News

Europa, tot mai sceptică față de vaccinul AstraZeneca. Germania a folosit sub 10% din dozele primite

18.02.2021 | 16:45
Europa tot mai sceptica fata de vaccinul AstraZeneca Germania a folosit sub 10 din dozele primite
81.600 de doze de vaccin AstraZeneca intră în România. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană folosește tot mai puțin dozele de vaccin AstraZeneca, în contextul în care mutațiile noului coronavirus sunt tot mai multe.

Germanii sunt printre ceie mai sceptici când vine vorba de AstraZeneca, specialiștii din această țară folosind până acum mai puțin de 10% din totalul de doze livrate.

ADVERTISEMENT

Potrivit Bloomberg, specialiștii în sănătate au mari semne de întrebare când vine vorba de siguranța vaccinului AstraZeneca, mai ales referitor la efectele adverse.

Germania a folosit sub 10% din totalul de doze AstraZeneca

Pe lângă germani strâmbă din nas și francezii, pentru că majoritatea oamenilor de aici fac tot posibilul să se vaccineze cu Pfizer sau Moderna, evitând AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

Campania de vaccinare din UE e cu mult în spatele celei din SUA și Marea Britanie și va fi imposibil ca europenii să se vaccineze la nivelul din SUA dacă cele 300 de milioane de doze comandate de la AstraZeneca vor fi refuzate în continuare de populație.

Între timp, noua tulpină britanică, mult mai contagioasă, devine predominantă în Germania și experții nu știu dacă vaccinul AstraZeneca ar fi eficient în acest caz.

ADVERTISEMENT

În Danemarca, 25% din totalul de 300 de persoane vaccinate cu AstraZeneca într-un spital au declarat că li s-a făcut foarte rău. În acest sens autoritățile au decis să vaccineze cu AstraZeneca grupuri mai mici de oameni pentru a nu risca ca toți să se simtă rău în același timp.

Cu siguranță luăm în serios toate aceste efecte secundare, studiem atent toate rapoartele. E important să facem diferența între efecte secundare așteptate și cele neașteptate”, a punctat ministrul Sănătății Jens Spahn.

ADVERTISEMENT

Între timp, reprezentanții AstraZeneca susțin că nu ar trebui să existe efecte secundare neașteptate, altele decât dureri de cap, oboseală, stări febrile, dureri musculare sau greață.

Pentru a înțelege scepticismul marilor puteri europene față de vaccinul AstraZeneca, grăitoare sunt cifrele din Germania. Dacă în cazul vaccinului Pfizer, din aproape 4.8 milioane de doze au fost administrate 85%, la Astra Zeneca cifra e de 9%. Așadar din 736.800 de doze primite au fost administrate doar 64.869 de doze.

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca, însă și în rândul românilor există un sentiment de reținere față de acest vaccin.

ADVERTISEMENT