Life

Este cel mai lung tunel rutier din România. Are 900 de metri lungime și la construcția lui au murit mai mulți oameni

Unde se află cel mai lung tunel din România. Acesta are aproape un kilometru și se poate traversa în anumite luni ale anului
27.12.2023 | 16:49
Este cel mai lung tunel rutier din Romania Are 900 de metri lungime si la constructia lui au murit mai multi oameni
Unde se află cel mai lung tunel din România Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Fără doar și poate, peisajele din România continuă să ne uimească la tot pasul. Aproape că nu este zonă de la noi din țară că nu atragă atenția românilor, dar și a turiștilor. În această categorie intră și cel mai lung tunel din România pe care nu mulți șoferi l-au tranzitat.

Unde se află cel mai lung tunel din România

România este una dintre țările din Europa care se remarcă prin diversitatea peisajelor. Frumusețea naturii este la tot pasul, iar unele obiective ne-au pus pe harta internațională a turismului.

ADVERTISEMENT

Printre aceste obiective se numără și Tunelul Capra. Situat în zona Lacului Bâlea, acesta este renumit pentru dimensiunea sa. Tunelul de 900 de metri lungime este o adevărată atracție pentru cei care ajung în zona Transfăgărășanului.

Din păcate, acum, circulația în interiorul tunelului este închisă. Însă, cei care ajung, totuși, în această zonă se pot bucura de peisajele uimitoare și pot admira natura în toată splendoarea ei.

ADVERTISEMENT

Tunelul Capra este emblematic pentru zona Transfăgărășanului. Este situat la peste 2.000 de metri altitudine și leagă văile Bâlea și Capra. Mai demult, se spunea că acesta unește văile Transilvaniei cu cele ale Țării Românești.

Când poate fi traversat Tunelul Capra din zona Transfăgărășanului

Construcția tunelului nu a fost deloc una facilă și a durat mai bine de un an. Lucrările au început în 1972 și au fost finalizate abia în toamna lui 1973. Pentru ca tunelul să aibă o structură solidă, s-au excavat peste 40.000 de metri cubi de rocă.

ADVERTISEMENT

Cei care au lucrat la construirea tunelului au fost, în mare parte militari și deținuți din perioada comunistă. Numărul lor a fost de ordinul sutelor, iar efortul pe care l-au depus a fost unul extraordinar de mare.

Tunelul Capra a fost ridicat la inițiativa Trustului de Construcții Hidroenergetice București. Peste 70 de angajați ai firmei au lucrat la construcția tunelului, alături de zeci de militari geniști.

ADVERTISEMENT

Pe toată durata construcției tunelului, cu toții au stat în zona Căldarea Mioarelor. Din păcate, perioada a fost una extrem de grea pentru toți cei implicați, astfel că nu toți au apucat să asiste la inaugurarea lui.

În timpul construcției, multe persoane au sfârșit prin a-și pierde viața în tranșeul tunelului. Tunelul Capra a fost inaugurat în 1974, iar de atunci a fost deschis în anumite perioade ale anului.

De obicei, acesta poate fi traversat de pe 15 iulie până pe 31 octombrie, dar nu sunt date bătute în cuie. Acestea pot varia de la an la an, în funcție de mai mulți factori.

ADVERTISEMENT