Ministerul Educației a anunțat la Evaluarea Națională din acest an s-au înscris circa 161.500 de absolvenți ai clasei a VIII-a. Examenul se va desfășura în perioada 19 iunie – 4 iulie 2023, fiind organizat în 3.533 de unități de învățământ/centre de examen.
Examenul va fi deschis de proba la Limba și literatura română, care va avea loc luni, 19 iunie și care va fi urmată de proba la Matematică, miercuri, 21 iunie. Pentru elevii din rândurile minorităților naționale s-a organizat proba la Limba și literatura maternă, care este programată joi, 22 iunie. Toate cele trei probe sunt scrise, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.
„Rezultatele inițiale vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00)”, a precizat ministerul.
Elevii care depun contestații vor trebuie să completeze și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. După soluționarea contestațiilor, rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie.
„Accesul candidaților în unitățile de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru. Probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne (acolo unde este cazul, pot fi solicitate și pagini suplimentare)”, a comunicat sursa citată.
Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise de la Evaluarea Națională este de 120 de minute, după completarea casetei de identificare. Timpul de lucru poate prelungit cu alte două ore, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2023.
Ca în fiecare an, probele sunt monitorizate audio-video. Elevii nu vor putea intra în sala de examen cu materiale ajutătoare precum manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., De asemenea, este interzis accesul cu obiecte care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.
De altfel, și bagajele personale – ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete – vor trebui lăsate în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen. „Nu sunt acceptați în examen candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop”, avertizează Ministerul Educației.
Comunicarea rezultatelor obținute se va face anonimizat prin coduri individuale care vor fi distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută. Pe baza acestor coduri, vor putea fi aflate notele afișate la centrele de examen sau publicate pe Internet.
„Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale”, mai transmite Ministerul Educației.