News

Explozie devastatoare la o benzinărie din Nagorno Karabah. Peste 200 de persoane au fost rănite, ce a cauzat tragedia

Explozie devastatoare la o benzinărie din regiunea Nagorno Karabah, disputată de Austria și Azerbaidjan, în urma căreia 200 de oameni au fost răniți.
26.09.2023 | 10:57
Explozie devastatoare la o benzinarie din Nagorno Karabah Peste 200 de persoane au fost ranite ce a cauzat tragedia
Explozie devastatoare la o benzinărie din Nagorno Karabah. Foto: CNN
ADVERTISEMENT

Majoritatea victimelor erau cetățeni armeni care stăteau la coadă pentru că autoritățile le-au promis benzină pentru a ajunge în Armenia, după ce Erevanul pare că a pierdut definitiv regiunea Nagorno Karabah, în condițiile în care armata azeră a preluat controlul total al regiunii.

Explozie devastatoare la o benzinărie din Nagorno Karabah

Majoritatea victimelor se află în stare ”gravă sau extrem de gravă”, conform autorităților. Benzinăria care a explodat era amplasată undeva în apropierea capitalei regionale Stepankert, potrivit reprezentantului pentru drepturile omului din Nagorno Karabah, Geham Stepanian.

ADVERTISEMENT

Momentan nu se știe ce a produs explozia, care s-a produs în timp ce oamenii stăteau la coadă pentru a lua combustibil, cu scopul de a părăsi regiunea. ”Victimele ar trebui să fie transportate pe calea aerului în afara regiunii pentru tratament medical pentru a le salva viaţa”, a transmis Stepanian.

Nagorno Karabah se confruntă cu un adevărat exod după ce armata azeră a recucerit zona, astfel că 100.000 de oameni au decis să-și părăsească casele și să plece spre Armenia. Conflictul data din era sovietică, însă acum Azerbaidjanul pare că a câștigat războiul, astfel că armenii sunt nevoiți să se întoarcă în propria țară, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Cei peste 100.000 de armeni din regiune nu vor să trăiască alături de azeri pentru că se tem, astfel că preferă să plece, conform presei locale. Momentan aproximativ 1.050 de armeni au plecat din Nagorno Karabah și se estimează că în aceste zile vor mai pleca 10.000 de oameni. E neclar, însă, dacă toți cei 120.000 de armeni din zonă vor abandona munca de o viață, lucru puțin probabil.

Karabah e recunoscută internațional drept parte a Azerbaidjanului, însă inițial zona era a armenilor. Armenia și Azerbaidjan s-au luptat 30 de ani pentru acest teritoriu, însă în ultima perioadă Erevanul a trebuit să se recunoască învins în fața unui adversar mult mai bine pregătit și echipat.

ADVERTISEMENT

Acum, oamenii par deciși să plece definitiv din zonă. “99% preferă să părăsească pământurile noastre istorice“, a declaratDavid Babayan, consilier al lui Samvel Shahramanyan, preşedintele autointitulatei Republici Artsakh. “Soarta bieţilor noştri oameni va rămâne în istorie ca o ruşine şi o ruşine pentru poporul armean şi pentru întreaga lume civilizată”, a completat Babyan.

“Cei responsabili pentru soarta noastră vor trebui într-o zi să răspundă în faţa lui Dumnezeu pentru păcatele lor“, au completat oficialii armeni. Între timp, premierul armean Nikol Pashinyan va trebui să demisioneze pentru că nu a reușit să salveze Karabahul, zonă disputată de zeci de ani cu ”dușmanul” azer.

ADVERTISEMENT

“Dacă nu sunt create condiţii adecvate pentru ca armenii din Nagorno-Karabah să trăiască în casele lor şi dacă nu există mecanisme eficiente de protecţie împotriva epurării etnice, creşte probabilitatea ca armenii din Nagorno-Karabah să considere exilul din patria lor ca fiind singura modalitate de a-şi salva vieţile şi identitatea“, a declarat premierul.

ADVERTISEMENT