News

Eugen Teorodovici va candida la alegerile prezidențiale. Fostul ministru de Finanțe este susținut de un bloc suveranist

Fostul ministru de Finanțe Eugen Orlando Teodorovici va fi susținut la alegerile prezidențiale de mai multe partide reunite în Blocul Suveranist Român.
26.11.2023 | 15:39
Eugen Teorodovici va candida la alegerile prezidentiale Fostul ministru de Finante este sustinut de un bloc suveranist
Eugen Orlando Teodorovici/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai multe partide naționaliste s-au reunit într-o alianță comună, intitulată Blocul Suveranist Român, și au decis să-l susțină pentru alegerile prezidențiale pe fostul președinte executiv al PSD, Eugen Orlando Teodorovici, care a plecat din rândurile social-democraților în 2021.

Teodorovici, sprijinit de o coaliție de partidulețe

Decizia de susținere a lui Teodorovici la prezidențialele din 2024 a fost luată în cadrul conferinței  „Uniţi pentru Naţiune”, organizată şi susţinută de Blocul Suveranist Român (BSR), care a fost format în urmă cu circa două luni, prin alierea mai multor partide naționaliste.

ADVERTISEMENT

Eugen Teodorovici are doar 52 de ani, cu o carieră bogată, fost ministru în guvernele Ponta şi Dăncilă, nu doar a adus expertiză în domeniul Integrării Europene şi al Finanţelor, ci şi o perspectivă matură asupra vieţii şi a responsabilităţilor pe care le implică servirea ţării”, se spune într-un comunicat de presă al BSR, citat de Agerpres.

În conducerea BSR se află Silviu Crăiescu (Partidul Dreapta Republicană), Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc), Constantin Onişor (Partidul Neamul Românesc), Dan Chitic (Coaliţia pentru Naţiune), Florin Eremia (Blocul Suveranist Român), Cosmin Vătafu (Blocul Suveranist Român), Tudor Negre (Partidul Reformator), Stelian Sima (Partidul Uniunea Populară Social Creştină) şi Mihai Cristian (Partidul Patria).

ADVERTISEMENT

Cu un număr semnificativ de partide unite sub acelaşi steag, Blocul Suveranist Român reprezintă un fenomen unic în peisajul politic românesc. Platforma adună lideri cu viziuni diferite, dar unite în efortul de a aduce schimbarea. Anunţul lui Eugen Teodorovici despre candidatura sa la preşedinţia României în 2024 adaugă o notă de încredere în abilitatea Blocului Suveranist Român de a propune soluţii consistente pentru problemele ţării”, arată sursa citată.

Un trecut politic agitat

Vârful carierei politice de până acum a lui Eugen Orlando Teodorovici a fost în anul 2019 când ocupa funcțiile de ministru de Finanțe și președinte executiv al PSD, în vremea când social-democrații erau conduși de către Viorica Dăncilă.

ADVERTISEMENT

Eșecul acesteia la alegerile prezidențiale a dus la înlocuirea ei și a lui Teodorovici din primele două funcții din PSD, ultimul reclamând că a fost demis nestatutar și că instalarea lui Ciolacu la cârma partidului prin Congresul extraordinar din august 2020 a fost ilegală. „Domnii Marcel Ciolacu și Paul Stănescu au făcut fals și uz de fals, iar eu voi face plângere penală. Nu accept ca acest partid să fie terfelit de niște infractori”, spunea Teodorovici.

Afirmația venea la capătul unui șir mai lung de insulte proferate între Teodorovici și membri ai noii conduceri. „Teodorovici este un aventurier politic, incapabil să se gândească la PSD şi la colegii lui. El nu este un social-democrat autentic. A fost o calamitate atunci când s-a aflat la conducerea partidului fiind preocupat doar de funcţii”, susținea Paul Stănescu.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Ciolacu a acceptat prezența lui Teodorovici pe primul loc al listei PSD Tulcea pentru Senat, însă acesta nu a obținut mandatul de parlamentar. După o scurtă ședere la Curtea de Conturi ca auditor, Teodorovici a plecat în mediul privat, fără să revină însă în PSD. Ulterior a început să tatoneze stabilirea unor legături cu partide ale dreptei naționaliste. Astfel, în februarie 2022, a participat la o dezbatere organizată de AUR pe tema energiei, alături de George Simion și Claudiu Târziu, iar în luna august a acestui an, Teodorovici a asistat la un eveniment al SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, ce a afirmat că ar fi un premier foarte bun pentru România.

ADVERTISEMENT