News

Război în Ucraina, ziua 488. Primul mesaj al lui Prigojin, după rebeliune. Unde se ascunde acum liderul Wagner

Război în Ucraina, ziua 488. Kievul pare să își fi intensificat contraofensiva cât timp Putin a fost nevoit să se ferească de ”rebeliunea” Wagner
26.06.2023 | 18:59
Razboi in Ucraina ziua 488 Primul mesaj al lui Prigojin dupa rebeliune Unde se ascunde acum liderul Wagner
Ucraina pare să-și fin intensificat contraofensiva SUrsa foto: hepta
ADVERTISEMENT
26-06-2023
15:59

Prigojin, "adăpostit" de Lukașenko. Ultimul mesaj al rebelului rus

Evgheni Prigojin, liderul grupului PMC „Wagner”, a publicat un mesaj audio de 11 minute în care a dezvăluit că niciun contract cu Ministerul Apărării nu a fost semnat și că grupul său de mercenari va înceta să mai existe începând cu 1 iulie. Prigojin a subliniat că marșul spre Moscova nu a avut ca scop răsturnarea conducerii de la Moscova și că intenția lor a fost de a evita distrugerea grupului și de a cere socoteală oficialilor pentru erorile lor.

Liderul PMC „Wagner” a declarat că regretă incidentele în care au fost implicate avioanele rusești și că s-au retras pentru a evita pierderea de vieți ale soldaților ruși. Prigojin a adăugat că marșul a evidențiat probleme grave în domeniul securității din Rusia.

În legătură cu negocierile dintre liderul Belarusului, Alexander Lukașenko, și fondatorii PMC „Wagner”, s-a aflat că aliatul lui Putin i-a oferit un adăpost în urma revoltei eșuate. Liderul “Wagner” a fost observat în hotelul “Green City” din Minsk.

 

 

 

26-06-2023
13:48

Rusia caută posibile legături externe cu rebeliunea Wagner

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că autoritățile ruse investighează dacă serviciile speciale occidentale au fost implicate în revolta de sâmbătă a mercenarilor Wagner.

Lavrov a adăugat că a vorbit cu ambasadorul american la Moscova, care i-a spus că Statele Unite nu sunt implicate în rebeliunea armată a mercenarilor conduşi de Evgheni Prigojin. După cum a raportat agenția de știri de stat rusă TASS, Lavrov a adăugat că SUA speră că arsenalul nuclear al Rusiei se află în siguranţă.

El l-a citat, de asemenea, pe ambasadorul SUA, care a spus că revolta de sâmbătă a mercenarilor Wagner este “o chestiune internă a Rusiei”.

Rebeliunea Wagner, de sâmbătă, a fost condusă de Evgheni Prigojin, până de curând un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, ale cărui forțe sunt în mare măsură responsabile pentru distrugerea și ocuparea orașului ucrainean Bahmut.

26-06-2023
10:45

Danemarca îşi trimite avioanele F-16 în Ucraina

Ministrul danez al apărării a confirmat că Danemarca își va retrage întreaga flotă de avioane de luptă F-16, ceea ce înseamnă că acestea vor fi livrate în Ucraina mai devreme decât se credea anterior. Încă nu se știe exact când se va întâmpla acest lucru. 

“F-35 pot fi introduse treptat şi puse în funcţiune mai devreme decât se aştepta. Prin urmare, ne aflăm acum într-o situaţie în care F-16 pot fi retrase din serviciu mai devreme decât era prevăzut”, a spus ministrul Troels Lund Poulsen.

Danemarca este în prezent în ultima fază cu pregătirile pentru un curs organizat pe teritoriul său, pentru ai învăţa pe piloţii ucraineni să zboare pe F-16, curs pe care speră să-l înceapă până la sfârşitul verii. “Ne vom gândi de asemenea la o donaţie specifică de avioane de luptă daneze F-16 către Ucraina, şi la cât de multe”, a mai declarat Poulsen.

26-06-2023
08:18

Oficial de la Kiev: Contraofensiva ucraineană a eliberat 130 de km pătrați

Kievul a venit cu date noi în privința modului în care decurge contraofensiva. Astfel, operațiunile ucrainene au reuşit să recucerească până luni un total de 130 de kilometri pătraţi în sudul ţării care erau ocupaţi de Rusia.

Acest anunț vine de la ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, într-un comunicat publicat pe Telegram, transmite Sky News.

De la începutul ofensivei, suprafaţa eliberată în sud este de 130 de kilometri pătraţi“, a arătat Maliar. Cea mai mare parte a teritoriului a fost recucerită de forţele ucrainene în prima săptămână a contraofensivei.

26-06-2023
08:16

Forțele ruse, bombardamente masive în zona Zaporojie, unde se află centrala nucleară

În ultimele ore, forțele de agresiune ale Rusiei au declanşat o serie masivă de atacuri asupra regiunii Zaporojie, în sudul Ucrainei, a raportat luni dimineaţă Statul Major General al armatei ucrainene, potrivit Agerpres.

De duminică până în prezent, soldații lui Putin au efectuat atacuri cu cel puţin şase rachete cu rază lungă de acţiune S-300, 33 de lovituri aeriene şi 45 de lovituri din lansatoare de rachete multiple (MRL), conform înaltului comandament militar de la Kiev.

“Ca urmare a atacurilor teroriste ruseşti, au fost răniţi civili, iar clădiri rezidenţiale, comerciale şi administrative, precum şi maşini particulare au fost avariate”, se arată în ultimul raport al ucrainenilor.

Război în Ucraina, ziua 488.  Sâmbătă după-amiază, în timp ce Prigojin se îndrepta spre Kremlin, armata ucraineană a raportat o ofensivă în apropierea satelor din jurul orașului Bahmut, cucerite de forțele Wagner în luna mai, după luni de lupte.

Război în Ucraina, ziua 488. Kievul și-a intensificat contraofensiva

Seara, Oleksandr Tarnavski, un comandant ucrainean, a declarat pentru agenția națională de presă a Ucrainei, Ukrinform, că forțele sale au eliberat teritorii din apropierea orașului Krasnohorivka, în regiunea Donețk, ocupate de separatiștii pro-ruși din 2014.

ADVERTISEMENT

Reluarea bruscă a atacurilor ucrainene în ziua tentativei de lovitură de stat a fost confirmată duminică de Ministerul rus al Apărării, care a declarat că a respins tentativele de atac ale forțelor ucrainene în regiunile ucrainene Donețk și Zaporojie, au relatat agențiile de presă ruse. Ministerul a precizat că a respins, de asemenea, 10 atacuri în zona Bahmut, abandonată de trupele Wagner.

Unii analiști politici se tem că un Putin rănit ar putea deveni un Putin mai periculos. Dar la Kiev, duminică dimineață, sentimentul era că ceva s-a schimbat. Mikhailo Podolyak, un consilier cheie al lui Zelenski, a declarat: “Situația din interiorul Rusiei este incontrolabilă, structura șubredă este ținută împreună de inerție pe o aripă și o rugăciune. Între timp, meteorologii prevăd noi rafale de vânt…”, relatează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Doi civili au fost uciși duminică la Donețk în urma unor bombardamente ale forțelor ucrainene, a declarat pe Telegram primarul instalat de Rusia, Alexei Kulemzin. Potrivit acestuia, o victimă de sex masculin născută în 2005 și o femeie născută în 1956 au murit din cauza focului inamic, relatează Reuters care precizează că nu a putut verifica imediat raportul. Anterior, un bărbat civil a murit în urma bombardamentelor forțelor ruse asupra orașului Herson din sudul țării, potrivit guvernatorului local.

“Operațiunea militară specială”, prioritatea principală a lui Putin

Vladimir Putin afirmă că “operațiunea militară specială” este prioritatea principală într-un interviu difuzat la televiziunea de stat după revolta abandonată a Grupului Wagner.

ADVERTISEMENT

Președintele Rusiei a apărut la televiziunea de stat pentru prima dată de când rebeliunea armată a amenințat să îi răstoarne regimul, deși comentariile par să fi fost înregistrate înainte de revoltă. Putin și-a reînnoit angajamentul față de războiul din Ucraina, numind “operațiunea militară specială” drept prioritatea sa principală.

Potrivit Reuters, el a declarat: “Îmi încep și îmi închei ziua cu asta”. De asemenea, el a spus că se află în “contact constant” cu oficiali ai Ministerului Apărării. Potrivit Sky, Putin a declarat că este “încrezător” în realizarea tuturor planurilor și “sarcinilor” sale legate de “operațiunea militară specială” din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Comentariile făcute într-un interviu cu corespondentul de la Kremlin, Pavel Zarubin, au fost difuzate de televiziunea de stat Rossiya. Interviul integral urmează să fie difuzat în cursul zilei de duminică. Sky susține că declarațiile președintelui au fost înregistrate înainte de revolta Wagner.

ADVERTISEMENT