Life

Eurovision, cea mai bună clasare a României. A uimit pe toată lumea și a intrat direct în istorie. Topul celor mai bune melodii

România participă la Eurovision din 1994. Chiar și așa, doar doi artiști de top au reușit să se facă remarcați în ultimii ani.
12.05.2023 | 07:28
Eurovision cea mai buna clasare a Romaniei A uimit pe toata lumea si a intrat direct in istorie Topul celor mai bune melodii
Eurovision, cea mai bună clasare a României. Sursă foto: captură video / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Eurovision este una dintre cele mai apreciate competiții muzical anuale. Numeroase țări își trimit reprezentanții pentru a câștiga premiul cel mare. Deși concursul are o istorie de peste cinci decenii, iată că România a început să participe cu mult mai târziu.

Cea mai bună clasare la Eurovision a României

România a participat prima oară la Eurovision în anul 1994. La acel moment, Dan Bittman și trupa Holograf au urcat pe scena de la Dublin cu piesa ”Dincolo de nori”. Alegerea nu s-a dovedit însă a fi una prea bună. Drept urmare, țara noastră s-a clasat pe locul 21 din 25 de participanţi, cu doar 14 puncte.

ADVERTISEMENT

Care a fost însă cea mai bună clasare a României? Țara noastră a reușit să se califice de două ori pe locul trei. Prima oară s-a întâmplat în anul 2005, când Luminița Anghel și Sistem au interpretat piesa ”Lei me try”.

La acel moment, țara noastră a obținut în semifinale locul 1 cu 235 de puncte. Mai apoi însă, în marea finală Eurovision, România a luat locul 3, cu doar 158 de puncte, în urma Greciei și a Maltei. Chiar și așa, momentul a rămas în istorie.

ADVERTISEMENT

Cea de a doua cea mai buna clasare la Eurovision a fost în anul 2010. România a reușit să obțină atunci tot locul trei. Pe scenă au urcat Paula Seling şi Ovidiu Cernăţeanu cu piesa ”Playing with fire”, care a ajuns să fie fredonată și ani mai târziu.

Topul celor mai bune melodii românești

Cei doi artiști au reușit să ia locul 4 în semifinală. Mai apoi însă, în marea finală, aceștia au ajuns pe locul trei cu un total de 162 de puncte, egalând astfel rezultatul Luminiței Anghel din anul 2005.

ADVERTISEMENT

Iar o altă clasare bună a României a fost cea din anul 2006. Și cu siguranță mulți și-o amintesc datorită punctajului obținut. Atunci, Mihai Trăistariu a urcat pe scena de la Atena cu piesa ”Tornero”. A reușit să obțină cel mai mare punctaj până în acel moment, 172 de puncte.

Spania și Moldova au fost țările care i-au oferit României 12 puncte. Atunci, țara noastră s-a clasat pe locul 4 la Eurovision. În rest, alți artiști de top din România care au participat la competiției nu au avut atât de mare noroc. Nu de puține ori țara noastră s-a clasat pe locuri destul de îndepărtate.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, topul celor mai bune melodii de la Eurovision ar putea arăta în felul următor, în funcție de punctaj. ”Let me try”, cu 235 de puncte și locul 3 la Eurovision, ”Tornero”, a lui Mihai Trăistariu cu 172 de puncte, dar și ”Playing with fire” cu 162 de puncte.

ADVERTISEMENT
Tags: