News

EMA recomandă înjumătățirea dozei booster Moderna. Ce se întâmplă în România. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță

CNCAV va avea o ședință în cursul zilelor următoare pentru a decide dacă doza booster de ser contra Covid Moderna va fi înjumătățită conform recomandărilor EMA.
26.10.2021 | 15:55
EMA recomanda injumatatirea dozei booster Moderna Ce se intampla in Romania Explicatiile medicului Valeriu Gheorghita
EMA recomandă înjumătățirea dozei booster Moderna. Ce se întâmplă în România. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță Foto> Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei de vaccinare din România, colonel medic Valeriu Gheorghiță în cadrul unei conferințe de presă.

Agenția Europeană a Medicamentelor a recomandat administrarea unei doze booster înjumătățite de vaccin Moderna persoanelor care au peste 18 ani și care au cel puțin 6 luni de la imunizare cu primele două doze ale aceluiași ser.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu doza booster de la Moderna în România

Potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, cel mai probabil va fi adoptată recomandarea EMA și pentru România, ceea ce ar însemna că, în scurtă vreme cei care primesc cea de a treia doză de vaccin Moderna vor primi o doză de 50 de micrograme față de cea întreagă care conține 100 de micrograme de substanță activă.

“În primul rând, aş readuce aminte faptul că ieri (luni n.r.) Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat utilizarea dozei de booster, doza de Moderna, pentru persoanele care au primit prima schemă de vaccinare cu vaccinul de la Moderna, după minim 6-8 luni de la doza 2.

ADVERTISEMENT

O precizare este legată de faptul că pentru doza de rapel, doza booster, se recomandă o doză înjumătăţită faţă de doza care s-a folosit la schema iniţială, drept pentru care în cursul acestei săptămâni vom avea o şedinţă în cadrul CNCAV şi foarte probabil că vom adopta şi noi aceeaşi recomandare, ceea ce înseamnă probabil cel mai devreme începând cu săptămâna viitoare vom recomanda administrarea dozei înjumătăţite de vaccin de la compania Moderna pentru doza de booster, doza de rapel după minim şase luni”, a spus dr. Gheorghiță.

De asemenea, medicul militar a precizat, în exclusivitate pentru FANATIK, că va fi analizată și situația persoanelor care au făcut primele două doze cu vaccinurile de la AstraZeneca sau Pfizer și care pentru a treia doză doresc să aleagă serul produs de Moderna.

ADVERTISEMENT

“Vom decide în aceste zile. Până atunci se va respecta recomandarea actuală de doză completă”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță.

De ce recomandă EMA înjumătățirea dozei booster pentru vaccinul Moderna?

Recomandarea agenției europene s-a bazat pe date care arată că o a treia doză de Spikevax (vaccinul produs de Moderna) administrată la 6 până la 8 luni după a doua doză a condus la o creștere a nivelurilor de anticorpi la adulții ale căror niveluri de anticorpi erau în scădere.

ADVERTISEMENT

Doza de rapel constă în jumătate din doza utilizată pentru schema de vaccinare primară, precizează EMA, care arată că datele actuale indică faptul că modelul reacțiilor adverse după rapel este similar cu ceea ce apare după a doua doză.

“Pentru cei care au făcut doza întreagă nu este nicio problemă, nu e o contraindicație, dar Moderna a depus date care arată că la această doză înjumătățită, răspunsul imunologic, adică efectul pe protecție este similar ca la doza întreagă, dar frecvența și intensitatea reacțiilor adverse sunt mai reduse cu doză înjumătățită la booster decât la doza întreagă”, a mai explicat Valriul Gheorghiță.

Riscul afecțiunilor cardiace inflamatorii sau a altor reacții adverse foarte rare după un rapel este monitorizat cu atenție. Ca și pentru toate medicamentele, EMA va continua să analizeze toate datele privind siguranța și eficacitatea Spikevax, a mai precizat agenția.

La începutul acestei luni, EMA a concluzionat că o doză de rapel de Comirnaty (de la Pfizer) poate fi luată în considerare la cel puțin 6 luni după a doua doză pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.

În plus, a recomandat ca o doză suplimentară de Comirnaty și Spikevax să fie administrată persoanelor cu un sistem imunitar sever slăbit, la cel puțin 28 de zile după a doua doză.

ADVERTISEMENT