News

Război civil în Rusia. Prigojin a oprit ”rebeliunea” și a acceptat să plece în Belarus. Șeful Wagner nu a mai dat niciun semn de viață de sâmbătă seara. Update

Vladimir Putin a susținut un discurs ”în fața națiunii”, în cursul zilei de sâmbătă. A fost prima ieșire publică după gestul de revoltă al șefului Wagner.
25.06.2023 | 16:30
Razboi civil in Rusia Prigojin a oprit rebeliunea si a acceptat sa plece in Belarus Seful Wagner nu a mai dat niciun semn de viata de sambata seara Update
Vladimir Putin se confruntă cu rebeliunea liderului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT
25-06-2023
13:30

Niciun semn de la Prigojin în ultimele ore

Șeful forțelor de mercenari rebeli Wagner, Evgheni Prigojin, va părăsi Rusia și nu va fi acuzat după ce a anulat înaintarea trupelor sale spre Moscova, în timp ce au apărut rapoarte conform cărora agențiile de spionaj americane au detectat cu câteva zile în urmă semne că acesta se pregătea să se revolte împotriva instituțiilor de apărare ale Rusiei.

Sâmbătă seara târziu, a apărut o înregistrare video în care Prigojin părăsește sediul districtului militar de sud din orașul rus Rostov pe Don, după ce a acceptat să se mute în Belarus. Nu era clar unde se afla exact duminică dimineața. Imagini au arătat, de asemenea, luptători Wagner care se retrăgeau din oraș.

Duminică, Prigojin a fost neobișnuit de tăcut, în timp ce forțele sale din armata privată Wagner se retrăgeau din orașele rusești, după un anunț al Kremlinului potrivit căruia a fost de acord să plece în Belarus; rămâne neclar dacă el se află într-adevăr acolo.

Conform acordului, mediat de președintele belarus Alexander Lukașenko, luptătorii grupului Wagner s-ar întoarce la bază în schimbul unor garanții pentru siguranța lor, iar liderul lor, Evgheni Prigojin, s-ar muta în Belarus.

Cu toate acestea, rebeliunea eșuată ridică mari semne de întrebare cu privire la controlul lui Putin asupra unei țări pe care o conduce cu o mână de fier de peste două decenii. Ministrul italian de externe, ca și alți analiști, a declarat că a spulberat “mitul” unității rusești.

Prigojin, un fost aliat al lui Putin, ale cărui forțe au dus cele mai sângeroase bătălii din cele 16 luni de război din Ucraina, a declarat că decizia sa de a avansa spre Moscova a fost menită să înlăture comandanții ruși corupți și incompetenți pe care îi acuză de eșecul războiului.

24-06-2023
18:54

Putin i-ar fi mulțumit lui Lukașenko pentru negocierile cu Prigojin

Biroul de presă al președintelui belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că Vladimir Putin i-a mulțumit pentru că a negociat cu șeful Wagner, Evgheni Prigojin, care a fost de acord să își retragă mercenarii după ce a discutat cu Lukașenko.

“Astăzi, la ora 21.00, președinții au vorbit din nou la telefon. Președintele Belarusului l-a informat pe președintele Rusiei cu lux de amănunte despre rezultatele negocierilor sale cu autoritățile de la Wagner PMC”, se arată în comunicat. “Președintele Rusiei l-a susținut și i-a mulțumit colegului său din Belarus pentru munca depusă.”

Kremlinul nu a făcut încă nicio declarație publică cu privire la negocieri.

24-06-2023
17:43

Prigojin ar fi ordonat oprirea înaintării către Moscova

Agenția de presă Associated Press confirmă că șeful Wagner, Evgheni Prigojin, își oprește mercenarii la câteva momente după ce președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat că a negociat un acord de dezescaladare. Într-un mesaj audio, Prigojin a declarat că își oprește trupele pentru a evita “vărsarea de sânge rusesc”.

Biroul președintelui belarus, Alexander Lukașenko, a anunțat că liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a acceptat propunerea de “a opri mișcarea persoanelor înarmate ale companiei Wagner pe teritoriul Rusiei și de a lua măsuri suplimentare pentru dezescaladarea tensiunilor”, relatări similare fiind preluate de agențiile de presă rusești.

În declarație se precizează că Vladimir Putin l-a informat pe Lukașenko în cursul dimineții și, cu aprobarea acestuia, Lukașenko a purtat discuții de negociere cu Prigojin.

“Negocierile au continuat pe tot parcursul zilei. Ca urmare, au ajuns la acorduri privind inadmisibilitatea declanșării unui masacru sângeros pe teritoriul Rusiei”, se arată în declarație.

24-06-2023
16:46

Imagini live din Moscova. O cameră de supraveghere montată chiar în centrul orașului transmite LIVE

Război civil în direct. Imagini în timp real din Moscova. Totul se întâmplă datorită mai multor camere de supraveghere montate chiar în centrul capitalei din Rusia

Americanii de la Washington Post au făcut posibilă urmărirea în timp real a situației din Moscova. Astfel, cine vrea să vadă exact ce se petrece în Rusia trebuie doar să acceseze www.fanatik.ro și apoi linkul direct.

Pe imagini, se vede clar cum viața în Moscova pare să continue pe coordonate normale. Mai multe mașini traversează în acest moment orașul

24-06-2023
16:41

Ce se întâmplă cu armele nucleare dacă mercenarii Wagner preiau puterea

Temerea principală a războiului civil din Rusia este legată de armele nucleare. Deocamdată SUA şi marile puteri din Europa au preferat să stea departe de acest conflict. De altfel, americanii chiar s-au arătat mirați de ce se întâmplă în apropierea Moscovei.

Medvedev a explicat că întreaga operațiune are un scop bine gândit și planificat, și anume, preluarea puterii în țară.

„Nu vom permite ca evenimentele să se desfășoare conform scenariului, astfel încât bandiții să obțină arme nucleare, indiferent cât de mult le-ar dori criminalii nebuni”, a spus Medvedev.

24-06-2023
16:35

Trupele Wagner sunt la 300 de kilometri de Moscova

Jurnaliştii de la BBC au transmis că trupele Wagner avansează spre Moscova. Autoritățile ruse se tem că mercenarii vor intra în capitală în curând.

Aceeaşi sursă a precizat că armata lui Putin a format blocaje din tiruri, undeva la marginea Moscovei

24-06-2023
15:48

Măsuri speciale introduse la Moscova

Primarul Moscovei a anunțat că ziua de luni va fi “zi nelucrătoare” și a cerut oamenilor să își limiteze circulația în oraș, în timp ce capitala se pregătește pentru posibilele repercusiuni ale rebeliunii Wagner.

Anterior, autoritățile ruse au anunțat o “operațiune antiteroristă” în orașul Moscova, în regiunea Moscovei și în regiunea Voronej spre sud. Aceasta oferă autorităților o serie de puteri speciale, printre care: restricționarea circulației persoanelor și a transporturilor; monitorizarea sau restricționarea comunicațiilor; dreptul de a percheziționa persoane și vehicule; evacuarea populației, dacă este necesar.

24-06-2023
14:45

Letonia și-a închis granițele pentru ruși

Președintele ales al Letoniei a declarat sâmbătă că statul baltic și-a înăsprit securitatea la frontiere ca răspuns la revolta în curs de desfășurare în Rusia și că nu va admite ruși.

“Letonia urmărește îndeaproape evoluția situației din Rusia… Securitatea frontierelor a fost întărită, nu va fi luată în considerare intrarea cu viză sau la frontieră a rușilor care părăsesc Rusia din cauza evenimentelor actuale”, a declarat Edgars Rinkevics pe Twitter.

“Letonia nu va elibera vize umanitare sau alte tipuri de vize”, a adăugat președintele ales, care este în continuare și ministru de externe.

Letonia a încetat încă de anul trecut să mai elibereze noi vize pentru cetățenii ruși, dar până acum făcuse o excepție pentru vizele umanitare. Nu este clar dacă vizele eliberate până acum vor rămâne eligibile pentru intrare.

24-06-2023
14:07

Trupele Wagner se apropie de Moscova

Guvernatorul provinciei ruse Lipetsk afirmă că grupul de mercenari Wagner a intrat în regiune, relatează AP. Regiunea Lipetsk se află la aproximativ 360 de kilometri sud de Moscova și mult mai aproape de capitală decât Rostov pe Don, unde forțele Wagner au intrat în timpul nopții.

război civil în Rusia
Traseul forțelor Wagner către Moscova Sursa foto: Sky News

Autoritățile “iau toate măsurile necesare pentru a asigura siguranța populației. Situația este sub control”, a declarat guvernatorul Igor Artamonov pe Telegram. El nu a dat detalii despre prezența Wagner.

Autoritățile din zonă, care se află în sud-vestul Rusiei, au îndemnat anterior sâmbătă locuitorii să rămână acasă, după ce grupul de mercenari Wagner a promis că va lua armele pentru a răsturna conducerea militară a țării.

Forțele Wagner controlează deja Rostov după o rebeliune care a avut loc peste noapte. Se pare că acestea au parcurs acum aproximativ 800 de kilometri spre nord, în timp ce se îndreaptă spre Moscova.

Jurnaliștii de la Reuters au văzut mai devreme transportoare de trupe și un camion cu platformă care transporta un tanc trecând prin orașul Voronej, la mai mult de jumătate din drumul spre Moscova, unde un elicopter a tras asupra lor. Dar nu au existat rapoarte potrivit cărora rebelii ar fi întâmpinat o rezistență substanțială pe autostradă.

24-06-2023
11:18

Evgheni Prigojin, reacție dură după discursul lui Putin. "În curând Rusia va avea un nou preşedinte"

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a transmis un mesaj dur după discursul ținut de președintele Rusiei, Vladimir Putin. Acesta a explicat că membrii forțelor sale, care au lansat o rebeliune armată, sunt gata să moară.

Vă readucem aminte că liderul de la Moscova a lansat ameninţări fără precedent la adresa lui Evgheni Prigojin, pe carel-a acuzat de trădare. 

“Cu toții suntem gata să murim. Toți cei 25.000, iar apoi încă 25.000. Murim pentru poporul rus”, ar fi spus acesta potrivit The Guardian.

24-06-2023
09:48

Ramzan Kadârov, prima reacţie după acţiunea grupului Wagner

Ramzan Kadîrov, liderul cecen, a numit rebeliunea grupului Wagner ca fiind o trădare. Acesta a mai transmis că luptătorii Ministerului Apărării și Gărzii Ruse din Republica Cecenă au plecat deja în zonele tensionate.

“Tot ce se întâmplă este un cuţit în spate și o adevărată revoltă militară! Am avertizat în repetate rânduri că războiul nu este momentul pentru a exprima nemulțumirile personale și a rezolva disputele din spatele nostru.

Spatele trebuie să fie întotdeauna calm și de încredere. Imaginează-ți cum se simt acum băieții din tranșee, în fața cărora se află un inamic, iar la spatele lor o aventură perfidă. Vorbim despre stabilitate, despre coeziunea statului, despre securitatea cetățenilor. Istoria arată că astfel de acțiuni pot duce la consecințe sângeroase.

Avem puține pierderi în NWO? Mai avem de creat probleme în țară? Avem un Comandant-Șef Suprem, ales de popor, care cunoaște întreaga situație până la cel mai mic detaliu mai bine decât orice strateg, și cu atât mai mult un om de afaceri, îi cheamă pe comandanți „la sol” și controlează pe deplin cursul.

Iar deciziile Comandantului-Șef Suprem sunt luate într-o manieră echilibrată și scrupuloasă. Fiecare dintre noi vede o singură parte a hărții și vede totul deodată! Și Vladimir Vladimirovici a notat pe bună dreptate în adresa sa către națiune – aceasta este o rebeliune militară! Nu există nicio scuză pentru astfel de acțiuni! Susțin pe deplin fiecare cuvânt al lui Vladimir Vladimirovici Putin! Fac un apel la luptătorii – patrioți ai Patriei noastre.

Indiferent ce obiective vi se dau, indiferent ce promisiuni vi se spun, securitatea statului și coeziunea societății ruse sunt mai presus de toate într-un astfel de moment! Vezi cum dușmanii noștri din Occident profită de această situație. Câte umpluturi, câte minciuni, câte apeluri false care ne sperie cetățenii, creează pericolul unei situații destabilizatoare. Și acestea sunt consecințele așteptate ale marșului perfid al lui Prigojin.

Ceea ce se întâmplă nu este un ultimatum pentru Ministerul Apărării. Aceasta este o provocare pentru stat, iar împotriva acestei provocări este necesar să ne unim în jurul liderului național: militarii, forțele de securitate, guvernanții și populația civilă.

Luptătorii Ministerului Apărării și Gărzii Ruse din Republica Cecenă au plecat deja în zonele de tensiune.

Vom face totul pentru a păstra unitatea Rusiei și pentru a-i proteja statalitatea! Rebeliunea trebuie zdrobită, iar dacă acest lucru necesită măsuri dure atunci suntem gata!”, a anunțat Ramzan Kadârov la doar câteva minute după discursul ținut de Vladimir Putin

24-06-2023
07:36

Vladimir Putin: ”Cei care au pregătit o rebeliune, vor fi pedepsiți”

Vladimir Putin a mai făcut o serie de afirmații considerate fără precedent la adresa lui Evgheni Prigojin.

– “Cei care în mod deliberat au mers pe calea trădării, pregătind o rebeliune armată atunci când pregăteați atacuri teroriste, vor fi pedepsiți”.

– ”Orice tulburări interne reprezintă o amenințare mortală la adresa statalității noastre pentru noi ca națiune”.

– ”Este o lovitură pentru Rusia, pentru poporul nostru și pentru acțiunile noastre de protejare a patriei noastre. O astfel de amenințare se va confrunta cu un răspuns sever”.

– “Situația din Rostov pe Don rămâne dificilă în timpul revoltei armate. În Rostov, activitatea administrației civile și militare este practic blocată”.

Război civil în Rusia. Într-un discurs extrem de tăios, Vladimir Putin a făcut referire la gestul de rebeliune fără precedent al șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.

Război civil în Rusia. Vladimir Putin: ”Ne vom apăra teritoriul”

Putin s-a referit la acțiunile lui Prigojin în termeni duri și le-a numit, generic, ”trădare”. ”Este vorba despre ambiția unor forțe endemice. Eroii care au eliberat zone ocupate din Ucraina încearcă să restabilească dominația asupra lor”, a declarat Vladimir Putin, în timpul unui discurs care a început la ora 10:00.

ADVERTISEMENT

”Aceasta răsmeriță internă este o lovitură pentru poporul nostru (…). Cei care au trădat Rusia, mă adresez tuturor celor implicați, să nu își asume participarea la niciun conflict armat. Vom apăra cu siguranță întregul teritoriu”, a mai arătat Vladimir Putin, potrivit The Guardian.

Președintele rus a mai arătat că ”intrigile și toate celelalte au adus la un neliniște masivă iar tragedia acestuia război a făcut ca rușii să cadă victime ale acestuia”, și că va face ”totul” pentru a opri această mișcare.

ADVERTISEMENT

”Ne vom apăra patria, inclusiv pentru a trece peste obstacole. (…) Ca președinte și comandant suprem fac tot ce se poate pentru a respinge acest atac”, a mai declarat Vladimir Putin.

Gestul lui Prigojin, o veritabilă tentativă de lovitură de stat

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, a decis să vorbească sâmbătă, într-un discurs care nu fusese anticipat de purtătorii de cuvânt de la Kremlin.

ADVERTISEMENT

Ieșirea lui Putin a avut, în primul rând legătură cu gestul de rebeliune al lui Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, care a preluat controlul asupra cartierului general militar din regiunea Rostov.

Prigojin spune că vrea să se întâlnească cu șefii ruși ai apărării, o întâlnire pe care a solicitat-o de acum câteva săptămâni, însă nu a fost ascultat până acum.

ADVERTISEMENT

Gestul lui Prigojin este considerat ”o tentativă de lovitură de stat” de stat, de către analiștii americani, care spun că acesta nu are precedent. În acest context, serviciul special rus FSB a demarat o anchetă împotriva lui Prigojin, încă de vineri seara.

ADVERTISEMENT