News

Expert în sănătate publică, previziune alarmantă și critici pentru autorități: ”Vom ajunge la 2.000 de cazuri. Este irațional ce face Guvernul”

24.07.2020 | 08:54
Expert in sanatate publica previziune alarmanta si critici pentru autoritati Vom ajunge la 2000 de cazuri Este irational ce face Guvernul
ADVERTISEMENT

Un expert în sănătate publică face o previziune alarmantă privind evoluția pandemiei de Covid-19 în România și critică autoritățile pentru strategia adoptată în această perioadă.

Răzvan Cherecheș, expert în domeniul medical și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, vine cu previziuni sumbre privind numărul zilnic al infectărilor cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Privind modul de lucru al Guvernului, acesta este revoltat de faptul că cei din Sănătate au ales să testeze persoanele care pleacă peste hotare, în dauna celor vulnerabili.

Previziune alarmantă a unui expert în sănătate publică: ”Vom ajunge la 2.000 de cazuri”

În opinia expertului în sănătate publică Răzvan Cherecheș, care activează și ca profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, în maxim două săptămâni, România va ajunge la 2000 de cazuri Covid-19 pe zi.

ADVERTISEMENT

Mai multe, Prof. Cherecheș avertizează asupra pericolului unui nou lockdown pentru România, în condițiile în care autoritățile nu-și schimbă strategiile din aceste zile.

”Capacitatea noastră de testare este limitată și Guvernul eșuează în a crește capacitatea de testare, după cum vedem. În aceste condiții, singura variantă disponibilă ar fi să testeze săptămânal populațiile santinelă, populațiile care sunt în contact cu număr mare de oameni – personal medical, șofer de autobuz, anagajați în supermarketuri – și care, unul singur dintre ei dacă se infectează, constituie un focar semnificativ pentru viitor.

ADVERTISEMENT

Astfel ne putem da seama – dacă crește numărul de medici și asistente, crește numărul celor infectați. La rândul lor, cei care vin la spital și au simptome trebuie tratați ca și cum ar fi deja infectați.

Nu putem să ne permitem să continuăm să îi testăm, să așteptăm câteva zile și în felul ăsta nu avansăm nicăieri, ne îndreptăm, fără îndoială, către un lockdown nou. Eu zic că, în maxim două săptămâni, ajungem la 2000 de cazuri pe zi“, a spus expertul la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Cherecheș: ”Este irațional ce face Guvernul”

Răzvan Cherecheș nu înțelege de ce Guvernul și Ministerul Sănătății a decis să pună pe primul plan testarea celor care pleacă în afara granițelor, în dauna zonelor interne unde ar trebui să aibă loc o examinare masivă.

”Este complet irațional să prioritizezi testarea persoanelor care pleacă în concediu în afara țării, mai ales în condițiile în care economia a fost afectată de pandemie. Noi îi prioritizăm pe cei care pleacă să își lase banii în altă țară, în loc să încurajăm populația să își facă concediile în țară și să continuăm să-i testăm pe cei care sunt vulnerabili ca să protejăm populația noastră.

Prioritizându-i pe cei care pleacă, îi facem un serviciu Greciei și altor țări, în timp ce ne facem un deserviciu nouă. Aici este mai degrabă orientarea spre câștigarea de voturi decât protejarea propriei populații“, a mai spus Cherecheș pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT