News

Exerciții de mobilizare ale Armatei în șase județe. Ce trebuie să știe angajatorii din România

Vor avea loc exerciții de mobilizare ale Armatei în șase județe din România. Anunțul oficial al Ministerului Apărării Naționale.
17.01.2024 | 08:10
Exercitii de mobilizare ale Armatei in sase judete Ce trebuie sa stie angajatorii din Romania
Exerciții de mobilizare ale Armatei. Foto mapn.ro
ADVERTISEMENT

Vor fi organizate exerciții de mobilizare ale Armatei în șase județe din România, în 2024, potrivit unui anunț oficial al Ministerului Apărării Naționale. Acestea se desfășoară pentru a verifica stadiul pregătirii populației pentru apărare.

Exerciții de mobilizare ale Armatei. Vor avea loc în mai multe județe

Aceste acțiuni au loc în fiecare an, așa cum prevede legea. În acest fel, reprezentanții MApN pregătesc rezerviștii militari pentru scenariul unui posibil război, având loc exerciții și antrenamente în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2024.

ADVERTISEMENT

„Scopul exercițiilor este de a verifica completarea cu resurse umane și materiale a unităților, realizarea coeziunii acționale între militarii activi și rezerviști, precum și instruirea specifică fiecărei arme”, se arată în informarea transmisă de MApN.

În 2024, exercițiile de mobilizare vor avea loc în șase județe, urmând ca acestea să fie anunțate ulterior. De asemenea, perioadele și locurile de desfășurare vor fi și ele comunicate de structurile de informare publică ale Ministerului.

ADVERTISEMENT

Ce obligație au angajatorii din întreaga țară

În acest context, angajatorii din România trebuie să știe că sunt obligați să asigure prezența rezerviștilor în cadrul acestor exerciții de mobilizare. Salariații respectivi vor primi un concediu suplimentar plătit.

Potrivit anunțului MApN, vorbim de o perioadă de maximum cinci zile. Concendiul va fi acordat pe baza unei adeverințe eliberate de centrul militar. Chemarea rezerviștilor se face prin documente oficiale trimise de structurile MApN.

ADVERTISEMENT

Totodată, Ministerul Apărării Naționale transmite că datele personale ale rezerviștilor aflați în evidență vor fi actualizate, în următoarea perioadă, de centrele militare din țară, se mai arată în informarea respectivă.

„Exercițiile de mobilizare se desfășoară anual, conform Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de război, ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare.

ADVERTISEMENT

(…) Precum și ale ,,Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente în perioada 01.01 – 31.12.2024”, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării”, transmite MApN.

ADVERTISEMENT
Tags: