News

Expert OMS: “Pacientul zero al pandemiei ar putea fi un angajat al laboratorului din Wuhan”. Cum explică această teorie

Pacientul zero al pandemiei de coronavirus ar putea fi un angajat de la un laborator din Wuhan care a fost mușcat de un liliac, spune un expert OMS.
13.08.2021 | 12:33
Expert OMS Pacientul zero al pandemiei ar putea fi un angajat al laboratorului din Wuhan Cum explica aceasta teorie
ADVERTISEMENT

Cauza pandemiei de coronavirus ar putea fi legată de lilieci, conform unui expert al OMS, care a mai transmis și faptul că pacientul zero, adică persoana de la care a pornit totul, ar putea fi un angajat al laboratorului din Wuhan.

Pacientul zero al pandemiei de coronavirus ar putea fi un angajat de la un laborator din Wuhan

Înainte de aceste declarații ale lui Peter Embarek, Organizația Mondială a Sănătății declara că este foarte puțin probabil ca acest virus să vină dintr-un laborator, dar că e posibil ca pandemie să fie legată de infectarea unui om de la un liliac.

ADVERTISEMENT

Peter Embarek este cel care a condus o echipă de experți trimiși în Wuhan de OMS pentru a investiga originea coronavirusului.

Au fost dezvoltate patru teorii referitoare la originea acestuia, una dintre ele fiind munca de laborator umană. Totuși, originea exactă a COVID-19 rămâne una necunoscută chiar și în aceste momente.

ADVERTISEMENT

„Ar putea fi că un angajat de la un laborator să fi fost infectat pe teren în timp ce colecta mostre dintr-o peșteră pentru lilieci”, a transmis el.

„Un scenariu ca acesta, deși se încadrează în categoria provenienței de la un laborator, se încadrează și în prima ipoteză pe care o avem: transmiterea directă de la liliac la om.

ADVERTISEMENT

Și privim această ipoteză ca fiind foarte probabilă”, a mai spus Peter Embarek, conform Mirror.

Poziția OMS cu privire la originea coronaviruslui

Totuși, în ciuda acestor declarații, nici expertul și nici OMS nu au confirmat că virusul a început în felul acesta, astfel că originea coronavirusului rămâne încă o necunoscută pentru noi.

ADVERTISEMENT

Teoriile referitoare la originea pandemiei de coronavirus sunt patru la număr. Prima dintre ele arată că un om ar fi putut fi infectat direct de la un liliac, sau să fi fost contaminat un produs care conținea virusului.

De asemenea, Peter Embarek a mai spus și că o altă cauză probabilă a virusului a fost că un liliac se poate să fi fost infectat de un alt animal, care a transmis boala, la rândul său, către un om sau a izbucnit dintr-un laborator din Wuhan.

În același timp, liliecii din Wuhan sunt în continuare văzuți drept un factor care a avut o legătură în izbucnirea pandemiei de coronavirus, conform experților OMS, care au mai transmis și că este nevoie de noi cercetări.

ADVERTISEMENT