News

Evgheni Prigojin, mituit de Putin pentru a pleca din Rusia? Ar fi încasat sume uriașe

A fost Evgheni Prigojin mituit de Putin pentru a renunța la tentativa de lovitură de stat? Presa internațională vorbește pe larg de acest aspect.
26.06.2023 | 07:45
Evgheni Prigojin mituit de Putin pentru a pleca din Rusia Ar fi incasat sume uriase
A fost Evgheni Prigojin mituit de Putin pentru a pleca din Rusia? Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A fost mituit Evgheni Prigojin de către regimul lui Vladimir Putin pentru a renunța la lovitura de stat pusă la cale în weekend? Ce scriu publicațiile internaționale despre acest lucru.

A fost Evgheni Prigojin mituit de Putin pentru a pleca din Rusia? Șeful Wagner ar fi încasat milioane de lire

Întreg statul rus, dar și mare parte din planetă, au trecut sâmbătă prin ore de tensiune și dramatism. Milioane de oameni voiau să afle dacă amenințarea lui Evgheni Prigojin de dărâmare a puterii militare de la Moscova se va adeveri.

ADVERTISEMENT

În final, ”pe ultima sută de metri” până la Moscova, șeful mercenarilor Wagner a cedat. La orele serii, Prigojin spunea că luptătorii se întorc la baze pentru a ”evita vărsarea de sânge”. Fostul apropiat al lui Putin a emis de asemenea un mesaj audio în care confirma că le-a ordonat luptătorilor săi să evite un masacru.

De la acest anunț până în prezent, analiștii s-au întrebat cum a reușit dictatorul de la Kremlin să-l convingă pe fostul său bucătar să renunțe la revoltă. Presa internațională a lansat mai multe ipoteze.

ADVERTISEMENT

Cei de la The Mail on Sunday au speculat motivele spargerii acestei așa-zise rebeliuni. Pe prima pagină, publicația din insulă titra ”L-a mituit Putin pe liderul Wagner să părească Rusia?”.

Citând o serie de surse anonime de securitate din Marea Britanie, jurnaliștii din Regatul Unit mai notează că Putin i-ar fi oferit lui Prigojin milioane de lire sterline pentru a anula revolta și a-și retrage mercenarii din țară.

ADVERTISEMENT

Evgheni Prigojin ar ajunge în Belarus după rebeliunea din weekend

Tot în acest weekend, biroul prezidențial al liderului de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, anunța că liderul Wagner a acceptat o propunere de ”a opri mișcarea persoanelor înarmate ale companiei Wagner pe teritoriul Rusiei și de a lua măsuri suplimentare pentru a detensiona situația”, scria The Guardian.

Ulterior, de la Moscova, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a încercat să prezinte o parte din termenii compromisului cu șeful Wagner. ”Vreți să știți ce se va întâmpla cu Evgheni Prigojin? Dosarul penal deschis pe numele lui va fi închis, iar el va pleca în Belarus”, spunea acesta.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-i privește pe mercenarii Wagner, subordonați lui Prigojin, ei se vor întoarce în taberele lor. ”Cine doreşte poate încheia contracte cu Ministerul Apărării. Nu însă şi cei care au luat parte la revoltă”, a mai spus Peskov.

ADVERTISEMENT