News

Europarlamentari români, în topul absenteismului de la vot. Sunt candidați pentru un nou mandat în Parlamentul European

Un social-democrat și un liberal se numără printre europarlamentarii cu cele mai multe absențe la vot. Pe primul loc, un grec aflat în închisoare
22.04.2024 | 17:35
Europarlamentari romani in topul absenteismului de la vot Sunt candidati pentru un nou mandat in Parlamentul European
Claudiu Manda (foto st) și Rareș Bogdan (foto dr), în topul europarlamentarilor cu cele mai multe absențe de la votul în plen Sursa foto: Facebook / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Claudiu Manda și Rareș Bogdan candidează în acest an pentru un nou mandat de europarlamentar. Ei se află însă, pe locuri fruntașe în topul euroaleșilor cu cele mai multe absențe la vot.

Europarlamentari români, în topul absenteismului de la vot

Claudiu Manda, europarlamentar susținut de PSD, este pe locul 2 într-un top al aleșilor europeni „dispăruți în acțiune”, realizat de publicația Politico, lipsind de la 43,6% dintre voturile în plen. În întrece un eurodeputat grec care se află în închisoare din 2021.

ADVERTISEMENT

„În ceea ce privește absenteismul de la vot, europarlamentarul social-democrat român Claudiu Manda s-a clasat pe locul al doilea (după grecul Ioannis Lagos n.r.), lipsind de la 43,6% din voturile din plen.

Manda, la rândul său, a fost implicat într-un proces penal pentru acuzații de corupție în 2021, până când judecătorii au respins cauza în această primăvară. El a refuzat să comenteze”, scrie publicația citată.

ADVERTISEMENT

Manda este urmat în clasament a fost urmat de câțiva eurodeputați neafiliați, printre care Tamás Deutsch și András Gyürk de la partidul Fidesz al lui Viktor Orbán și Viktor Uspaskich de la Partidul populist lituanian al Muncii (PD), care au ratat cu toții între 32 și 34% din voturi.

Și liberalii au un reprezentant aproape de podium. Rareș Bogdan ocupă locul 5 în acest clasament, cu o rată a absenteismului de 32,8%.

ADVERTISEMENT
europarlamentari români
Topul europarlamentarilor cu cele mai multe absențe la votul în plen Sursa foto: Politico.eu

Atât Claudiu Manda cât și Rareș Bogdan candidează pentru un mandat în Parlamentul European din partea alianței electorale PSD-PNL și un salariu lunar de aproximativ 8.000 de euro net.

Eurodeputații mai au și alte beneficii. Li se decontează bani pentru cazare, primesc aproximativ 340 de euro pe zi, dar și bani pentru cheltuielile cu biroul de europarlamentar (4.800 de euro/lună).

ADVERTISEMENT

Pe lista candidaților alianței PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2924, Rareș Bogdan ocupă ce de a doua poziție, în vreme ce Claudiu Manda se află pe poziția 5, ambele fiind poziții eligibile, ceea ce înseamnă că au mari șanse pentru un nou mandat.

ADVERTISEMENT