News

Excrementele de vacă, folosite pe post de tratament anti-Covid-19 în India. Avertismentul medicilor

11.05.2021 | 15:59
Excrementele de vaca folosite pe post de tratament antiCovid19 in India Avertismentul medicilor
ADVERTISEMENT

Bălegarul și urina de vacă aunt folosite pe post de tratament anti-Covid-19 în India. Medicii au avertizat că acest lucru poate avea și alte repercusiuni asupra sănătății oamenilor.

Medicii indieni fac apel la cetățenii țării să nu mai folosească excrementele de vacă pentru tratarea infecției cauzate de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au avertizat că nu există nicio dovadă științifică care să susțină aceste practici. În plus, în acest fel se pot transmite și alte de boli.

Excrementele de vacă, folosite pe post de tratament anti-Covid-19 în India. Avertismentul medicilor

Pe locul al doilea în topul mondial al numărului de cazuri de infectare cu SARS – CoV – 2, India se află într-o situație critică. Pandemia de coronavirus a devastat țara din sudul Asiei.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, India are peste 3,7 milioane de cazuri active de Covid- 19. De la începutul pandemiei aproape 23 de milioane de oameni au contactat virusul. Numărul deceselor provocate de infecția cu SARS – CoV – 2 este unul foarte mare. Peste 250.000 de indieni și-au pierdut viața, potrivit datelor oficiale.

Cu toate acestea, experții spun că numerele reale al putea fi de cinci până la zece ori mai mari. Cetățenii din toată țara se străduiesc să găsească paturi în spitale, oxigen sau medicamente.

ADVERTISEMENT

Mulți oameni și-au pierdut viața din cauza lipsei de tratament, iar crematoriile nu mai fac față mormanelor de cadavre. Acestea ajung în cele din urmă la a fi arse în facilități improvizate.

În fața unui asememea dezastru, oamenii apelează la practici controversate. În hinduism, vaca este considerată animal sacru, simbol al vieții și al pământului, iar credincioșii obișnuiesc să-și „curețe” casele cu excrementele acestui animal.

ADVERTISEMENT

Balega și urina de vacă sunt folosite și pentru ritualurile de rugăciune, crezându-se că au puteri terapeutice și antiseptice. În contexul crizei provocate de Covid-19, oamenii merg săptămânal la adăposturile pentru vaci, pentru a-și acoperi corpurile în balegă și urină de vacă, în speranța că le va îmbunătăți imunitatea împotriva virusului sau îi va ajuta să se recupereze.

Cei ce participă la astfel de ritualuri așteaptă ca bălegarul să se usuce pe corpurile lor, iar apoi îmbrățișează vacile și practică yoga. La final, se spală cu lapte.

Oamenii de știință au avertizat că astfel de pactici nu au nicio bază științifică, în plus, pot provoca și alte boli. „Nu există nicio dovadă științifică concretă că balega sau urina de vacă ar mări imunitatea împotriva Covid-19. Există riscuri de sănătate asociate consumului sau întinderii pe corp a excrementelor pentru că alte boli se pot răspândi de la animal la om,” a declarat Dr. JA Jayalal, președintele național al Asociației Medicale Indiene, potrivit Reuters.

ADVERTISEMENT