News

EMA a autorizat utilizarea Tocilizumab. Medicamentul, util pentru tratarea formelor severe de COVID

Medicamentul anti-Covid, RoActemra ( Tocilizumab), a fost autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Tratamentul este recomandat formelor grave de boală.
08.12.2021 | 09:53
EMA a autorizat utilizarea Tocilizumab Medicamentul util pentru tratarea formelor severe de COVID
Tocilizumab, aprobat de EMA. Sursa foto: Scroll.in
ADVERTISEMENT

Concret, Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP), parte din EMA, recomandă extinderea utilizării RoActemra (Tocilizumab).

CHMP susține că Tocilizumab trebuie administrat persoanelor care primesc tratament sistemic cu corticosteroizi, persoanelor care au nevoie de oxigen suplimentar  sau de ventilație mecanică.

ADVERTISEMENT

Beneficiile medicamentului anti-Covid RoActerma

CHMP a ajuns la concluzia aprobării utilizării RoActemra după ce a analizat datele unui studiu la care au luat parte peste 4.000 de adulţi internați în spital cu coronavirus, potrivit unui comunicat de presă.

S-au observat mai multe beneficii ale medicamentului Tocilizumab. Mai exact, tratamentul s-a administrat prin perfuzie bolnavilor și s-a descoperit că reduce riscul de deces mai mult decât tratamentul standard în monoterapie.

ADVERTISEMENT

Mai exact, 31% dintre oamenii tratați cu RoActemra nu au mai putut fi salvați în decurs la 28 de zile de la administrare, spre deosebire de 35% cu tratamentul standard.

De altfel, 57% dintre pacienții tratați cu RoActemra au fost externați după 28 de zile, în timp ce 50%  au fost externați după tratamentul standard.

ADVERTISEMENT

Studiul mai arată că RoActerma nu poate exclude riscul de moarte pacienților ce primesc corticosteroizi sistemici, dar îl poate exclude în cazul celor ce primesc corticosteroizi.

Tocilizumab, folosit prima oară în Japonia. Cum acționează în organism

Medicamentul a fost inițial omologat în Japonia, în anul 2005, pentru tratarea poliartritei reumatoide. Totodată, el poate fi util în combaterea șocurilor citokinice și reacțiilor exagerate imunitare ca urmare a unor tratamente celulare.

ADVERTISEMENT

Tocilizumab este un anticorp monoclonal care se atașează de receptorul citokinei, ce se mai numește și interleukină-6 (IL-6). Aceasta din urmă este un răspuns la inflamația din organismul uman.

Prin atașarea de IL-6 RoActerma poate îndepărta sau reduce inflamația și scăpa o persoană de starea gravă în care se află. Dincolo de acestea, urmează ca CHMP să-și trimită recomandarea spre aprobare Comisie Europene (CE). Instituția UE va lua o decizie finală.

În luna octombrie, medicamentul era distribuit și în spitalele din România. Anume, 780 de flacoane.

”Ministerul Sănătății a repartizat astăzi, 29 octombrie 2021, un număr de 780 flacoane de Tocilizumabum de 400 mg la direcțiile de sănătate publică, în cadrul contractului subsecvent pe care Ministerul Sănătății îl are încheiat cu firma producătoare. De asemenea, Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București i-au mai fost repartizate, suplimentar, un număr 20 de flacoane de 80 mg.

Repartiția a fost realizată la nivel județean, în funcție de pacienții raportați de spitale ca fiind confirmați cu Covid-19  și internați în ATI la data de 27.10.2021, de pacienții confirmați cu ventilație invazivă și noninvazivă, de pacienții confirmați cu COVID 19 care au nevoie de flux oxigen, precum și de stocul de Tocilizumab existent la nivel de spital, în conformitate cu recomandările comisiei de boli infectioase (…)

Tocilizumab este un medicament folosit pentru pacienţi cu forme severe de COVID-19, la care există o activare excesivă a inflamaţiei („furtună de citokine”).

Tot astăzi, Ministerul Sănătății va distribui și 3944 de flacoane de Remdesivir în 51 de spitale care tratează pacienți infectați cu SARS-Cov-2 pentru asisgurarea asistenței medicale necesare”, informa Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT