News

Explozie devastatoare în Marsilia. Două clădiri s-au prăbușit complet, cel puțin 6 persoane sunt rănite

Explozie devastatoare în Marsilia, unde două clădiri s-au prăbușit complet și mai multe persoane au fost rănite, conform primului bilanț al autorităților.
09.04.2023 | 14:40
Explozie devastatoare in Marsilia Doua cladiri sau prabusit complet cel putin 6 persoane sunt ranite
Explozie devastatoare în Marsilia. www.lindependant.fr
ADVERTISEMENT

Explozie devastatoare în Marsilia, unde două clădiri s-au prăbușit complet și mai multe persoane au fost rănite, conform primului bilanț al autorităților. Din fericire pompierii au reușit să evacueze 80 de oameni, înainte ca cele două clădiri să se prăbușească complet.

Explozie devastatoare în Marsilia

La primele ore ale dimineții, pompierii au fost chemați la un incendiu izbucnit după ce o explozie a dărâmat un bloc de apartamente din oraș. Salvatorii au avertizat că există victime sub dărâmături și se așteaptă inclusiv la decese, în timp ce 80 de persoane au fost evacuate în primă fază. Între timp, președintele francez Emmanuel Macron a transmis un mesaj de ”compasiune” pentru locuitorii din Marsilia.

ADVERTISEMENT

Primul bilanț arată că cel puțin 6 oameni au fost răniți, fiind vorba de răni serioase, însă sunt șanse mari ca numărul răniților să fie mult mai mare și pompierii să găsească inclusiv persoane decedate sub dărâmături. ”Aș vrea să ne pregătim pentru o situație dificilă – am putea avea victime astăzi”, a declarat primarul din Marsilia, Benoit Payan.

Ulterior s-a prăbușit și a doua clădire. Potrivit ministrului de interne al Franței vor urma și alte evacuări ale persoanelor care locuiesc în zonă. Clădirile prăbușite erau blocuri de locuințe de 4 etaje. Momentan autoritățile nu știu cu exactitate ce a provocat explozia.

ADVERTISEMENT

”Există suspiciuni puternice că o explozie a provocat prăbuşirea, dar trebuie să fim foarte atenţi la cauze în această etapă”, a transmis, de asemenea, Christophe Mirmand, prefectul regiunii din sudul Franţei. Cel mai probabil, cred specialiștii, explozia a fost cauzată de scurgeri de gaz. Pompierii au avut o misiune dificilă în această dimineață, fiind nevoiți să stingă flăcările fără să rănească posibilii supraviețuitori care s-ar afla sub dărâmături.

Potrivit Digi 24, comandantul brigăzii de pompieri din Marsilia, Lionel Mathieu, a explicat că din cauza flăcărilor a fost imposibilă trimiterea câinilor de salvare care să caute supraviețuitori”. ”Încercăm să înecăm focul și în același timp să prezervăm viețile eventualelor victime de sub dărâmături”, a transmis Mathieu.

ADVERTISEMENT

Explozia a avut loc cândva la primele orei ale dimineții și a zguduit întregul cartier din Marsilia, al doilea cel mai mare oraș din Franța. Primarul Benoit Payan a dezvăluit că există inclusiv riscul prăbușirii unei a treia clădiri din zonă. ”Pompierii calibrează de la minut la minut cea mai bună metodă de a stinge focul. Viețile pompierilor sunt de asemenea în joc. Trebuie să ne pregătim să avem victime”, a precizat edilul.

O explozie cauzată de o scurgere de gaz s-a produs și la Iași, în luna decembrie 2022. Atunci, un bloc era distrus complet, zeci de familii fiind nevoite să plece din clădirea în care nu se mai poate locui. Primăria a stabilit atunci să-i ajute pe oameni cu diverse sume de bani, care să le ajungă cel puțin un an de zile, până când vor putea renova apartamentele și blocul va fi din nou locuibil.

ADVERTISEMENT

Deoarece prezintă dezavantajul că nu sunt mobilate, am convenit să acordăm din bugetul local suma de 25.000 de lei la fiecare familie, ceea ce înseamnă plata chiriei şi utilităţilor pentru un an de zile. Toţi cei prezenţi, respectiv reprezentanţii a 26 de familii, dintre 28 care au apartamentele avariate, au fost de acord cu această modalitate de ajutor”, transmitea atunci Primăria.

ADVERTISEMENT