News

Evanghelicii din SUA și Biserica Ortodoxă Rusă alimentează agenda anti-LGBTQ+ în Europa. „Generează dezinformări”

Extremiștii din Statele Unite și Biserica Ortodoxă Rusă alimentează războiul împotriva LGBT+ în Europa. Finanțări de sute de milioane de dolari.
26.07.2023 | 12:50
Evanghelicii din SUA si Biserica Ortodoxa Rusa alimenteaza agenda antiLGBTQ in Europa Genereaza dezinformari
Extrema dreaptă americană și Biserica Ortodoxă Rusă sunt doi actori importanți în mișcarea anti-LGBTQ+ / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O rețea tot mai mare de organizații străine investește sute de milioane de euro pentru a alimenta un „război cultural” și pentru a reduce drepturile persoanelor LGBTQ+ din întreaga Europă, au avertizat parlamentarii europeni. Totodată, interferențele străine și mișcările anti-LGBTQ+ amenință perspectivele de aderare la UE ale țărilor din Balcanii de Vest. Europa a fost martora unei creșteri a ostilității față de comunitatea LGBTQ+ în ultimii ani, iar o parte din această tendință poate fi atribuită influenței evanghelicilor americani și a Bisericii Ortodoxe Ruse. Aceste două grupuri religioase au contribuit la alimentarea unei agende anti-LGBTQ+ prin răspândirea anumitor credințe și prin finanțarea unor mișcări ultraconservatoare în Europa.

Majoritatea finanțării anti LGBTQ+, din Rusia și din SUA

Într-o rezoluție publicată la începutul acestei luni, Parlamentul European a avertizat cu privire la interferența străină în toate procesele democratice din Europa, subliniind că cea mai mare parte a finanțării străine provine din Rusia și Statele Unite. Se așteaptă ca această interferență străină, combinată cu dezinformarea și numeroasele atacuri ale actorilor străini rău intenționați, să se intensifice în perioada premergătoare alegerilor europene din 2024 și să devină din ce în ce mai sofisticată.

ADVERTISEMENT

Deputații europeni au subliniat că cel puțin 50 de organizații finanțează în prezent activități anti-LGBTQ+, opunându-se la ceea ce ei numesc „ideologia de gen”. „Europa se confruntă cu un număr din ce în ce mai mare de mișcări anti-LGBTQ+, care vizează în mod specific sănătatea sexuală și reproductivă, drepturile femeilor și persoanele LGBTQ+”, se arată în raportul parlamentar european, informează Euronews.

„Aceste mișcări generează dezinformări pentru a inversa progresele înregistrate în ceea ce privește drepturile femeilor și egalitatea de gen. Se pare că acestea primesc milioane de euro din fonduri străine, atât publice, cât și private, inclusiv din Rusia și Statele Unite”, potrivit parlamentarilor europeni.

ADVERTISEMENT

Extrema dreaptă americană și oligarhii ruși

Strategiile folosite de acești actori străini au evoluat în timp ca urmare a creșterii finanțării și intensificării campaniilor de dezinformare, au avertizat observatorii drepturilor omului. Membri ai extremei drepte americane și ai Bisericii Ortodoxe Ruse, doi actori importanți în mișcarea anti-LGBTQ+, și-au unit forțele pentru a crește finanțarea actorilor ultra-tradiționaliști din Europa, cu scopul specific de a viza drepturile LGBTQ+, potrivit unor surse care au acceptat să vorbească sub rezerva anonimatului, de teama represaliilor.

În ultimul deceniu, organizațiile legate de dreapta creștină, finanțate de obicei de persoane apropiate extremei drepte din Statele Unite și de oligarhi ruși, au creat o rețea de agenții cu sediul în instituțiile pentru drepturile omului din întreaga Europă pentru a desfășura o diplomație anti-sexistă și pentru a se infiltra în pozițiile de putere din statele membre.

ADVERTISEMENT

Mișcarea este în creștere: din ce în ce mai multe organizații din alte țări, inclusiv din Turcia, Arabia Saudită și Vatican, strâng rândurile în ceea ce privește lobby-ul și finanțarea anti-LGBTQ+. Potrivit surselor, țintele lor obișnuite sunt minoritățile din țările instabile, unde pot exploata polarizarea pentru a radicaliza dezbaterea politică și a alimenta violența.

Alt Info, ultraconservatorii legați de Biserica Ortodoxă

Parada Gay Pride din Georgia, care a avut loc pe 8 iulie, este cel mai recent eveniment LGBTQ+ care a căzut victimă interferențelor străine. O mulțime de aproape 2.000 de protestatari anti-LGBTQ+ din partea grupului Alt Info, afiliat la Rusia, a luat cu asalt festivalul din Tbilisi. Directorul Pride, Mariam Kvaratskhelia, a descris atacul ca fiind „planificat în avans”.

ADVERTISEMENT

„Cred cu adevărat că această perturbare a fost o acțiune planificată și coordonată între guvern și grupurile radicale (…). Credem că această operațiune a fost planificată pentru a sabota candidatura Georgiei la aderarea la UE”, a declarat ea pentru Reuters.

Membrii Alt-Info, un canal de televiziune ultraconservator cu legături strânse cu Biserica Ortodoxă Georgiană, au perturbat anterior Tbilisi Pride în 2021. De la înființarea sa ca platformă media conservatoare în 2019, grupul a încercat să își extindă influența politică prin crearea unui partid alternativ atât la Visul Georgian, aflat la guvernare, cât și la Mișcarea Națională Unită, aflată în opoziție. Printre obiectivele sale declarate se numără urmărirea unor relații mai strânse cu Rusia.

Subminarea argumentelor pro-UE

Atacul Alt-Info vine în contextul în care Georgia s-a confruntat în ultimii ani cu dificultăți în ceea ce privește cererea de aderare la UE, în ciuda sprijinului public și politic masiv pentru integrarea în blocul comunitar. Drumul fostei republici sovietice către aderarea la UE a fost încetinit de o politică profund polarizată și de influența intereselor personale în viața economică, politică și publică, precum și de disputa teritorială cu Rusia cu privire la regiunile Abhazia și Osetia de Sud.

Anularea Gay Pride ar putea fi o nouă lovitură pentru aspirațiile sale europene. Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a condamnat „perturbările violente”, afirmând că „retorica anti-LGBTIQ, dezinformarea și violența nu își au locul în aceste dezbateri”. „Contramanifestațiile reprezintă o încălcare a libertății de exprimare și a dreptului la întruniri pașnice”, a transmis pe Twitter ambasadorul UE pentru gen și diversitate.

Naționalismul religios vs LGBTQ+

Aceeași tensiune a izbucnit și în țările din Balcanii de Vest, unde liderii s-au străduit să găsească un echilibru identitar și politic între mișcările naționaliste religioase anti-LGBTQ+ și opinia publică pro-europeană deschisă minorităților de gen și de sex. Deși aceste țări se bucură, în general, de un sprijin politic și public puternic pentru aderarea la UE, progresele lor în direcția aderării au stagnat în ultimul deceniu.

Naționalismul religios a reprezentat o provocare semnificativă, deoarece liderii Bisericii Ortodoxe Sârbe, ai Bisericii Catolice și ai autorităților islamice s-au raliat în spatele atacării drepturilor LGBTQ+ și au format coaliții cu partidele politice conservatoare. În ultimii ani, acțiunile anti-LGBTQ+ au devenit mai violente, cu agresiuni fizice comise de manifestanți ultranaționaliști împotriva participanților la Bosnia-Herțegovina Pride în luna martie a acestui an, la Belgrad Pride în 2022 și la Zagreb Pride în 2021.

Controversa din jurul unui veto care ar fi recunoscut uniunile între persoane de același sex în Serbia în 2021 este doar un alt exemplu al reacției conservatoare în creștere împotriva drepturilor persoanelor LGBTQ+ în țările din Balcanii de Vest.

Doar vârful aisbergului

Cu toate acestea, această tendință nu este specifică țărilor din Balcanii de Vest. În 2021, Forumul parlamentar european pentru drepturile sexuale și reproductive (EPF) a descoperit o finanțare de peste 707,2 milioane de dolari (600 de milioane de euro) pentru grupuri anti-LGBTQ+ din SUA, Federația Rusă și Europa între 2009 și 2018. Raportul, care a examinat 117 astfel de actori de finanțare activi în Europa, a insistat asupra faptului că descoperirile sunt doar „vârful icebergului”, întrucât jumătate dintre aceștia – 63 – nu aveau date financiare existente.

„Bineînțeles, există lacune uriașe în date care nu pot fi completate în acest moment, așa că 700 de milioane de dolari reprezintă într-adevăr vârful icebergului privind amploarea acestei mișcări antisexiste”, a declarat Neil Datta, secretar al EPF. Potrivit lui Evelyne Paradis, director executiv al ILGA-Europa (grup care promovează drepturile minorităților), eforturile mișcării anti-LGBTQ+ de a polariza și mai mult discursul public determină guvernele pro-democratice să alimenteze prejudecățile și ura față de persoanele LGBTQ+.

Practica țapului ispășitor

„Practica țapului ispășitor în privința persoanelor LGBTQ+ începe să fie instrumentalizată atât de susținătorii, cât și de adversarii democrației (…). Această polarizare crescândă nu ajută ceea ce ar trebui să fie o conversație mai sănătoasă și mai calmă. Ceea ce se întâmplă în acest moment este exact opusul”.

Evelyne Paradis a declarat că guvernele pro-democratice ar trebui, în schimb, să meargă mai departe cu agenda lor progresistă și să evite efectele perverse ale polarizării finanțate din străinătate: „Este foarte dificil să reziști și să fii în mod proactiv. Guvernele trebuie să treacă peste agenda negativă a mișcării antisexuale și să continue să promoveze agenda noastră pozitivă. Aici funcționează strategia opoziției – îi împinge cu adevărat pe toți în modul reactiv”.

Evanghelicii din SUA și ortodocșii ruși: aceeași viziune „tradițională”

Evanghelicii americani și-au exportat opiniile tradiționale privind familia și sexualitatea în Europa, în special în țările din Europa de Est, care au o puternică tradiție ortodoxă. Aceștia au organizat conferințe și evenimente în cadrul cărora au promovat idei homofobe și transfobe, susținând că drepturile comunității LGBTQ+ amenință valorile familiale și creștine. Aceste discursuri au contribuit la răspândirea prejudecăților și a fricii față de persoanele LGBTQ+.

În același timp, Biserica Ortodoxă Rusă a jucat, de asemenea, un rol cheie în răspândirea agendei anti-LGBTQ+ în Europa. Aceasta a promovat viziunea tradițională asupra familiei și a criticat drepturile LGBTQ+ ca fiind contrare învățăturilor religioase. Influența Bisericii Ortodoxe Ruse este deosebit de puternică în țările din Europa de Est, unde este adânc înrădăcinată în societate și se bucură de un sprijin popular considerabil.

Ambele grupuri religioase au oferit, de asemenea, sprijin financiar organizațiilor și mișcărilor anti-LGBTQ+ din Europa. Prin donații și subvenții, acestea au contribuit la finanțarea grupurilor conservatoare care luptă împotriva drepturilor persoanelor LGBTQ+. Aceste organizații au folosit aceste fonduri pentru a desfășura campanii de dezinformare, a organiza demonstrații și a exercita presiuni asupra guvernelor pentru a restricționa drepturile persoanelor LGBTQ+.

ADVERTISEMENT