News

Atacatorii au luat cu asalt secţia de poliţie, ucigând cel puţin zece persoane. Scene horror în Iran

O grupare separatistă a ucis 11 poliţişti în provincia predominant sunnită Sistan-Baluchistan, una dintre cele mai sărace ale Iranului.
15.12.2023 | 13:22
Atacatorii au luat cu asalt sectia de politie ucigand cel putin zece persoane Scene horror in Iran
Atacul a avut loc la Rask, în provincia Rask Sistan-va-Baluchistan Foto: Tehran Times
ADVERTISEMENT

Persoane necunoscute au pătruns într-o secție de poliție din sud-estul Iranului și au ucis 11 persoane, rănind mult mai multe. Viceguvernatorul provinciei Sistan-Baluchistan, Ali Reza Marhemati, a confirmat că membri de rang înalt ai poliției și armatei au fost omorâți sau răniți în atac.

Postul vizat se află în apropierea unei moschei importatnte pentru sunniţi

Atacul a avut loc la ora 2 dimineața în orașul Rask, situat la aproximativ 1.400 de kilometri sud-vest de Teheran. Marhemati a declarat că poliția a ucis mai mulți atacatori în schimbul de focuri.

ADVERTISEMENT

Televiziunea de stat a atribuit atacul grupului separatist Jaish al-Adl. În 2019, grupul și-a revendicat responsabilitatea pentru un atac sinucigaș asupra unui autobuz care a dus la moartea a 27 de membri ai Gărzii Revoluționare a Iranului.

Într-o scurtă declarație făcută vineri dimineață, purtătorul de cuvânt al poliției iraniene, generalul Saeed Montazer-al-Mahdi, a descris atacul drept un act de lașitate, considerându-l o “teroare oarbă”.

ADVERTISEMENT

Postul vizat este situat în apropiere de moscheea Makki, condusă de influentul lider religios al minorității musulmane sunnite din provincie, Molavi Abdol Hamid. Într-un comunicat de presă, acesta din urmă a condamnat „orice manifestare de violență”,, susținând că nu știe cine s-a aflat în spatele atacului.

În ultimele luni, militanții și micile grupuri separatiste din această regiune predominant sunnită au atacat în mod repetat secțiile de poliție, relatează agențiile de presă internaționale.

ADVERTISEMENT

În luna iulie, doi polițiști au fost uciși într-un atac revendicat de Jaish al-Adl, împotriva unei secții de poliție din Zahedan, capitala provinciei. Grupul a acuzat această secție că este “unul dintre principalii autori ai tragediei din Vinerea însângerată”, cu referire la violențele care au avut loc în septembrie 2022.

La vremea respectivă orașul Zahedan fusese scena mai multor zile de violențe, soldate cu morţi, după ce un ofițer de poliție a fost acuzat că a violat o adolescentă.

ADVERTISEMENT

Provincia Sistan-Baluchestan este printre cele mai subdezvoltate zone ale Iranului. Acesta a fost locul unei reprimări brutale a protestelor desfășurate în întreaga țară din cauza morții în custodia poliției a tinerei Mahsa Amini (22 ani), la Teheran, care a fost reținută pentru presupusa purtare necorespunzătoare a hijabului.

ADVERTISEMENT