Life

Există sau nu viață pe Marte? Descoperirea care schimbă tot ce știam până acum

Există sau nu viață pe Marte, este întrebarea pe care mulți și-au pus-o. O descoperire a cercetătorilor ar putea da peste cap tot ce știam până acum despre această planetă.
25.10.2022 | 20:21
Exista sau nu viata pe Marte Descoperirea care schimba tot ce stiam pana acum
Adevărul despre viața de pe Planeta Marte. Sursă foto: Dreamstime
ADVERTISEMENT

Un studiu amplu realizat de mai mulți experți arată că microbii antici ar putea supraviețui timp de sute de milioane de ani sub suprafața planetei Marte.

Bacteria care poate să supraviețuiască pe planeta Marte

Experții susțin că o bacterie numită Deinococcus radiodurans ar putea supraviețui 280 de milioane de ani pe planeta Marte, adică de aproape 300 de ori mai mult decât se presupunea anterior, dacă ar fi îngropată la o adâncime de 32 de metri sub suprafața Planetei Roșii.

ADVERTISEMENT

Această bacterie mai este cunoscută și sub nunele de Bacteria Conan” și un “supererou al lumii bacteriene” datorită durității sale, care i-a adus chiar titlul de “cea mai dură bacterie cunoscută din lume” în Cartea Recordurilor Guinness.

Aceasta rezistă atacurilor băilor acide, temperaturilor ridicate și scăzute și chiar dozelor de radiații. Drept urmare, cercetătorii au ajuns la concluzia că un microorganism echivalent ar putea exista pe Planeta Roșie pentru o perioadă similară de timp.

ADVERTISEMENT

Noul studiu a fost condus de experți de la Universitatea Northwestern din Illinois și publicat în această săptămână în revista Astrobiology.

Poate exista sau nu viață pe Marte?

”Rezistența microbilor este un parametru cheie în luarea în considerare a capacității de supraviețuire a microbilor de-a lungul timpului geologic pe suprafața friguroasă și aridă a planetei Marte”, scriu experții.

ADVERTISEMENT

Menționăm că oamenii de știință știu deja că planeta Marte are o atmosferă incredibil de subțire, adică de aproximativ 0,6% din cea a Pământului, ceea ce înseamnă că este constant bombardată de radiații cosmice galactice intense și de protoni solari.

În același timp, se mai știe și că orice om aflat pe suprafața sa ar fi neprotejat de soare și de radiațiile sale nocive și ar fi expus riscului de cancer, dar și de boli cardiovasculare.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, condițiile aride și geroase, care au o medie de -63°C, adică echivalentul a -80°F la latitudini medii, fac ca Planeta Roșie să pară inospitalieră pentru viață.

Pentru a explora dacă viața ar putea fi posibilă sau nu în aceste condiții, cercetătorii au vrut să afle mai întâi limitele de supraviețuire la radiații ionizante ale vieții microbiene.

Aceștia au expus șase tipuri de bacterii și ciuperci pământene la o suprafață marțiană simulată, care este înghețată și uscată și le-au electrocutat cu raze gamma sau protoni pentru a imita radiațiile din spațiu.

Pe lângă Conan Bacteria, probele au inclus o drojdie, trei bacterii Bacillus și Escherichia coli, o bacterie care se găsește în mod obișnuit în intestinul inferior al organismelor cu sânge cald, scrie dailymail.co.uk.

Testul făcut de cercetători

Cercetătorii au descoperit că bacteria Conan a supraviețuit unor cantități astronomice de radiații în mediul înghețat și arid – depășind cu mult sporii de Bacillus, care pot supraviețui pe Pământ milioane de ani.

Supraviețuirea uimitoare a lui Conan the Bacterium se datorează parțial structurii genomice a bacteriei, au descoperit cercetătorii.

Noul studiu însă arată că atunci când bacteria viguroasă este uscată, înghețată și îngropată adânc, cum ar fi pe Marte, aceasta poate rezista la 140.000 de grai de radiații, adică de 28.000 de ori mai mare decât ceea ce ar ucide un om.

Deși bacteria Conan ar putea supraviețui doar câteva ore la suprafață în timp ce este scăldată în lumină ultravioletă, durata sa de viață se îmbunătățește dramatic atunci când este umbrită sau situată direct sub suprafața lui Marte.

Dacă un microb marțian similar cu Conan the Bacterium a evoluat în perioada în care apa a curs ultima dată pe Marte, atunci rămășițele sale vii ar putea fi încă latente în subsolul adânc, susțin cercetătorii.

ADVERTISEMENT
Tags: