News

Explozie la Beirut. Bilanţul oficial al deflagraţiei: cel puţin 137 de morţi şi 5.000 de răniţi. Guvernul libanez cere ajutor financiar. UPDATE : Banca Mondială (BM) e pregătită să mobilizeze resurse pentru a ajuta Libanul

06.08.2020 | 18:54
Explozie la Beirut Bilantul oficial al deflagratiei cel putin 137 de morti si 5000 de raniti Guvernul libanez cere ajutor financiar UPDATE  Banca Mondiala BM e pregatita sa mobilizeze resurse pentru a ajuta Libanul
Explozie la Beirut. Câți oameni au murit și câți sunt răniți. Sursa foto : Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Explozia de marţi, de la Beirut, a ucis cel puţin 137 de oameni şi a rănit peste 5000. Tragedia s-a produs în zona portului din capitala Libanului.

Este o nouă încercare în care umanitatea trebuie să arate dacă este solidară în momentele importante. 2020 a testat deja din plin limitele și rabdarea fiiței umane.

ADVERTISEMENT

În acest context, ministrul libanez al Economiei, Raoul Nehme, anunţă că ţara are nevoie de un ajutor financiar internaţional.

UPDATE :

Banca Mondială (BM) e pregătită să mobilizeze resurse pentru a ajuta Libanul.

Organizaţia împrumutase 120 de milioane de dolari Libanului în aprilie pentru a redresa sectorul sănătăţii. Acum, a dat asigurări că îşi va ”desfăşura expertiza pentru a întreprinde o evaluare rapidă a pagubelor şi nevoilor şi pentru a elabora un plan de reconstrucţie (…)”, s-a anunțat miercuri, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Kuwaitul a trimis în Liban a un avion cu ajutoare medicale.  Spitalele din Beirut erau deja afectate de criza economică şi pandemia covid-19.

Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, a anunţat deschiderea unui spital de campanie în capitala libaneză.

ADVERTISEMENT

Franţa  a trimis miercuri trei avioane cu ajutoare, iar președintele Emmanuel Macron a devenit joi primul şef de stat străin care viztează Beirutul după tragedie.

Michael Ryan, un oficial de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a anunţat că insituţia ONU a ”început să trimită kituri de traumatologie şi de chirurgie de la depozitul regional din Dubai”, în Emiratrele Arabe Unite (EAU).

ADVERTISEMENT

Emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, a anunţat că vor fi trimise mai multe spitale de campanie.

Ţările de la Golful Persic, care au relaţii diplomatice şi economice strânse cu Libanul, au oferit la rândul lor ajutoare.

Solidaritate pe tot Pământul

Celebrul Turn Burj Khalifa din Dubai, cel mai înalt din lume, a fost iluminat în culorile steagului libanez, la fel ca celebrele piramide de la Giza din Egipt.

Iranul a anunţat prin preşedintele Hassan Rohani că oferă un ”ajutor medical” semnificativ.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a promis “un ajutor umanitar în toate domeniile, mai ales în domeniul sănătăţii”.

Regele Iordaniei, Abdallah al II-lea, a trimis un spital militar de campanie în Liban.

Algeria a anunţat că trimite patru avioane şi un vapor încărcate cu ajutoare umanitare, cu echipe medicale, pompieri, hrană şi materiale de construcţie.

”Rugăciune pentru victime, familiile lor şi Liban” şi  ”ajutorului comunităţii internaţionale în vederea depăşirii crizei”, sunt îndemnele lui Papa Francisc.

Olanda trimite 67 de muncitori umanitari la Beirut, inclsuiv medici, poliţişti şi pompieri.

Cehia, Grecia şi Ciprul, o insulă pe care exploziile au fost resimţite, au trimis zeci de salvatori la Beirut.

Tunisia a trimis de urgenţă două avioane militare cu ajutoare alimentare şi medicale și a preluat la Tunis 100 de răniţi.

Israelul a cerut  marţi ”depăşirea conflictului” şi a propus ”un ajutor medical şi umanitar” Libanului. Cele doua țări sunt vecine și în stare de război.

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a anunţat că SUA și-a oferit ajutorul, într-o convorbire la telefon cu premierul Diab.

În Europa, cancelarul german Angela Merkel a promis să ofere ”o susţinere Libanului”.


Update :

Țara este încă în stare de șoc, dar asta nu i-a împiedicat pe oameni să își strige furia pe străzile capitalei Libanului. Ajuns în Beirut, președintele francez Emmanuel Macron a fost întâmpinat de libanezi revoltați care i-au cerut ajutorul, dornici de schimbare radicală a clasei politice.

„Vă rugăm, ajutați-ne! Revoluție!”, a țipat mulțimea furioasă. Apoi oamenii au scandat : „poporul vrea căderea regimului”.

Scenele au avut loc în timp ce Macron se afla în cartierul creștin Gemmayze, devastat și el de explozia de marți.

Franţa, fostă putere mandatară, şi Libanul au păstrat o legătură strânsă, iar Emmanuel Macron este primul şef de stat care s-a deplasat la locul catastrofei.

„Sunt aici pentru a propune un nou pact politic și voi reveni în 1 septembrie, iar dacă nu se realizează, îmi asum răspunderea politică”, a declarat Macron, în fața mulțimii.

Macron a spus că guvernul libanez trebuie să implementeze reforme economice și să extermine corupția.

„Dacă aceste reforme nu vor fi realizate, Libanul va continua să sufere”, a avertizat președintele francez.

Libanul – aproape de colaps economic

Libanul este acum în mijlocul celei mai grave crize economice din istoria sa. Țara se confruntă cu o lipsă de alimente și cu o inflație galopantă.

Țara importă cea mai mare parte a alimentelor sale. Cantități mari de cereale erau stocate în port și au fost distruse. Exista astfel temeri în privința siguranței alimentare.

Portul unde a avut loc explozia este principalul punct maritim pentru o țară care depinde enorm de mărfurile din străinătate

Președintele Aoun a anunțat că guvernul va aloca 100 de miliarde de lire libaneze (66 milioane de dolari) din fonduri de urgență

Liderii din toată lumea au sărit în ajutor : Israel, Regatul Unit, Statele Unite, Franța, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Kuweit, Qatar, Rusia și Spania au oferit asistență medicală umanitară Libanului.

Uniunea Europeană a anunţat joi deblocarea a 33 milioane de euro pentru a oferi un prim ajutor de urgenţă.


Știrea inițială :

Zeci de oameni au decedat și mii sunt răniți

Deflagraţiile declanşate de un incendiu la un depozit de azotat de amoniu, au produs o dramă inimaginabilă și au lăsat fără adăpost 300.000 de locuitori din capitala Libanului.

Autorităţile din Liban au afirmat că vor stabili în patru zile cine sunt vinovaţii care au provocat această catastrofă. În acest scop, a fost creata o comisie de anchetă, a declarat joi ministrul de externe Charbel Wehbe la postul de radio francez Europe 1.

Cum, cine, ce, unde? Vor fi decizii judiciare; este grav şi luăm în serios problema‘, a declarat Charbel Wehbe.

Ministrul de externe a promis că ‘vinovaţii de această crimă oribilă din neglijenţă vor fi pedepsiţi de o comisie de judecători‘.

Au fost deja arestaţi la domiciliu, încă de miercuri, cei care sunt răspunzători de depozitarea în portul Beirut, unde s-au produs exploziile.

Libanul are nevoie de un ajutor financiar internaţional după catastrofa din portul Beirut

Capacităţile de finanţare ale statului libanez şi ale Băncii centrale sunt ”foarte limitate”, iar ţara are nevoie de un ajutor financiar internaţional, a precizat ministrul Economiei, Raoul Nehme.

”Capacitatea statului este foarte limitată, la fel ca cea a Băncii centrale şi a băncilor. Nu ne scăldăm în dolari”, a subliniat pentru postul Sky News Arabia Raoul Nehme.

Numeroase ţări au propus ajutoare, în valoare de câteva miliarde de dolari, a mai spus ministrul Economiei.

În Liban au început deja să sosească ajutoare internaţionale. Până acum ele provin în special din Franţa, Egipt şi din ţările din Golful Persic.

Joi, la Beirut este aşteptat preşedintele francez, Emmanuel Macron, primul şef de stat străin care va ajunge în Liban după dezastru. Macron va discuta cu omologul său libanez, Michel Aoun, şi cu principalii responsabili politici. Vor fi prezenți și reprezentanţi ai societăţii civile.

Nitratul de amoniu,  care se află la baza exploziei din Beirut, provenea de la o navă aflată sub pavilionul Moldovei. Vasul aparținea unui afacerist rus.

Nitratul de amoniu este folosit la îngrăşăminte, dar şi pentru producerea unor explozibili.

ADVERTISEMENT