20 de oameni au fost evacuați după sosirea pompierilor, potrivit unui anunț al Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Momentan nu se cunoaște cauza exploziei, însă cel mai probabil vorbim despre o acumulare de gaze. Cele două persoane moarte au fost găsite în interiorul apartamentului unde a avut loc explozia.
”Pompierii au reuşit pătrunderea în apartament. Până la acest moment au fost găsite două victime decedate. În continuare se desfăşoară operaţiuni de căutare-salvare în interiorul apartamentului. Pompierii acţionează la acest moment pentru ventilarea apartamentului, întrucât există degajări dense de fum. Incendiul a fost lichidat”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu, Andreea Ştefan.
Explozia a fost urmată, așadar, de un incendiu puternic, astfel că s-a decis evacuarea tuturor locatarilor blocului, din motive de evidentă siguranță. ”ISU Sibiu intervine de urgenţă pe strada Iazului din municipiul Sibiu, unde a avut loc o explozie urmată de incendiu la un apartament situat la parterul unui bloc.
Până în acest moment au fost evacuate aproximativ 20 persoane, din întregul imobil. La acest moment se încearcă pătrunderea în apartamentul unde a avut loc explozia, întrucât sunt degajări dense de fum”, mai precizau reprezentanții ISU Sibiu în momentul în care au ajuns la locul exploziei, conform Agerpres.ro.
Potrivit presei locale, strada Iazului, unde a avut loc explozia, a fost blocată pe tronsonul cuprins între străzile Ludoș și Valea aurie, ca urmare a intervenției pompierilor. Explozia a fost anunțată în jurul orei 8.40, printr-un telefon la numărul unic de urgență 112, astfel că pompierii au ajuns acolo în câteva minute.
Probabil cel mai cunoscut și recent caz de explozie într-un bloc este cel din Suceava, unde un bloc a fost distrus în totalitate după ce un locatar a uitat gazul pornit la aragaz. Acum, refacerea ar costa 14.7 milioane de lei, însă Primăria Suceava a depus cerere de finanțare de la Ministerul Dezvoltării și așteaptă ca oamenii să își recapete casele.
”Este un program care funcționează la Ministerul Dezvoltării. Am avut discuții cu domnul ministru Veștea și când a fost aici la Suceava. Am depus proiectul cu Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru refacerea acelei scări și consolidarea blocului”, declara primarul din Suceava, Ion Lungu.
Dacă Ministerul va găsi bani, puțin probabil în aceste vremuri, blocul ar trebui reabilitat în 24 de luni. ”Devizul general estimativ reprezintă in aceasta faza valoarea pentru obținerea finanțării. În urma licitației, in mod sigur valoarea se va diminua. Totalul de 14,7 milioane lei TVA inclus conține şi capitolul DIVERSE ŞI NEPREVĂZUTE 15% conform legii, care foarte probabil nu se va cheltui (aproape 2 milioane de lei).
Este vorba de o consolidare, nu construire de la zero. Blocul a fost dimensionat când încărcarea seismică pentru zona Sucevei era 0,12 G , acum e 0,20 G (20% din accelerația gravitațională) deci cu 65% mai mult decât la dimensionarea elementelor !! Structura blocului trebuie să respecte standardele actuale de siguranță – motiv pentru care se va desface orice strat de tencuială, şapă, acoperişul , pentru a putea obține o greutate mai mică a blocului după refacere”, a mai transmis primarul Lungu.