Este legal să ți se refuze îmbarcarea în avion chiar dacă ai bilet? Multe persoane au ajuns într-o situație de acest tip anul acesta. Care este adevărul și ce drepturi au pasagerii?
În ultimele luni, numeroși pasageri s-au trezit fie cu zborurile anulate, fie întârziate. Mai mult de atât, nu puține au fost cazurile în care anumitor persoane li s-a refuzat îmbarcarea în avion chiar dacă aveau bilet.
Motivul invocat ar fi overbookingul. Este însă legal să ți se refuze îmbarcarea în avion? Multe companii apelează la un astfel de motiv, astfel că pasagerii ajung să nu mai poată să călătorească, deși și-au luat bietul din timp.
Aflați că da, este legal să ți se refuze îmbarcarea în avion. Overbooking-ul chiar funcționează și are ca scop reducerea costurilor pentru călători, dar și pentru companiile aeriene.
Mai exact, compania aeriană ajunge să facă niște calcule pentru a afla câte locuri din avion rămân neocupate. În acest mod sunt evitate pierderile financiare. Chiar și așa, pentru unii pasageri poate fi neplăcut.
Și totuși când ți se refuză îmbarcarea în avion? Chiar dacă ai ajuns la timp pentru zbor, acest lucru poate fi posibil. EU Flight Compensation, aduce câteva lămuriri concrete în acest sens. Spre exemplu, un zbor din Italia către Spania are opt locuri neocupate, iar pasagerii nu se prezintă.
În acest sens, compania aeriană va suprarezerva următorul zbor către aceeași rută. Ce se întâmplă dacă nu ești primit în avion și ce poți să faci mai departe? În primul rând primești banii înapoi. Mulți pasageri nu știu însă acest lucru.
De asemenea, compania aeriană mai poate să îți ofere vouchere de reducere pentru următorul zbor. Chiar și așa, asta nu compensează deloc timpul pierdut, în special când este vorba despre o vacanță. Sunt și companii aeriene care au niște politici clare pentru pasagerii refuzați la îmbarcare.
Ce să faci în cazul în care ți-a fost refuzată îmbarcarea în avion? În primul rând trebuie să contactezi reprezentanții companiei. Mai apoi vei afla ce politică are compania în ceea ce privește pasagerii vizați de overbooking.
S-ar putea să primești niște gustări gratuite, cazare până a următorul zbor, ori banii înapoi, în funcție de caz. Menționăm faptul că regulamentul EC 261/2004, arată că pasagerii au dreptul la compensație financiară atunci când sunt afectați de suprarezervăre.
În ceea ce privește valoarea compensației financiare, aceasta poate varia între 200 și chiar și 600 de euro. Totul depinde de distanță, iar prețul biletului nu este neapărat important aici.
Spre exemplu, dacă aveai un zbor cu o distanță de până la 1.500 de kilometri și a fost anulat, sau nu ai fost primit în avion, poți să primești 250 de euro. Pentru un zbor de până la 3.000 de kilometri compensația este de 400 de euro. Pentru distanțele mai mari însă, vorbim despre 600 de euro.