News

Elevii nu vor mai recupera orele pierdute în luna mai, doar pe cele din iunie. Cum justifică Ligia Deca decizia

Ligia Deca a decis ca orele pierdute în luna mai să nu se mai recupereze, ci doar cele din luna iunie, iar verificarea se va face de către conducerile școlilor și inspectorate.
14.06.2023 | 15:18
Elevii nu vor mai recupera orele pierdute in luna mai doar pe cele din iunie Cum justifica Ligia Deca decizia
Elevii nu vor mai recupera orele pierdute. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut după ce Ligia Deca a rămas în continuare ministru al educației, după votul primit în fața comisiei de specialitate. Concret, pentru elevii din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal, cu excepția claselor a VIII-a, a XII-a, a XIII-a seral și frecvență redusă, recuperarea va fi posibilă până pe 16 iunie.

Elevii nu vor mai recupera orele pierdute în luna mai

Cei de la profilul tehnologic vor recupera aceste ore până pe 23 iunie, lucru confirmat de ministru, potrivit Edu Pedu. ”Recuperarea nu se face pentru zilele afectate de protest în luna mai. Pentru acele zile deja au fost plătite salariile. Ceea ce am lăsat la latitudinea unităților de învățământ – în funcție de infrastructură, situație, câți profesori au fost în situația de protest, în funcție de efectivul de elevi pe care îl au – este posibilitatea unor recuperări pe parcursul acestor zile de școală.

ADVERTISEMENT

Ele variază. Pentru unele școli, ultima zi de școală este 16 iunie. Pentru alte școli, de exemplu, toate liceele tehnologice, vorbim despre 23 iunie. În acest interval, unitățile de învățământ organizează un program de recuperare, cu aprobarea consiliului de administrație. Am mare încredere că vom vedea responsabilitate din partea conducerii școlilor, în așa fel încât, pe de o parte, să se poată recupera, pe de altă parte, să păstrăm un nivel decent al duratei procesului educațional”, a transmis Deca.

Întrebată dacă aceste recuperări vor fi făcute sau vor fi doar ”din pix”, Deca a menționat că această verificare se va face de către conducerea școlilor și de inspectoratele școlare. ”Verificarea procesului de recuperare se face de către conducerii școlilor și de către inspectoratele școlare”, a adăugat Deca.

ADVERTISEMENT

Așadar, Ministerul Educației lucră în aceste zile la un program prin care profesorii care au făcut grevă vor recupera zilele în care nu au lucrat. “Încă de la începutul săptămânii, am organizat întâlniri împreună cu inspectorii școlari de la nivel județean care, la rândul lor organizează întâlniri cu directorii școlilor, pentru a organiza un program de recuperare“, declara Ligia Deca.

Greva generală din învățământ a durat 13 zile lucrătoare și s-a întins pe 22 de zile calendaristice. Profesorii au renunțat la această grevă, deși o parte dintre ei nu și-au dorit. Alina Mungiu-Pippidi, cunoscutul politolog român, a lăsat să se înțeleagă că profesorii au fost înșelați de actuala guvernare, pentru că nu vor exista bani pentru măririle promise.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Pippidi s-a arătat deranjată de faptul că profesorii au făcut grevă și au pus în pericol elevii care se pregăteau să dea Bacul sau Evaluarea Națională. ”Nu are nimeni cum să dea garanții. Cei care cer garanții pentru ce se va întâmpla într-un an-doi sau cer să fie puse lucruri nerealiste și semnate într-un contract, cum s-a întâmplat cu Legea salarizării unitare trecută de domnii Dragnea și Vâlcov în 2017, pentru care nu erau surse de finanțare atunci, nu fac decât să creeze o situație în viitor în care contractul respectiv nu va putea fi pus în practică”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi la B1TV.

Nici președintele Klaus Iohannis nu a scăpat de criticile dure ale Alinei Mungiu-Pippidi. ”Președintele este nul. Nulitatea stă în incapacitatea de a transmite încredere oamenilor că lucrurile se pot rezolva. Educației îi trebuie un nou cadru bugetar realist. Sper că România o să reușească să ia banii din PNRR. Cota unică s-a redus la suma de 10%, care este ridicolă. În orice țară poți să plătești prin buget atât cât încasezi. În Finlanda, care stă cel mai bine la educație, se plătește impozit până la 60%”, a completat politologul.

ADVERTISEMENT

”Populismul a triumfat, avem numai partide populiste. Partidele spun că putem cheltui oricât din banii publici și nu e nevoie să încasăm nimic. Avem un Fisc care a fost și a rămas analfabet, este incapabil să administreze o taxă complicată. Solidaritatea este că cel care câștigă mult plătește mai mult pentru cei care câștigă mai puțin. Bugetele noastre se discută cu Comisia Europeană. Anul trecut au mințit CE? Sunt două posibilități: ori mint și ei, ca grecii, ori este o eroare. Bugetul nostru nu e sustenabil: ne împrumutăm să plătim pensii. Bugetul nu este sustenabil”, a completat Pippidi, convinsă că țara noastră a intrat pe un drum greșit, iar promisiunile făcute profesorilor sunt degeaba.

ADVERTISEMENT