Sport

Erik ten Hag este decis să schimbe radical fața lui Manchester United. Ronaldo și căpitanul Maguire, între jucătorii în pericol

Erik ten Hag își dorește un Manchester United care să joace precum Ajax. O partitură bazată pe fotbal rapid și pressing în toate zonele. Și este decis să-i sacrifice inclusiv pe Ronaldo sau Maguire.
28.04.2022 | 12:35
Erik ten Hag este decis sa schimbe radical fata lui Manchester United Ronaldo si capitanul Maguire intre jucatorii in pericol
Erik ten Hag a semnat deja cu Manchester United și pregătește o adevărată revoluție la echipă. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Erik ten Hag pe banca lui Manchester United a devenit, așa cum ați aflat deja din FANATIK, certitudine. Iar olandezul vrea să-și impună stilul. Unul despre care, declarativ, a vorbit și actualul manager, Ralf Rangnick, dar n-a reușit să-l pună în practică. Iar pentru a-și atinge scopul, olandezul este decis să se despartă inclusiv de vedete precum Cristiano Ronaldo, Harry Maguire sau Bruno Fernandes dacă nu se potrivesc filosofiei.

Erik ten Hag pregătește o revoluție la Manchester United

Sir Alex Ferguson, legendarul manager al lui Manchester United, este cunoscut pentru faptul că le cerea tuturor jucătorilor să sprijine ofensiva. Fotbal total, o filosofie iubită de tehnicienii olandezi.

ADVERTISEMENT

Implicit și de Erik ten Hag, care a impus-o la Ajax. Și care vrea să o pună în practică începând din vară și pe Old Trafford. Însă o analiză a ceea ce presupune o astfel de partitură arată că sunt mulți jucători care își riscă postul.

Unii nu au atuurile necesare. Telles, Wan-Bissaka, McTominay, Fred sunt între cei care sunt în pericolul cel mai mare. Alții, precum fundașii Victor Lindelof și Raphael Varane, sau, de la mijloc în sus, Bruno Fernandes sau Cristiano Ronaldo, trebuie să vină cu un plus.

ADVERTISEMENT

Ofensivă pornită din zona defensivă

Din punct de vedere tactic, faptul că faza ofensivă este începută de la portar și fundași a devenit o modă. Însă Manchester United nu are un portar precum Ederson, de Gea având probleme în jocul de picior.

Apoi, într-o formulă 4-2-3-1, așa cum joacă Erik den Hag, cei doi fundași centrali stau aproape de acesta și încep construcția. În timp ce fundașii laterali, mijlocașii centrali și trioul trebuie să-și găsească pozițiile din care pot duce mingea către poarta adversă.

ADVERTISEMENT

Așadar, poziționarea jucătorilor aflați în fața balonului este esențială. Și presupune intrarea către interior, căutarea de zone libere, pentru a primi pase filtrante. Ori, dimpotrivă, deplasarea către lateral pentru a crea superioritate numerică.

Și aici, deja, Harry Maguire, care iese cu mingea la picior, pare să aibă nevoie doar de un plus de acuratețe. Dar un Telles sau Wan-Bissaka par condamnați să plece, spun analiștii. La fel, un Lindelof sau Varane trebuie să învețe să joace și mai sus, în sprijinul ofensivei.

ADVERTISEMENT

Pressingul, o altă prioritate

Apoi este vorba despre pressing. Unul agresiv, în toate zonele terenului. Ei bine, deși Ralf Rangnick este cunoscut drept unul dintre cei mai fervenți susținători ai acestuia în Germania, nu a reușit să-l impună la Manchester United.

Sunt mulți jucători, în special cei exponențiali, precum Bruno Fernandes sau Cristiano Ronaldo, care lasă această sarcină pe umerii colegilor. Și se concentrează pe momentele de posesie a balonului.

Desigur, la acest capitol ambii au dat rezultate. Însă este dispus Erik ten Hag să se mulțumească doar cu atât, așa cum a făcut-o Rangnick, sau le va cere mai mult? Ori se va dispensa de serviciile lor dacă nu se vor conforma.

Un semnal de alarmă

Este limpede că dornic să reușească, Erik ten Hag va încerca să-și impună filosofia. Iar faptul că a semnat atât de devreme cu Manchester United arată că vrea să fie implicat încă din primul moment în strategia de transferuri pentru sesiunea de vară.

Iar acest lucru înseamnă, desigur, și că va aduce jucători care se potrivesc stilului său. Dar și că, pentru cei care nu sunt în ton cu acesta, un semnal de alarmă.

Unul care presupune că este momentul să-și schimbe abordarea, să arate și alte valențe, dacă sunt capabili. Sat se gândească la o nouă destinație. Indiferent de nume.

ADVERTISEMENT