Fotbal international

Ernesto Valverde, rateuri pe bandă rulantă la Barcelona! Eliminări ruşinoase în Liga Campionilor şi eşec colosal în Cupa Spaniei 2019 + e cel mai slab antrenor al catalanilor din ultimii 12 ani

10.01.2020 | 16:37
Ernesto Valverde rateuri pe banda rulanta la Barcelona Eliminari rusinoase in Liga Campionilor si esec colosal in Cupa Spaniei 2019  e cel mai slab antrenor al catalanilor din ultimii 12 ani
ADVERTISEMENT

Barcelona a fost eliminată în semifinalele Supercupei Spaniei, după 2-3 cu Atletico Madrid, iar Ernesto Valverde bifează un nou rateu important pe banca tehnică a catalanilor. Adus la echipă în mai 2017, în locul lui Luis Enrique, spaniolul nu a putut să egaleze performanţele predecesorului, care a câştigat nouă trofee în trei sezoane.

Ernesto Valverde a bifat un nou rateu la Barcelona: a ratat primul trofeu al sezonului

Ernesto Valverde a ajuns la cel de-a treilea sezon pe banca tehnică a Barcelonei, iar performanţele spaniolului sunt sub aşteptările fanilor formaţiei de pe “Camp Nou”. Tehnicianul de 55 de ani a câştigat doar patru trofee în perioada 2017-2020, iar în actualul sezon a bifat deja ratarea Supercupei Spaniei, după ce catalanii au fost eliminaţi de Atletico Madrid în semifinale.

ADVERTISEMENT

Derby-ul cu Atletico Madrid a dovedit din nou că Ernesto Valverde nu este în stare să gestioneze momentele în care Barcelona este în avantaj. Cu nouă minute înainte de finalul semifinalei, catalanii conduceau cu 2-1, însă madrilenii au întors scorul prin golurile marcate de Morata şi Correa. Eşecul a adus aminte de eliminările din Liga Campionilor cu AS Roma şi cu Liverpool.

“A fost un meci intens. Am dominat jocul şi am fi fost în avantaj dacă fructificam ocaziile din prima repriză. A părut că deţinem controlul meciului, dar pe final nu a mai fost aşa. Toate golurile pe care le-am primit au venit în urma unor greşeli ale noastre. Atletico a făcut un meci foarte bun”, spunea Ernesto Valverde după Barcelona – Atletico Madrid 2-3.

ADVERTISEMENT

Eliminările ruşinoase din Liga Campionilor în mandatul lui Ernesto Valverde

În sezonul 2017-2018, Barcelona a câştigat manşa tur cu AS Roma, scor 4-1, din sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Pe “Olimpico”, în meciul retur, italienii s-au impus cu 3-0 şi au obţinut calificarea în semifinale, dând peste cap toate calculele. A fost primul moment când Ernesto Valverde a fost contestat vehement de fanii echipei.

Un an mai târziu, Barcelona a comis-o din nou. În semifinale, catalanii au câştigat manşa tur cu Liverpool, scor 3-0, dar au ratat calificarea în finala Ligii Campionilor. Meciul retur a adus victoria “cormoranilor” cu 4-0, iar lui Ernesto Valverde i s-a cerut demisia, suporterii fiind nemulţumiţi de faptul că echipa a ratat calificarea cu toate că din nou a avut un avantaj important.

ADVERTISEMENT

A câştigat patru trofee cu Barcelona în perioada 2017-2020

Sezonul 2017-2018 – primul al lui Ernesto Valverde la Barcelona a însemnat eventul: La Liga şi Cupa Spaniei. Catalanii au câştigat campionatul la pas, cu 14 puncte avans faţă de Atletico Madrid, singura înfrângere în campionat venind în penultima etapă. Cu toate acestea, Barcelona a fost eliminată în sferturile de finală ale Ligii Campionilor şi a pierdut Supercupa Spaniei în faţa lui Real Madrid (1-3 şi 0-2).

Sezonul 2018-2019 – Barcelona a câştigat al doilea titlu consecutiv de campioană a Spaniei, cu un avans de 11 puncte faţă de Atletico Madrid. În Cupa Spaniei, catalanii au fost învinşi de Valencia, scor 1-2, una dintre marile surprize ale competiţiei din ultimii ani. Echipa lui Ernesto Valverde a cucerit Supercupa, după o victorie cu Sevilla, dar a fost eliminată în semifinalele Ligii Campionilor.

ADVERTISEMENT

Ernesto Valverde, cel mai slab palmares al unui antrenor, cu mai mult de două sezoane, la Barcelona din ultimii 12 ani

Frank Rijkaard (5 trofee, 2003-2008) – olandezul a câştigat de două ori titlul de campioană în La Liga, de două ori Supercupa Spaniei şi Liga Campionilor în 2006. Fostul fotbalist a închis perioada neagră a clubului, care nu mai câştigase un trofeu din sezonul 1998-1999.

Pep Guardiola (14 trofee, 2008-2012) – spaniolul este cel mai galonat antrenor din istoria Barcelonei, sub comanda acestuia fiind câştigate, printre altele, două trofee ale Ligii Campionilor, două Supercupe ale Europei şi două Campionate Mondiale ale Clubulor. Pe plan intern, Guardiola a cucerit opt trofee: trei La Liga, două Cupe ale Spaniei şi trei Supercupe.

Luis Enrique (9 trofee, 2014-2017) – din cele nouă trofee, trei au fost obţinute pe plan internaţional (Liga Campionilor, Supercupa Europei şi Campionatul Mondial al cluburilor). În întrecere internă, Barcelona a câştigat două La Liga, trei Cupe ale Spaniei şi o Supercupă cu Luis Enrique.

ADVERTISEMENT