Statul Major al Forțelor Armate Sârbe și Ministerul Apărării de la Belgrad au lansat oficial o inițiativă de anulare a deciziei de suspendare a serviciului militar, a transmis joi Miloš Vucevic, ministrul Apărării al Serbiei.
Practic, autorităţile au lansat o inițiativă de reactivare a legii care definește serviciul militar obligatoriu. Vucevic a spus că un astfel de serviciu militar ar trebui să dureze până la patru luni și poate dura chiar mai puţin, dar cu siguranță nu va fi de un an.
Ministrul a reamintit că serviciul militar obligatoriu în Serbia nu a fost niciodată abolit, ci doar suspendat, ceea ce înseamnă că suspendarea ar trebui doar abolită și că va fi inițiată o discuție publică amplă despre aceasta.
“După 13 ani, avem nevoie să umplem rândurile rezervei militare. Nevoile noastre de securitate sunt să avem noi recruţi care să fie mereu gata să protejeze ţara.
Înţelegem riscurile de securitate. Aceasta nu este o nevoie care este caracteristică doar Serbiei – multe ţări europene reintroduc serviciul militar obligatoriu“, a declarat Vucevic, la un post de televiziune.
Ministrul a mai spus, de asemenea, că decizia de a majora salariile armatei cu 10% de la 1 ianuarie este foarte importantă şi că Forţele Armate sârbe au încheiat anul 2023 ca o armată mult mai puternică în ceea ce priveşte echipamentul militar şi nivelul de pregătire al personalului lor.
Mai multe ţări europene au reintrodus serviciul militar obligatoriu, la care se renunţase în anii 2000. Astfel, Lituania a revenit la această practică în 2015, la un an după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. Sub incidenţa legii intră toţi bărbaţii cu vârste între 18 şi 25 de ani.
De asemenea, începând de anul acesta şi în Letonia s-a reintrodus armata obligatorie. Astfel, toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani vor trebui să urmeze 11 luni de pregătire militară.
În Danemarca recrutarea este obligatorie, însă există suficienți voluntari pentru a satisface cererea, iar în Norvegia, din 2016, toţi tinerii cu vârsta de 18 ani, indiferent de sex, trebuie să se prezinte la serviciul militar, însă mai puţin de 10% sunt chemaţi efectiv în serviciul militar.