News

Explozie cauzată de fulger lângă Londra. Oamenii s-au panicat când au văzut ”mingea de foc”

O explozie cauzată de fulger la o fabrică de reciclare a deșeurilor din Oxfordshire, de lângă Londra, a panicat locuitorii din zonă.
03.10.2023 | 09:23
Explozie cauzata de fulger langa Londra Oamenii sau panicat cand au vazut mingea de foc
Explozie cauzată de fulger lângă Londra. Foto: BBC
ADVERTISEMENT

Oamenii s-au speriat și au împânzit internetul cu fotografii și videoclipuri cu ”o minge de foc misterioasă” care apărea pe cer, astfel că s-au născut instant tot felul de teorii ale conspirației. În realitate nu era o invazie extraterestră, ci o simplă explozie cauzată de un fulger care a lovit un rezervor de gaze la o fabrică din apropiere.

Explozie cauzată de fulger lângă Londra

Potrivit BBC, explozia de la Centrala electrică Severn Tren din Cassington, la nord de Oxford, a fost provocată de un fulger, în condițiile în care o furtună a lovit puternic Londra în acele momente. Compania a transmis că lovitura de fulger a lovit un rezervor de gaze care a explodat la ora locală 19:20.

ADVERTISEMENT

Din fericire nimeni nu a fost rănit, iar la fața locului au ajuns șase mașini de pompieri, 40 de pompieri, mai multe echipaje de poliție și cel puțin patru ambulanțe. Fabrica respectivă procesează deșeurile alimentare, transformându-se în biogaz. ”Nu există rapoarte de victime în acest moment”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului de ambulanță.

Totodată, Consiliul Județean Oxfordshire a declarat că echipajele de pompieri au folosit un avion dotat cu un rezervor de apă pentru a stinge flăcările. Cum era de așteptat, oamenii s-au panicat pentru că nu știau ce se întâmplă și au fost avansate tot felul de teorii ale conspirației care să explice explozia.

ADVERTISEMENT

Jack Frowde, în vârstă de 34 de ani, care lucrează la Universitatea Oxford, a declarat: ”Stăteam în bucătărie când toată camera s-a luminat cu o lumină albă strălucitoare, apoi a urmat un trosnet uriaș care a sunat ca un tunet foarte puternic”. ”M-am uitat pe fereastra bucătăriei și parcă cerul pulsa portocaliu”, a declarat un alt cetățean.

”Am alergat în spate pentru a capta strălucirea portocalie, care s-a estompat după aproximativ 20 de secunde”, a dezvăluit un alt martor. Stuart Hosking, un om de afaceri din Oxford, a declarat: ”Noi eram destul de aproape. Am crezut că e apusul soarelui, până când am văzut pâlpâirea și fumul. Luminile au pâlpâit în casă, apoi un fulger, apoi un bubuit ca un tunet, dar o singură bubuitură”.

ADVERTISEMENT

Între timp, Poliția Thames Valley a lămurit misterul. Explozia a fost cauzată de un fulger care a lovit un container de gaz. ”Fulgerul a lovit containerele de gaz la fața locului, provocând un incendiu mare”, au transmis autoritățile. Autostrada A40 a fost închisă după explozie între Wolvercote și Eynsham ca urmare a incidentului, potrivit autorităților.

”Pentru a asigura siguranța publică, locuitorii din apropiere sunt rugați să stea acasă, să închidă ferestrele și ușile și să nu se prezinte la fața locului”, a adăugat un purtător de cuvânt al poliției. Britanicii au raportat întreruperi de curent în Witney, Burford, Chipping Norton și Milton-under-Wychwood.

ADVERTISEMENT

“Am avut parte de cea mai incredibilă furtună cu tunete şi fulgere din toate timpurile, a venit de nicăieri şi zgomotul a fost incredibil. Un fulger a lovit chiar în faţa casei mele şi a fost asurzitor. A fost terifiant. Îngrozitor. Abia a revenit curentul electric, dar am rămas fără curent toată seara până acum”, a declarat un alt martor pentru Sky News.

ADVERTISEMENT