News

Exemplul danez: Cum s-a făcut aici întoarcerea copiilor la şcoală. Marea Britanie vrea să adopte modelul

17.05.2020 | 15:44
Exemplul danez Cum sa facut aici intoarcerea copiilor la scoala Marea Britanie vrea sa adopte modelul
ADVERTISEMENT

Modelul danez aplicat pentru reîntoarcerea copiilor la școală pare să funcționeze atât de bine încât Marea Britanie a anunțat că dorește să preia acest exemplu.

Marea Britanie vrea să aplice modelul danez de resechidere a școlilor

Marea Britanie a anunțat că intenționează să adopte modelul danez despre cum s-a făcut reîntoarcerea copiilor la școală, informează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Cu o săptămână înainte de redeschiderea școlilor de luna trecută, vice-președintele Uniunii Profesorilor din Danemarca, Dorte Lange, s-a ocupat de negocierile cu ministrul Educației, autoritățile sanitare și alte sindicate din învățământ.

Obiectivul a fost acela de a se asigura cu toții că măsurile de siguranță vor permite revenirea copiilor la școală începând cu 15 aprilie.

ADVERTISEMENT

„A trebuit să ținem cont de foarte multe lucruri și ne-am consultat foarte mult înainte de a fi siguri. Le-am spus membrilor de sindicat că avem încredere în autorități și că va fi sigur să revenim la ore”, a declarat liderul de sindicat din Danemarca.

Cum s-a făcut reîntoarcerea copiilor la școală în Danemarca

Se pare că modelul danez a devenit un exemplu de urmat și pentru britanici, pe măsură de Boris Johnson caută să găsească cea mai bună modalitate pentru revenirea la ore.

ADVERTISEMENT

„Școlile au început să revină la normal în Danemarca și nu am sesizat vreo urmare negativă. Acest lucru confirmă că această abordare este cea corectă”, a declarat Gavin Williamson, secretarul pentru educație din Guvernul Johnson.

Redeschiderea școlilor de către autoritățile daneze a fost realizată treptat. Rata de infectare din Danemarca a crescut pentru un timp scurt în cele două săptămâni în care elevii de până la 11 ani au revenit la clase, de la 0,7 la 0,9, dar a scăzut ulterior.

ADVERTISEMENT

Vineri, Danemarca a marcat o nouă etapă în combaterea coronavirusului, aceasta fiind prima zi fără decese COVID-19, din luna martie încoace. În plus, doar 137 de oameni mai sunt internați în spitalele daneze cu infecția provocată de noul coronavirus.

Redeschiderea școlilor, ce a presupus, printre altele, împărțirea unei clase în două pentru a menține o distanță adecvată, nu a cauzat o creștere a cazurilor noi în rândul cadrelor didactice.

Danemarca a optat și pentru mai multe lecții predate în aer liber și a mizat pe reguli speciale de igienă, în special cea destinată mâinilor.

În timp ce Danemarca a fost una dintre primele țări care a premis reîntoarcerea copiilor la școală, aceasta a fost în același timp una dintre primele care a dispus închiderea unităților de învățământ la începutul pandemiei.

ADVERTISEMENT