News

Exclusiv. Nicolae Ciucă a primit o amendă uriaşă în instanţă. Câţi bani ar trebui să dea zilnic premierul României

Nicolae Ciucă trebuie să plătească penalizări de 20% din salariu minim brut, pe zi. Liderul PNL e acuzat că a întârziat să pună în aplicare o decizie a instanței, din 2020. Suma crește în fiecare zi de întârziere.
11.04.2022 | 16:23
Exclusiv Nicolae Ciuca a primit o amenda uriasa in instanta Cati bani ar trebui sa dea zilnic premierul Romaniei
Nicolae Ciucă trebuie să plătească penalizări de 20% din salariu petru fiecare zi de întârziere a aplicării deciziei instanței / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Premierul Nicolae Ciucă, noul președinte al PNL, a fost amendat de instanță cu 20% din salariu pentru fiecare zi de întârziere de punere în aplicare a unei sentințe judecătorești. Amenda judiciară provine de pe vremea când Ciucă era ministru al apărării naționale, instituție care a refuzat să prezinte informații de interes public, respectiv modul în care sunt calculate soldele militarilor.

MApN nu a comunicat modul de calcul al salariilor militarilor, în ciuda deciziei instanței

Situația a apărut în momentul în care Ministerul Apărării Naționale a fost obligat, printr-o decizie a instanței rămasă definitivă în 2020, să-i comunice lui Dan Băzăvan, ofițer în rezervă, informații despre salarizarea militarilor, fie că e vorba despre cei aflați în activitate sau rezerviști.  Mai exact, este vorba despre dispozițiile de salarizare și actele administrative de numire în funcție, care nu sunt comunicate angajaților MApN, pe motiv că acestea sunt clasificate.

ADVERTISEMENT

La vremea respectivă, Nicolae Ciucă era ministru al apărării, funcție pe care a îndeplinit-o din 2019 până la finalul lui 2021. Cum instituția pe care o conducea a întârziat să pună în aplicare sentința, fostul ofițer a înaintat o nouă acțiune prin care a cerut sancționarea ministerului și a conducătorului său, în ianuarie 2021.

decizie ciuca
Decizia instanței prin care Nicolae Ciucă este amendat cu 20% din salariul minim brut pe zi

Anul trecut, în iunie, Tribunalul București a admis în parte cererea și a dispus sancționarea cu penalități de 200 de lei pe zi a Ministerului Apărării Naționale  și o amendă judiciară de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi pentru conducătorul acesteia, Nicolae Ciucă, până la îndeplinirea obligației prevăzută în sentința civilă din 2020.

ADVERTISEMENT

Această decizie nu este, însă, definitivă, iar în prezent a ajuns la faza de recurs, a Curtea de Apel București.

Dan Băzăvan: ”Nicolae Ciucă trebuie să plătească personal amenda”

”Faptul că Nicolae Ciucă nu mai este ministru al apărării, nu-l absolvă de vină. Bineînțeles că procesul continuă împotriva lui. Amenda a fost dată pentru că el a fost cel care nu a pus în executare o decizie definitivă.

ADVERTISEMENT

Codul civil și legea contenciosului administrativ spun destul de clar: funcționarul răspunde. El, acum, este premier, deci are toate pârghiile necesare de a pune hotărârea judectorească în executare.

Și, atenție, el este amendat pe CNP, nu pe instituție. Deci, trebuie s-o plătească el, personal. Că instituția, separat, e obligată să plătească și ea penalități de 200 de lei pe zi către mine, e altceva.

ADVERTISEMENT

Pe Nicolae Ciucă nu-l va scoate nimeni din cauză, eu știu că au încercat”, a explicat mr (r) dr. ing. Dan Băzăvan pentru FANATIK.

Suma a ajuns la peste 200.000 de lei și crește în fiecare zi

Ofițerul în rezervă spune că este decis să meargă până la capăt, și că-i va executa pe Nicolae Ciucă și Ministrul Apărării Naționale, după ce decizia va deveni definitivă. Iar, dacă va pierde recursul, este dispus să meargă la CEDO și la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

”În acest moment, suma pe care mi-o datorează crește pe zi ce trece. Ultima dată când am calculat, amenda judiciară ajunsese la peste 200.000 de lei iar penalitățile la mai mult de 100.000 de lei.

Sper să rămână sentința pe care a dat-o tribunalul, deși ei au făcut presiuni. Ministerul Apărării a formulat cerere de recurs fără să plătească taxă de timbru, iar eu, când am invocat nulitatea față de lipsa timbrajului, președinta completului de judecată mi-a respins excepția pentru că MApN e instituție. Păi da, dar ministrul nu e instituție, e un funcționar. Drept pentru care i-am formulat cerere de recuzare, și de aici a pornit tam-tam-ul”, a mai dezvăluit Băzăvan pentru FANATIK.

În timp ce Nicolae Ciucă are probleme cu doctoratul, lui Băzăvan nu i s-a recunoscut titlul

Dan Băzăvan are mai multe procese civile câștigate, împotriva MApN, printre care și cel în care armata este obligată să-i plătească drepturile salariale pe care a refuzat să i le acorde după ce a obținut titlul de doctor. Asta, în condițiile în care însuși asupra lui Nicolae Ciucă există suspiciunea că și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat.

”Ciucă nu e singurul care are probleme cu doctoratul. Eu știu foarte bine cum fac ei doctoratele, acolo. Mai veneau pe la mine să mă întrebe de câte un articol, iar eu le-am spus: măi oameni buni, chiar dacă sunteți voi colonei sau generali: burta pe carte și la muncă”, a mai spus ofițerul în rezervă.

Dan Băzăvan a terminat al doilea doctorat, în fizică, în anul 2009, pe vremea când era cadru activ în armată. El ne-a povestit că a lucrat la teza de doctorat în timpul nopții și în weekend.

”N-au vrut să mi-l plătească pentru că nu este în domeniu. Dar eu eram ofițer de comunicații și informatică. Iar facultatea de fizică, în momentul în care am trecut în corpul ofițerilor, era trecută în nomenclatorul funcțiilor asimilabilă cu arma ”ofițer de comunicații”. În 2019, am câștigat definitiv, însă, chiar și așa, nu mi-au plătit toate drepturile”, a încheiat Dan Băzăvan.

Conform legii, Dan Băzăvan ar fi trebuit să primească în plus, lunar, 50% din salariul minim brut pe economie, după obținerea titlului de doctor, adică aproximativ 950 de lei, la vremea respectivă.

ADVERTISEMENT