News

Emil Boc, împotriva taxelor din IT anunțate de Guvern: “Să nu aruncăm din covată și apa, și copilul”

Primarul Emil Boc susține că creșterea taxelor în sectorul IT nu este soluția potrivită. Află ce propune edilul din Cluj.
03.08.2023 | 18:08
Emil Boc impotriva taxelor din IT anuntate de Guvern Sa nu aruncam din covata si apa si copilul
Primarul Emil Boc dezvăluie preocupările privind noile propuneri fiscale și impactul lor asupra sectorului IT din România. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a discutat despre propunerile fiscale ale Guvernului într-un interviu acordat DigiFM. În legătură cu sectorul IT, primarul a subliniat că creșterea taxelor nu ar fi o soluție viabilă. Deși nu a avut acces oficial la pachetul de măsuri fiscale propus, edilul spune că a aflat despre el “pe surse”.

Emil Boc, despre noile măsuri fiscale anunțate de guvern

“Deocamdată, eu nu am văzut pachetul acesta anunțat de guvern pentru IMM-uri, doar ‘pe surse’, cum spuneți voi. Ministrul Finanțelor a spus că proiectul acela care a ieșit din minister nu este cel autorizat și nu reprezintă voința politică a guvernului. Eu pot să vă spun doar câteva lucruri de principiu, pe care le-am susținut și le susțin.

ADVERTISEMENT

Eu cred că trebuie să exste un echilibru foarte serios între reducerea de cheltuieli publice, pentru că, în primul rând, trebuie să produci înainte să consumi, aceasta este filosofia mea de bază. Nu poți împărți ceva ce nu produci.

Prima dată trebuie să ai grijă de investiții, de locuri de muncă, ca să poți produce, ca după aceea să poți redistribui din ceea ce produci acolo unde este necesar. Iar în compensație, vine elementul de reducere a cheltuielilor acolo unde sunt necesare pentru a evita risipa”, a explicat edilul Emil Boc.

ADVERTISEMENT

În cadrul interviului, Emil Boc a mai prezentat principiile care îl ghidează în gestionarea cheltuielilor publice și stimularea economiei, amintind de măsurile luate cu mulți ani în urmă, în calitate de prim-ministru al României.

Printre acestea s-au numărat desființarea pensiilor speciale și interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Cu toate acestea, a constatat că multe dintre aceste măsuri au fost modificate sau eliminate de guvernele ulterioare.

ADVERTISEMENT

Primarul a atras atenția asupra consecințelor negative ale introducerii unor taxe noi în sectorul IT, un domeniu considerat strategic și competitiv pe piața europeană.

Boc critică taxele din IT

În contextul inteligenței artificiale și al proiectelor PNRR, el susține că trebuie să fie prudent în aplicarea unor măsuri fiscale, astfel încât să asigure locuri de muncă și să sprijine industria IT fără a afecta alte sectoare importante.

ADVERTISEMENT

“Cred că filosofia aceasta ar trebui să primeze: cum facem să ținem locurile de muncă în viață? Mă uit la sectorul IT, e singurul domeniu în această țară care este redutabil, care poate conta pe piața europeană. Putem fi competitivi. Avem o șansă în contextul inteligenței artificiale și a marilor proiecte din PNRR. Acolo, nu cred că este o soluție să introducem taxe noi.

Trebuie cumpănit, dar trebuie să fim de acord că avem tot mai multe cheltuieli pentru educație, sănătate, trebuie să existe o solidaritate, să avem bani și la buget, numai trebuie gândit foarte bine de unde și cum luăm pentru a nu afecta și ceea ce este prețios. Să nu aruncăm din covată și apa, și copilul”, a afirmat Emil Boc.

În final, Emil Boc subliniază importanța unei abordări echilibrate în privința reformelor fiscale, cu accent pe reducerea cheltuielilor publice, dar și susținerea dezvoltării economice pentru a consolida poziția României pe piața internațională.

ADVERTISEMENT
Tags:
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră...
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră şi jumătate de Bucureşti, iar intrarea costă doar 45 de lei
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România:...
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România: ”Uitați-vă la mine, din cauza voastră sunt așa”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Anamaria Prodan a surprins pe toată lumea. Mesaj superb pentru Luca Reghecampf
Anamaria Prodan a surprins pe toată lumea. Mesaj superb pentru Luca Reghecampf
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o...
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
PUTIN, ÎNLOCUIT la Kremlin?! Cine îl va înlătura: Va fi de folos într-o...
PUTIN, ÎNLOCUIT la Kremlin?! Cine îl va înlătura: Va fi de folos într-o Rusie fără Putin
Schimbări anului la WhatsApp. La asta nu se așteptau utilizatorii
Schimbări anului la WhatsApp. La asta nu se așteptau utilizatorii
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!