News

Război în Ucraina, ziua 403. Explozie soldată cu un mort la o cafenea din Sankt Petersburg / Șase morți și opt răniți în bombardamente rusești lângă Bahmut. Update

Război în Ucraina, ziua 403. Oficialii de la Kiev și-a exprimat vehement indignarea după ce Rusia a preluat președinția rotativa a Consiliului de Securitate ONU
02.04.2023 | 21:13
Razboi in Ucraina ziua 403 Explozie soldata cu un mort la o cafenea din Sankt Petersburg  Sase morti si opt raniti in bombardamente rusesti langa Bahmut Update
Rusia a deținut ultima data președinția Consiliului în februarie 2022 Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT
02-04-2023
18:13

Un mort și 15 răniți după o explozie la o cafenea din Rusia

Vladlen Tatarsky, un blogger rus de război, a fost ucis și alte 15 persoane au fost rănite într-o explozie care s-a produs într-o cafenea din Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia, au informat serviciile de urgență, citate de agenția de presă rusă TASS.

Bloggerul ar fi ținut în cafeneaua respectivă o ”seară creativă”. Explozia ar fi avut puterea a peste 200 de grame de TNT.

02-04-2023
12:02

Rusia a bombardat un oraș la 20 de kilometri de Bahmut

Șase civili au fost uciși și opt răniți în bombardamentele rusești asupra localității Kostiantinivka, în estul Ucrainei, duminică dimineața, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt.

Kostiantinivka, unde locuiau aproximativ 70.000 de persoane înainte de război, se află la doar 20 de kilometri vest de Bahmut, epicentrul luptelor de cel puțin opt luni, când forțele rusești încearcă să captureze orașul.

“Rușii au efectuat bombardamente masive asupra orașului Kostiantinivka”, a declarat Andrii Yermak, șeful de cabinet al șefului de cabinet al președintelui ucrainean Volodyimir Zelenski, pe aplicația de mesagerie Telegram.

El a precizat că au fost avariate 16 clădiri de apartamente, opt case particulare, o grădiniță și o clădire administrativă. Yermak a adăugat fotografii care arată distrugerea parțială a clădirilor și craterele provocate de explozii.

Război în Ucraina, ziua 403. Un oficial ucrainean de rang înalt a criticat “lovitura simbolică” pe care o reprezintă preluarea de către Rusia a președinției rotative a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Război în Ucraina, ziua 403. Indignare după ce Moscova a preluat președinția Consiliului de Securitate ONU

Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, a scris sâmbătă pe Twitter: “Nu este doar o rușine. Este o altă lovitură simbolică dată sistemului de relații internaționale bazat pe reguli”.

ADVERTISEMENT

Yermak a atacat, de asemenea, Iranul, pe care Kievul și aliații săi îl acuză că furnizează Rusiei arme, inclusiv sute de drone de asalt care au amenințat instalațiile de infrastructură ucrainene. Teheranul neagă furnizarea de arme către Rusia.

Referindu-se la sărbătoarea iraniană de Ziua Republicii Islamice, Yermak a spus: ”Este foarte elocvent faptul că de sărbătoarea unui stat terorist – Iranul, un alt stat terorist – Rusia – începe să prezideze Consiliul de Securitate al ONU”.

ADVERTISEMENT

Kremlinul a declarat că intenționează să își “exercite toate drepturile” în acest rol. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va prezida o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU atunci când Rusia va prelua președinția Consiliului.

Statele Unite au îndemnat Rusia să “se comporte cu profesionalism” atunci când va prelua acest rol, afirmând că nu există niciun mijloc de a bloca Moscova din această funcție.

ADVERTISEMENT

“Începând cu 1 aprilie, ei duc absurditatea la un nou nivel”, a declarat Sergii Kislitsia, reprezentantul permanent al Kievului la ONU. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că aceasta a fost o “reamintire clară a faptului că ceva este în neregulă cu modul în care funcționează arhitectura de securitate internațională”.

Program de împrumut de la FMI pentru Ucraina

Consiliul executiv al Fondului Monetar Internațional a aprobat un program de împrumut pe patru ani în valoare de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, parte a unui pachet global de sprijin economic în valoare de 115 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Decizia deschide calea pentru o plată imediată de aproximativ 2,7 miliarde de dolari către Kiev și impune Ucrainei să realizeze reforme ambițioase, în special în sectorul energetic, a precizat fondul.

Împrumutul EFF (Extended Fund Facility) este primul program major de finanțare convențională aprobat de FMI pentru o țară implicată într-un război de amploare.

Programul anterior al Ucrainei, în valoare de 5 miliarde de dolari, pe termen lung, a fost anulat în martie 2022, când fondul a acordat o finanțare de urgență de 1,4 miliarde de dolari, cu puține condiții. În octombrie anul trecut, acesta a oferit încă 1,3 miliarde de dolari în cadrul unui program de tip “fereastră de șoc alimentar”.

Un oficial al FMI a declarat că pachetul de 115 miliarde de dolari include împrumutul FMI, 80 de miliarde de dolari în promisiuni de granturi și împrumuturi concesionale din partea instituțiilor multilaterale și a altor țări, precum și angajamente de reducere a datoriei în valoare de 20 de miliarde de dolari.

Ucraina trebuie să îndeplinească anumite condiții în următorii doi ani, inclusiv măsuri pentru creșterea veniturilor fiscale, menținerea stabilității cursului de schimb, menținerea independenței băncii centrale și consolidarea eforturilor de combatere a corupției.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat noua finanțare. “Este un ajutor important în lupta noastră împotriva agresiunii rusești”, a declarat el pe Twitter. “Împreună susținem economia ucraineană. Și mergem înainte spre victorie!”

ADVERTISEMENT