News

Energie pentru patru state, inclusiv România, printr-un cablu submarin în Marea Neagră. Viktor Orban: „Este ca un rock’n’roll”

Patru state, inclusiv România, au semnat un acord privind amplasarea unui cablu subteran în Marea Neagră prin care să fie transportată energie verde.
17.12.2022 | 14:47
Energie pentru patru state inclusiv Romania printrun cablu submarin in Marea Neagra Viktor Orban Este ca un rocknroll
Semnatarii acordului de la București privind cablul submarin/ Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Guvernele din Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria au semnat, sâmbătă, la București, Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi. Acordul a fost semnat de președintele azer Ilham Aliev, premerul georgian Irakli Garibashvili, premierul român Nicolae Ciucă și premierul ungar Viktor Orban.

La ceremonia semnării de la Palatul Cotroceni au asistat președintele Klaus Iohannis și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

ADVERTISEMENT

Acordul prevede transportul de energie din surse regenerabile din Azerbaidjan în România, prin Georgia și apoi prin cablul submarin care va traversa Marea Neagră de la est la vest. Din țara noastră, energia electrică va putea fi transportată și către Ungaria.

Pe lângă cablul submarin, România va face și alte lucrări de infrastructură aferente acestui proiect. „Țara noastră are în plan să operaționalizeze un cablu de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla – Podișor, apoi pe culoarul gazoductului BRUA, pentru a asigura legătura de la Estul la Vestul României”, a precizat ministrul Energiei Virgil Popescu, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Având în vedere contextul actual de securitate din cauza agresiunii militare împotriva Ucrainei trebuie să cooperăm mai bine şi să dăm dovadă de mai multă solidaritate pentru a aborda obstacolele actuale. Acest acord constituie un cadru pentru cooperarea pe termen lung între ţările noastre într-o serie de domenii foarte importante, mai întâi producţia, transportul şi comercializarea de energie, apoi dezvoltarea unei noi infrastructuri, inclusiv a unui cablu submarin prin Marea Neagră, apoi proiecte cu privire la hidrogenul verde şi apoi eficienţa”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Moldova și Ucraina vor beneficia și ele de proiect

De asemenea, premierul ungar Viktor Orban a spus că acest proiect arată faptul că istoria Europei din vremea când aducea energie și materii prime ieftine din Rusia s-a încheiat.

ADVERTISEMENT

Noi, în Ungaria, suntem mândri că putem să participăm la o astfel de investiţie unică, strategică, pentru că este din ce în ce mai important să fim inovativi şi să găsim soluţii inovatoare. Ne pregătim acum să construim cel mai lung cablu submarin de transport al energiei. Dacă aş fi cu 30 de ani mai tânăr, aş spune că este ca un rock’n’roll să construieşti un astfel de cablu pe sub mare”, a spus șeful guvernului de la Budapesta.

De energia regenerabilă produsă la Marea Caspică ar putea beneficia nu doar țările semnatare, ci și state din apropierea țării noastre, precum Moldova sau Ucraina.

ADVERTISEMENT

Cablul electric de sub Marea Neagră prezintă multiple oportunităţi. Acest proiect ar putea aduce Georgiei, o ţară cu destin european, beneficii considerabile. Ar putea transforma ţara într-un hub de energie electrică şi ar putea-o integra în piaţa de electricitate a UE. Cablul de sub Marea Neagră ar putea transporta electricitate către vecinii noştri din Moldova şi Balcanii de Vest şi desigur către Ucraina. Va ajuta la reconstrucţia sistemului energetic ucrainean şi la reconstrucţia ţării”, a precizat Ursula von der Leyen.

Cablul va fi funcțional peste şase ani, având o lungime de 1.195 km, din care 1.100 km submarin şi 95 km terestru.

ADVERTISEMENT