News

Elevii din România, așteptați la școală cu tuneluri de dezinfecție. Organizația Mondială a Sănătății se opune vehement acestei metode

08.06.2020 | 20:03
Elevii din Romania asteptati la scoala cu tuneluri de dezinfectie Organizatia Mondiala a Sanatatii se opune vehement acestei metode
ADVERTISEMENT

Tunelurile de dezinfecție pentru elevi, montate în școli la ordinul Ministerului Sănătății, sunt considerate „risc pentru populație” de către Organizația Mondială a Sănătății.

Elevii din România, așteptați la școală cu tuneluri de dezinfecție care dăunează sănătății

Elevii din România sunt așteptați în școli de așa zisele tuneluri de dezinfecție, elemente considerate nocive de către Organizația Mondială a Sănătății.

ADVERTISEMENT

Tunelurile au fost montate în școli prin Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației. Cu toate acestea, potrivit unui comunicat dat publicității de Institutul Național de Sănătate Publică, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, aceste tuneluri sunt nocive sănătății.

Conform Edupedu.ro, în Suceava au fost montate 25 de astfel de tuneluri în 25 de școli. În Sectorul 4 din București vor fi instalate 40 de astfel de tuneluri de dezinfecție, în timp ce în județul Olt au fost montate deja alte zeci.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, în Ordin, conform articolului 15, aceste tuneluri sunt opționale: „Unitățile de învățământ în colaborare cu autoritățile publice locale pot lua și alte măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea infectării cu SARS-CoV-2 (instalarea de tuneluri de dezinfecție, lavoare suplimentare pentru spălarea mâinilor, măsuri privind siguranța elevilor pe traseul de la unitatea de învățământ la domiciliu și retur etc.)”.

Cu toate acestea, multe școli preferă să instaleze tunelurile, deși Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că sunt un risc pentru sănătate.

ADVERTISEMENT

„Utilizarea dezinfectantilor de uz extern este strict limitata pentru suprafete. Generarea aerosolilor acestor substante conduce la iritatii la nivelul cailor respiratorii, conjunctivelor si tegumentului, precum si la efecte sistemice. Nu este permisa ingestia sau utilizarea lor externa, raportul risc beneficiu fiind net in favoarea riscului. Nu exista pana in prezent nici un studiu disponibil care sa ateste eficacitatea pentru populatie a metodei de dezinfectie externa cu ajutorul tunelului de dezinfectie.

Utilizarea atat pentru populatia generala, cat si pentru personalul medical a tunelurilor de dezinfectie, ce utilizeaza substante dezinfectante doar de uz extern, reprezinta un risc de sanatate publica fara beneficii dovedite stiintific”, au explicat cei de la OMS.

ADVERTISEMENT

Pulverizarea cu clor și dezinfectant poate dăuna grav sănătății, conform OMS

Așadar, conform specialiștilor, pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată, în condițiile în care boala se transmite prin secrețiile nazale, iar substanțele chimice cu care sunt pulverizate persoanele pot crea efecte secundare nedorite când intră în contact cu pielea, ochii sau căile respiratorii.

Inclusiv INSP, instituție subordonată Ministerului Sănătății, se declară împotriva acestor practici: „Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată în nici un caz. Această practică poate fi dăunătoare și nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul. Pulverizarea de substanțe chimice precum clorul poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale precum greața și voma”.

Între timp, zeci de școli au fost dotate cu aceste tuneluri, în speranța că elevii vor fi protejați de boală pe durata pregătirii pentru examenele din acest an.

ADVERTISEMENT