News

Erupția puternică a unui vulcan a provocat evacuarea populației de pe insula indoneziană Java: 13 morţi şi peste 90 de răniţi / Update şi Video

Vulcanul activ din Muntele Semeru a erupt sâmbătă, pentru a doua oară în acest an, determinând autoritățile indoneziene să evacueze populația din insula Java.
05.12.2021 | 11:11
Eruptia puternica a unui vulcan a provocat evacuarea populatiei de pe insula indoneziana Java 13 morti si peste 90 de raniti Update si Video
ADVERTISEMENT
05-12-2021
09:24

Bilanţul actualizat al erupţiei vulcanului din Java

Conform celui mai recent bilanţ al autorităţilor indoneziene, 13 oameni au murit şi alţi 98 au fost răniți, cei mai mulţi suferind arsuri. 902 persoane au fost evacuate. 

04-12-2021
17:46

Primele victime după erupţia vulcanului Semeru

Primul bilanţ al autorităţilor din Indonezia indică faptul că o persoană a murit şi alte 41 au fost rănite după erupţia vulcanului Semeru din Java

Locuitorii insulei indoneziene Java s-au retras din calea norului uriaș de cenușă degajat de vulcanul activ din Muntele Semeru, care a erupt a doua oară în acest an. Față de erupția din luna ianuarie, autoritățile s-au declarat acum pregătite să facă față situației.

Cercetătorii care monitorizează activitatea vulcanică au emis o avertizare pentru companiile aeriene cu privire la norul de cenuşă ce ar putea ajunge la 15.000 de metri altitudine. Vulcanul are o înălţime de 3.676 de metri și este unul dintre cei 130 de vulcani activi din Indonezia.

ADVERTISEMENT

Soarele a fost acoperit complet în două districte

Thoriqul Haq, oficial local, a declarat pentru Reuters că un drum şi un pod din apropierea oraşului Malang au fost distruse, în timp ce Volcanic Ash Advisory Center (VAAC) din Darwin (Australia) a anunțat că cenuşa pare că se deplasează constant pe direcția sud-vest.

Soarele a fost efectiv acoperit în două districte din zonă din cauza norului uriaș de cenușă și gaze degajat de erupția vulcanului, dar până acum nu au fost anunțate victime, au informat autoritățile indoneziene, obișnuite deja cu intervenția în cazuri de acest gen.

ADVERTISEMENT

Cea mai puternică erupție din Indonezia a avut loc în luna august

Cea mai puternică erupție din acest an a avut loc în Indonezia în luna august, când zeci de sate au fost acoperite de cenușă ca urmare a erupției vulcanului Merapi. Atunci, autoritățile au interzis populației să se apropie la mai puțin de 5 kilometri de vulcan.

“Locuitorii trebuie să se protejeze de cenuşă şi au fost avertizaţi cu privire la eventuale scurgeri de lavă în zona din jurul Merapi”, informau atunci responsabilii guvernamentali indonezieni.

ADVERTISEMENT

Ultima erupţie majoră a vulcanului Merapi datează din 2010, când a provocat peste 300 de decese şi evacuarea a 280.000 de locuitori în zonele înconjurătoare. Aceasta a fost cea mai puternică erupţie din 1930, când aproximativ 1.300 de persoane şi-au pierdut viaţa. În 1994, o altă erupţie a provocat aproximativ 60 de decese, nota Agerpres.

Vulcanul Krakatau, cea mai catastrofală erupție din istorie

Indonezia se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o foarte puternică activitate seismică, fiind și țara cu cei mai mulți vulcani activi din lume. Cu o populație de aproape un sfert de miliard de locuitori, Iondonezia cuprinde 17.508 insule și 33 de provincii.

ADVERTISEMENT

Indonezia are aproximativ 400 de vulcani, dintre care doar 130 sunt activi. Cel mai cunoscut vulcan este Krakatau, a cărui erupție din 1883 a făcut 36.000 de victime, distrugând aproape în totalitate insula. Cel mai înalt vârf este Puncak Jaya (5.030 metri), care face parte din lanțul muntos Sudirman din insula Irian Jaya.

 

ADVERTISEMENT