News

Explozie în stațiunea Costinești. ISU Constanța: ”Posibil o mină marină”. Forțele Navale, verificări privind o a doua mină. Update

Alertă pe litoral, după ce o explozie puternică a avut loc în stațiunea Costinești. ISU Constanța anunță că e posibil ca o mină marină să fie responsabilă.
14.08.2023 | 11:06
Explozie in statiunea Costinesti ISU Constanta Posibil o mina marina Fortele Navale verificari privind o a doua mina Update
Explozie în stațiunea Costinești, posibil cauzată de o mină marină. Sursa foto: navalnews.com / ziuaconstanta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
14-08-2023
08:13

O a doua mină marină ar fi fost semnalată plutind în zonă. Forţele Navale verifică zona

Luni dimineața, autoritățile din Constanța au intervenit după o explozie în zona digului unui hotel din Costineşti. ISU a anunțat că e posibil să fie vorba despre o mină marină.

Ulterior, Forţele Navale Române au anunțat că cercetează zona, după ce s-a semnalat faptul că o a doua mină marină ar pluti în larg. Un comunicat în acest sens a fost emis de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

”În ceea ce priveşte cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeaşi zonă, vă informăm că Forţele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situaţiei şi intervenţiei pentru neutralizare, în măsura în care mina este identificată”, a transmis ministerul.
 
Autoritățile au mai precizat că explozia semnalată luni în zona digului din zona Costineşti este verificată de Garda de Coastă. 

 

Autoritățile din Constanța anunță că intervin, luni dimineața, după ce o explozie s-a produs în zona digului din faţa unui hotel din Costinești. O mină marină ar putea fi la originea incidentului.

Explozie în stațiunea Costinești, posibil cauzată de o mină marină

Într-un comunicat emis în urmă cu puțin timp, ISU Constanța anunţă o explozie în zona digului din faţa Hotelului Forum din Costinești. ”Posibil mină marină”, a transmis sursa citată. La fața locului intervin mai multe echipaje.

ADVERTISEMENT

Se pare că explozia s-a produs în momentul în care mina s-a lovit de dig. Din fericire, în acel loc nu se aflau turiști. ”Nu sunt victime”, a precizat Anamaria Stoica, purtător de cuvânt al ISU Dobrogea.

Nu deținem informații în acest moment, decât faptul că a avut loc o explozie în zona unui dig din Costinești”, au declarat, în jurul orei 10.00, reprezentanții Gărzii de Coastă.

ADVERTISEMENT

Din informațiile oferite de presa locală ar fi fost depistată o a doua mină care încă plutește în zonă. La fața locului intervine stația Tuzla, cu un ASAS, SMURD B2 și RHIB Eforie, anunță Ziua Constanța.

Un turist aflat la un hotel din zonă spune că a fost martor la această explozie. Din spusele sale, în acest moment încă sunt turiști în apă, la circa 250 de metri de locul incidentului.

ADVERTISEMENT

Mă aflam pe terasa hotelului. Am văzut fum, am văzut ceva care a explodat. În prezent sunt polițiști care se uită prin zonă. Încă sunt turiști în apă, undeva la 250-300 de metri unde începe plaja.

La locul exploziei este o mașină de pompieri și o mașină de poliție. Repet, am auzit o explozie puternică și un fum negru s-a ridicat”, a declarat Ion Popa, un turist care era cazat în zona exploziei, pentru Digi24.

ADVERTISEMENT

Primarul Constanței: ”Rusia face orice ca traficul din Marea Neagră să fie blocat”

Primarul Constanței, Vergil Chițac, spune că incidentul de luni nu este întâmplător. El acuză Rusia că face totul pentru a bloca traficul naval pe Marea Neagră.

Au fost sunați cei de la ISU. Se intervine, zona este delimitată. Se iau măsurile necesare. Eu cred că Rusia face orice ca traficul naval prin Marea Neagră să fie blocat. Mai ales că anul ăsta, recolta din Ucraina este foarte bogată.

Nu este întâmplătoare această apariție a minelor. Sunt acțiuni ale Rusiei prin care, repet, vrea blocarea traficului. Minele se plasează de pe anumite nave. Sunt mine care se lansează la apă, ele se duc în zona curenților. 

Curenții în Marea Neagră vin de la nord la sud și minele au ajuns și în zona țării noastre”, a spus edilul, la televiziunea de știri citată.

ADVERTISEMENT
Tags: