News

Elevii din Italia nu mai au voie să folosească telefoanele în timpul orelor de curs. „Arată lipsa de respect față de profesori”

Ministerul Educației din Italia a emis un ordin prin care interzice utilizarea telefoanelor în timpul orelor, însă nu sunt prevăzute și sancțiuni pentru încălcarea regulii
21.12.2022 | 10:01
Elevii din Italia nu mai au voie sa foloseasca telefoanele in timpul orelor de curs Arata lipsa de respect fata de profesori
Elevii din Italia, fără telefoane în timpul orelor. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației din Italia a emis marți o circulară privind normele de folosire a telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice în sălile de clasă.

Fără telefoane mobile în timpul orelor

Prin ordinul semnat de ministrul Giuseppe Valditara se confirmă interzicerea utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor.

ADVERTISEMENT

“Interesul elevilor, pe care trebuie să îl protejăm, este de a fi în sala de clasă pentru a învăța”, se arată în documentul citat de cotidianul italian La Stampa.

“Distragerea atenției cu telefoanele mobile nu permite urmărirea lecțiilor într-un mod eficient și este, de asemenea, o lipsă de respect față de figura profesorului, căruia este prioritar să restabilească autoritatea. Interesul comun pe care intenționez să îl urmăresc este acela al unei școli serioase, care pune din nou în centru învățarea și angajamentul”, mai arată sursa citată.

ADVERTISEMENT

Concret, circulara subliniază că folosirea unui smartphone în timpul orelor de curs reprezintă “un element de distragere a atenției pentru sine și pentru ceilalți și o lipsă de respect față de profesori, cărora le este prioritar să restabilească autoritatea”.

Utilizarea telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice rămâne, evident, permisă cu autorizarea profesorului, în conformitate cu regulamentele școlare, în scopuri educaționale, incluzive și de formare, inclusiv în contextul obiectivelor Planului Național Școala Digitală (PNSD) și al “cetățeniei digitale”.

ADVERTISEMENT

Regulă fără sancțiuni

Jurnaliștii italieni subliniază că prin această circulară ministrul alege să reitereze ceea ce a fost deja stabilit prin Statutul studentului din 1998 și prin Circulara ministerială nr. 30 din 2007.

Ministerul Educației de la Roma justifică noua directivă susținând că studiile recente au confirmat efectele negative asupra utilizării telefoanelor mobile în aceste situații. “Un studiu recent a evidențiat, de asemenea, efectele dăunătoare pe care utilizarea nejustificată a dispozitivelor electronice le poate avea asupra concentrării, memoriei și spiritului critic al copiilor”, se mai arată în documentul citat.

ADVERTISEMENT

Ministrul educației subliniază că regula nu va fi însoțită de sancțiuni, cerând respectarea acesteia pe baza simțului responsabilității fiecăruia.

“Școala trebuie să fie locul în care talentele și creativitatea tinerilor sunt exaltate, nu mortificate de abuzul repetat de telefoane mobile. Prin această circulară, nu introducem sancțiuni disciplinare, ci facem apel la simțul responsabilității”.

ADVERTISEMENT
Tags: