News

Explozii în Iran, la comemorarea generalului Soleimani. Cel puțin 95 de morți. Președintele Raisi promite răzbunare. Update

Mai multe zeci de persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite în Iran în urma unor explozii produse miercuri în timpul unui eveniment
04.01.2024 | 10:08
Explozii in Iran la comemorarea generalului Soleimani Cel putin 95 de morti Presedintele Raisi promite razbunare Update
Exploziile au avut loc în apropierea mormântului generalului Soleimani Sursa foto: AlraiMedia / X.com
ADVERTISEMENT
04-01-2024
08:08

Liderii Iranului promit răzbunare

Președintele iranian Ebrahim Raisi a transmis mass-media o declarație scrisă în urma exploziilor mortale din Kerman.

“Fără îndoială, autorii (…) acestui act laș vor fi în curând identificați și pedepsiți pentru actul lor odios de către forțele de securitate și de aplicare a legii capabile. Dușmanii națiunii ar trebui să știe că astfel de acțiuni nu pot perturba niciodată determinarea solidă a națiunii iraniene”, a declarat Raisi.

La rândul său, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a promis că “atacul terorist” va fi întâmpinat cu un “răspuns dur”.

Nu au existat revendicări imediate din partea niciunui grup pentru ceea ce se crede că a fost atacul cu cei mai mulți morți din Iran din ultimii 42 de ani.

04-01-2024
08:01

Bilanțul morților a fost revizuit

Cel puțin 95 de persoane au fost ucise de cele două dispozitive explozive detonate miercuri în apropierea mormântului generalului iranian Qasem Soleimani la a patra aniversare a asasinării acestuia de către SUA, relatează presa de stat iraniană.

Zeci de alte persoane au fost rănite când exploziile au lovit o procesiune în apropierea moscheii Saheb al-Zaman din orașul Kerman.

Numărul morților a fost raportat inițial la 103, dar ministrul iranian al sănătății a declarat că unele nume au fost înregistrate accidental de două ori.

03-01-2024
14:14

Bilanţul a ajuns la cel puţin 103 morţi

Autoritatea Iraniană pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că numărul morţilor a ajuns la 103. Printre cei ucişi se află şi mulţi copii.

Bilanţul provizoriu al răniţilor este de 141.

“Incidentul este un atac terorist”, a afirmat televiziunea de stat, citându-l pe Rahman Jalali, adjunct al guvernatorului provinciei Kerman, în sudul Iranului.

03-01-2024
13:33

Numărul morţilor a crescut la 73

Autorităţile au revizuit bilanţul dublei explozii de la Kerman, din apropierea mormântului generalului Qassem Soleimani, ucis de americani în urmă cu exact patru ani.

Faţă de raportările iniţiale numărul morţilor a crescut la 73, în timp ce numărul provizoriu al răniţilor este de 171.

Soleimani era comandantului Forţei Al-Quds din cadrul Corpului Gărzilor Revoluţionare ale Iranului. El a fost ucis în 2020, într-un atac cu dronă al Statelor Unite. 

Nournews, agenţie semi-oficială, a relatat că “mai multe recipiente cu gaz au explodat pe drumul ce duce la cimitir”.

Exploziile de la un eveniment în onoarea unui important general iranian ucis într-un atac aerian american în 2020 au ucis cel puțin 20 de persoane și au rănit alte 40, a anunțat miercuri presa de stat din Iran.

Explozii în Iran. Zeci de morți și răniți

Pentru această cifră, agenția de presă de stat IRNA l-a citat pe Dr. Mohammad Saberi, șeful serviciilor de urgență din Kerman. Informațiile privind bilanțul provizoriu sunt diferite, unele surse susținând că este vorba despre cel puțin 50 de morți și 90 de răniți.

ADVERTISEMENT

Agenția de știri Fars citează oficiali potrivit cărora numărul morților din cele două explozii din Kerman a crescut la 53 de morți și peste 70 de răniți.

Exploziile au lovit un eveniment care marca cea de-a patra aniversare a uciderii generalului Qassim Soleimani, șeful Forței de elită Quds a Gardienilor Revoluției. care a murit într-un atac american cu dronă în Irak în ianuarie 2020. Exploziile au avut loc în apropierea mormântului său din Kerman, la aproximativ 820 de kilometri sud-est de capitala Teheran.

ADVERTISEMENT

Nu a fost imediat clar ce a cauzat exploziile. Autoritățile au declarat că unele persoane au fost rănite în timp ce fugeau după aceea.

Soleimani a fost arhitectul activităților militare regionale ale Iranului și este salutat ca o icoană națională printre susținătorii teocrației iraniene. Moartea sa a atras mari procesiuni în trecut. La înmormântarea sa din 2020, a izbucnit o debandadă și cel puțin 56 de persoane au fost ucise și peste 200 au fost rănite, în timp ce mii de oameni se înghesuiau la procesiune.

ADVERTISEMENT

În înregistrările video se vedeau ambulanțe care ajungeau la fața locului și luau pe targă persoane aparent rănite.

“Echipele noastre de intervenție rapidă îi evacuează pe răniți… Dar există valuri de mulțimi care blochează drumurile”, a declarat Reza Fallah, șeful Semilunii Roșii din provincia Kerman, pentru televiziunea de stat, citat de Al Jazeera. Autoritățile au cerut oamenilor să evacueze zona.

ADVERTISEMENT

Cauza exploziilor nu a fost confirmată. Afirmațiile potrivit cărora buteliile de gaz ar fi explodat au fost urmate de sugestii neconfirmate că ar fi fost rezultatul unor atacuri sinucigașe.

Incidentul are loc la o zi după ce adjunctul liderului Hamas Saleh al-Arouri a fost ucis într-un atac cu dronă în Liban, pe care autoritățile l-au atribuit Israelului. Iranul a condamnat uciderea, spunând că aceasta ar putea “aprinde o nouă creștere în venele rezistenței și motivația de a lupta împotriva ocupanților sioniști”.

Luna trecută, un atac aerian israelian în afara capitalei siriene Damasc a ucis Sayyed Razi Mousavi, un consilier de rang înalt în Corpul Gardienilor Revoluției din Iran (IRGC).

ADVERTISEMENT