News

Eseistul Alain Soral, condamnat la 60 de zile de închisoare în Elveția pentru că a jignit o jurnalistă

Eseistul franco-elvețian Alain Soral a fost condamnat la 60 de zile de închisoare de către un tribunal pentru remarcă homofobe.
05.10.2023 | 13:17
Eseistul Alain Soral condamnat la 60 de zile de inchisoare in Elvetia pentru ca a jignit o jurnalista
Eseistul Alain Soral, condamnat la 60 de zile de închisoare
ADVERTISEMENT

Soral, cunoscut pentru afinitatea sa față de extrema dreaptă, fusese condamnat până acum de 20 de ori în Franța, în mare parte pentru instigare la ură, defăimare și insultă. De această dată a fost rândul unui tribunal Elvețian să-l trimită după gratii pe Soral, pentru că a jignit o jurnalistă.

Eseistul Alain Soral, condamnat la 60 de zile de închisoare în Elveția

Mai exact, Soral a numit-o pe femeie ”lesbiană grasă”. Conform AFP Soral are posibilitatea să formuleze apel la tribunalul federal. Alain Soral, pe numele său real Alain Bonnet, locuiește în Lausanne, Elveția, din 2019, și a reușit să evite în 2022 o condamnare la închisoare în acest caz, deși a primit o amendă considerabilă.

ADVERTISEMENT

Parchetul cantonal Vaud a formulat recurs și a cerut ca bărbatul să fie trimis după gratii pentru 90 de zile pentru atacurile sale repetate, mai ales că era vorba despre homofobie. Cu toate acestea, avocatul lui Soral, Pascal Junod, a negat orice formă de homofobie din partea clientului său, conform Le Parisien.

În cele din urmă instanța a decis că trebuie să meargă după gratii, iar mai multe organizații care apără drepturile LGBTQ+, printre care Pink Cross și Organisation suisse des lesbiennes au salutat condamnarea lui Alain Soral, considerând că această ”decizie reprezintă un semnificativ pas înainte în lupta împotriva urii şi intoleranţei”.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Muriel Waeger, directoare a LOS, a transmis că ”acesta este un semnal puternic care afirmă că ura homofobă nu poate fi tolerată în societatea noastră”. Conform Agerpres, incriminarea homofobiei e destul de recentă în Elveția, fiind vorba despre o ratificare din 2020, prin vot popular.

Așadar, conform legii, pe lângă ura rasială sau religioasă, incriminate deja, chestiunea a fost extinsă spre orientarea sexuală, astfel că oricine atacă o astfel de minoritate riscă să facă închisoare. Alain Bonnet, cunoscut sub numele de Alain Soral, este un ideolog, eseist, regizor și actor franco-elvetian.

ADVERTISEMENT

După ce a fost membru al Partidului Comunist Francez în anii 1990, Soral a făcut parte din partidul Frontul Național înainte de a-l părăsi în 2009, după neînțelegeri cu colegii de partid. Alain Soral a mai fost condamnat la închisoare în 2019 pentru că a folosit insulte antisemite, folosind totodată scuze pentru crime împotriva umanității și negarea Holocaustului.

Așadar, la 15 aprilie 2019, după ani de urmăriri penale regulate și condamnări financiare pentru declarațiile sale, a fost condamnat la un an de închisoare pentru negarea Holocaustului, ca urmare a unui desen publicat de mișcarea sa de extremă dreaptă Egalitate și Reconciliere, o parodie a copertei Charlie Hebdo care făcea haz de genocidul din Rwanda.

ADVERTISEMENT

Susținând că el nu este autorul desenului și că desenul arăta doar un umor negru puternic, în aceeași ordine de idei cu jurnalul satiric, fără a-și exprima efectiv opinii negaționiste, Soral a afirmat că aceasta a fost o demonstrație a dublului standard în ceea ce privește libertatea de exprimare când vine vorba de comunitatea evreiască și a persecuției pe care aceasta o implică.

ADVERTISEMENT
Tags: