News

Evaluare Naţională 2023. Modele de subiecte Limba și literatura română, teste de antrenament pentru examenul de luni

Evaluare Naţională 2023. Luni, 19 iunie, încep probele pentru absolvenţii claselor a VIII-a. Iată câteva teste de făcut înaintea marelui examen.
18.06.2023 | 13:51
Evaluare Nationala 2023 Modele de subiecte Limba si literatura romana teste de antrenament pentru examenul de luni
Examenele de Evaluare Naţională 2023 încep luni, 19 iunie
ADVERTISEMENT

Examenul de Evaluare Naţională 2023 începe luni, la ora 09.00, cu proba de limba română, care va fi urmată miercuri de cea la matematică. Timpul de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute şi se calculează după completarea casetei de identificare a broșurii cu subiecte.

Ghidul Ministerului Educaţiei, pentru examenul de Evaluare Naţională 2023

Ministerul Educației a publicat un ghid cu informații pentru elevii clasei a VIII-a care vor susține examenul de Evaluare Naţională 2023, subliniind că accesul candidaţilor în săli este permis începând de la ora 8:00, până la ora
8:30.

ADVERTISEMENT

Este important de ştiut că, pentru elaborarea lucrării scrise, elevii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion.

“La proba de Limba română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.

ADVERTISEMENT

La proba de Limba română şi/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect”, se arată în ghidul publicat de Ministerul Educaţiei.

Elevii au susţinut în primăvară testul de antrenament pentru examenul real de Evaluare Naţională pe care îl vor susţine luni, 19 iunie. Potrivit subiectelor la limba română primite de elevi la Simulare Evaluarea Naţională 2023, textele suport, la prima vedere, au fost din “Dansul ursului” de Ion D. Sîrbu și din “30 de ani în șa”, al lui Felix Țopescu. Cerinţele priveau identificarea unor informații din cele două texte.

ADVERTISEMENT

O altă cerință era identificarea unor cuvinte care conțin un diftong dintr-o serie dată, precum și a unor cuvinte derivate, iar alta se referea la identificarea unor sinonime. Un alt subiect consta în scrierea unui rezumat al textului 1, în 80-120 de cuvinte.

La examenul de Evaluare Naţională de anul trecut, la primul subiect, elevii au primit două texte: un fragment din “Toate pânzele sus” de Radu Tudoran şi unul din “Frânturi din viaţa lui Delavrancea” de Cella Delavrancea, pe baza cărora au trebuit să rezolve mai multe exerciţii. La cel de-al doilea subiect elevii au avut de redactat un text narativ de minim 150 de cuvinte, în care să prezinte cea mai frumoasă întâmplare din vacanţă. Textul trebuia să includă o secvenţă descriptivă şi una de dialog.

ADVERTISEMENT

Teste de antrenament pentru examenul de Evaluare Naţională de luni, 19 iunie:

Anul acesta, Ministerul Educației nu a mai publicat teste de antrenament, elevii putându-se pregăti pentru proba de Evaluare Națională 2023 rezolvând subiecte la română din testele de antrenament de anii trecuți.

Test de antrenament 1, subiecte limba română, Evaluare Naţională 2023

Test de antrenament 2, subiecte limba română, Evaluare Naţională 2023

Test de antrenament 3, subiecte limba română, Evaluare Naţională 2023

Test de antrenament 4, subiecte limba română, Evaluare Naţională 2023

Test de antrenament 5, subiecte limba română, Evaluare Naţională 2023

Test de antrenament 6, subiecte limba română, Evaluare Naţională 2023

Test de antrenament 7, subiecte limba română, Evaluare Naţională 2023

Test de antrenament 8, subiecte limba română, Evaluare Naţională

Test de antrenament 9, subiecte limba română, Evaluare Naţională

Test de antrenament 10, subiecte limba română, Evaluare Naţională

Test de antrenament 11, subiecte limba română, Evaluare Naţională

ADVERTISEMENT