News

Epidemiologul șef al Uniunii Europene avertizează: „România nu a trecut de vârful epidemiologic”

04.05.2020 | 19:24
Epidemiologul sef al Uniunii Europene avertizeaza Romania nu a trecut de varful epidemiologic
ADVERTISEMENT

Epidemiologul șef al Uniunii Europene susține că România nu a trecut de vârful epidemiologic. Alături de România, Andrea Ammon a nominalizat Marea Britanie, Bulgaria, Polonia și Suedia drept țările unde epidemia de coronavirus este pe un trend crescător.

România, avertisment din partea UE

Andrea Ammon, directorul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a declarat în cadrul unei videoconferințe că România, alături de celelalte patru țări menționate, nu a trecut de epidemie. Din contră, România așteaptă vârful epidemiologic, după care se va putea vorbi despre o scădere a cazurilor.

ADVERTISEMENT

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) supraveghează din punct de vedere sanitar 27 de state din UE, dar și Marea Britanie, Norvegia, Islanda sau Liechstenstein. Țelul specialiștilor e să determine când epidemia de coronavirus a trecut într-o anumită țară.

„Aceste țări nu au înregistrat nicio evoluție semnificativă a situației în ultimele două săptămâni. Sâmbătă, 1 mai, părea că primul val al transmiterii a trecut de perioada de vârf la nivel european”, a punctat Andrea Ammon, conform Mediafax.

ADVERTISEMENT

Din cei aproape 3.5 milioane de oameni infectați la nivel mondial, conform datelor oficiale, aproape 1.2 milioane sunt în Europa.

Cazul bizar al României

România era văzută drept victimă sigură în plină pandemie de coronavirus. Cu un sistem medical considerat printre cele mai slab pregătite din Europa, specialiștii se așteptau la o situație mult mai disperată decât situația din Italia, unde sute de mii de oameni s-au îmbolnăvit, și zeci de mii de oameni au murit.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, România nu s-a confruntat niciodată cu o criză medicală, existând o mortalitate relativ mică (5%) și un nivel ridicat al vindecărilor (30%).

Deși unii au criticat lipsa testărilor masive, așa explicându-se numărul relativ mic de infectați, numărul de morți rămâne în continuare mic și sistemul medical nu a fost pus sub presiune momentan.

ADVERTISEMENT

România este cu siguranță un caz bizar pentru specialiști. O situație asemănătoare s-a văzut în Africa de Sud, unde oamenii au așteptat valul uriaș de îmbolnăviri care nu a venit niciodată.

ADVERTISEMENT