News

Război în Nagorno-Karabah. Armenia susține că Rusia „trebuie să oprească agresiunea azeră”

Ministerul Afacerilor Externe din Armenia a transmis că Rusia „trebuie să oprească agresiunea azeră”. Ce spun forțele ruse
20.09.2023 | 09:05
Razboi in NagornoKarabah Armenia sustine ca Rusia trebuie sa opreasca agresiunea azera
Război în Nagorno-Karabah. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Război în Nagorno-Karabah. După ce Azerbaidjan a anunțat, marți, că începe o „operațiune antiteroristă” în republica necunoscută Nagorno-Karabah, armenii au avut o reacție privind lipsa de implicare a forțelor ruse.

Război în Nagorno-Karabah. Armenia solicită intervenția forțelor ruse

Ministerul Afacerilor Externe din Armenia a transmis că Rusia „trebuie să oprească agresiunea azeră”, după ce declanșarea operațiunii. Amintim că forțele ruse au stabilit un acord de menţinere a păcii se află în regiunea disputată, încă din 2020, după armistițiul încheiat de Moscova, aliat al Armeniei.

ADVERTISEMENT

Mișcarea a fost făcută pentru a pune punct conflictului de la vremea respectivă. “Forţele de pace ruse desfăşurate în Nagorno-Karabah trebuie să ia măsuri clare şi fără echivoc pentru a pune capăt agresiunii Azerbaidjanului”, a transmis ministerul armean.

Pe de altă parte, rușii susțin că au fost informați cu câteva minute înainte cu privire la operațiunea militară care a a fost lansată de Azerbaidjan în Nagorno-Karabah. “Circulă informaţii în media conform cărora partea azeră ar fi prevenit forţele ruse de menţinere a păcii ‘în avans’.

ADVERTISEMENT

Aceasta nu corespunde realităţii. Informaţia a fost comunicată contingentului rus cu câteva minute înainte de începutul ostilităţilor”, a transmis Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus.

Azerbaidjan susține că vrea să dezarmeze și să asigure retragerea formaţiunilor forţelor armate

Azerbaidjan spune că își dorește „restabilirea ordinii constituționale”. Conflictul a reînceput după ce Armenia și Karabah ar fi pus la cale atacuri teroriste, scrie agenția de presă AZERTAC. Azerii susțin că un vehicul al Agenției de Autostrăzi și Transport Militar a explodat după ce a trecut peste o mină.

ADVERTISEMENT

În urma incidentului, au fost omorâți și răniți zeci de soldați din Azerbaidjan. Prin urmare, ministerul Apărării din Azerbaidjan a vorbit despre operațiune, susținând că intenția este „de a dezarma şi de a asigura retragerea formaţiunilor forţelor armate ale Armeniei de pe teritoriile (azere), de a neutraliza infrastructura lor militară”.

Azerii mai spun că acțiunea vizează doar ținte militare. De altfel, ar fi fost formate coridoare umanitare cu scopul de a lăsa civilii să plece. Unul dintre acestea ar fi chiar către Armenia.

ADVERTISEMENT

Nagorno-Karabah este recunoscută la nivel internaționale ca parte a Azerbaidjanului, deși are o populație în mare parte armeană. În războiul din 1990 a ieșit de sub controlul autorităților din Baku. De-a lungul timpului, azerii au redobândit o parte din teritoriile din Karabah, inclusiv în operațiunea din 2020.

Însă, și armenii controlează o parte din regiune. În 2020, Rusia a reușit să stabilească un acord de menținere a păcii, în urma căruia luptele au încetat între cele două țări. Totuși, situația a rămas tensionată, având loc frecvent bombardamente.

 

ADVERTISEMENT
Tags: