News

Facturi uriașe la încălzire, primite de bucureșteni. Cât a ajuns să coste întreținerea pe luna februarie la un apartament cu 2 camere

Bucureștenii au mari bătăi de capuri în 2024 cu facturile la întreținere, care explodează de la lună la lună, astfel că oamenii au ajuns să se sperie când au de plătit bani.
19.03.2024 | 08:45
Facturi uriase la incalzire primite de bucuresteni Cat a ajuns sa coste intretinerea pe luna februarie la un apartament cu 2 camere
Facturi uriașe la încălzire, primite de bucureșteni. Cât a ajuns să coste întreținerea pe luna februarie la un apartament cu 2 camere
ADVERTISEMENT

Oamenii spun că au cele mai mari facturi la încălzire din istorie, cu toate că a fost cel mai cald februarie din ultimii 100 de ani. Oamenii sunt revoltați și spun că toată luna caloriferele au ars și au fost mai fierbinți decât în lunile când era frig afară. Este vorba, desigur, despre acei bucureșteni care au apartamentele racordate la sistemul centralizat, adică majoritatea.

Facturi uriașe la încălzire, primite de bucureșteni

Administratorii blocurilor spun că au primit note de plată cu 30% mai mari decât în ianuarie, iar explicația de la compania de încălzire a fost cu adevărat incredibilă. Potrivit Observatornews.ro, o garsonieră a ajuns să plătească 440 de lei, în timp ce statul la două camere se plătește cu 570 de lei.

ADVERTISEMENT

Pentru bucureștenii care stau în trei camere cheltuiala e de 800 de lei sau chiar 1000 de lei. Creșterea este semnificativă din ianuarie până în februarie, astfel că oamenii s-au luat de cap și nu mai știu la ce să se aștepte în lunile ce vor urma. Singura veste bună e că iarna ar trebui să fie terminată, astfel că încălzirea nu ar mai fi atât de mult.

Cert e că dacă în ianuarie oamenii au plătit 340 de lei pentru o garsonieră, s-au trezit în februarie cu facturi de 442 de lei. Pentru două camere situația e de 440 de lei față de 572 de lei, iar la trei camere vorbim despre o creștere de la 576 lei la 749 de lei. Administratorii blocurilor recunosc că s-au uitat de zece ori peste notele de plată și nu le-a venit să creadă.

ADVERTISEMENT

“M-am speriat când am văzut. Împărţiţi şi dumneavoastră la 30 de apartamente, numai căldura 116 milioane. Enorm. Iarna nu a fost grea, dar a fost cea mai scumpă iarnă”, explică președintele unui bloc din București, Petre Barbu. O altă asociație a primit o factură de 10.200 lei în februarie, față de 9.500 lei în ianuarie.

Facturi astronomice la încălzire pentru bucureșteni în 2024

“Din punctul meu de vedere asta este o japcă. Diferenţa facturii pentru luna februarie este mult mai mare faţă de factura din ianuarie, în condiţiile în care în ianuarie a fost şi mai frig, a dat şi zăpada”, se plânge Nicu Brăgaru, la rândul său preşedinte de bloc. Bucureștenii nu pot înțelege cum în cea mai călduroasă lună din istoria iernii facturile au fost cele mai mari.

ADVERTISEMENT

”Nu ştiu, sunt aproape 30 de grade în casă. Este extrem de cald. Nu se justifică. Noi avem convectoare de căldură pentru că nu a făcut faţă în mijlocul iernii, iar acum când deja este mai cald afară caloriferele sunt extrem de calde. E ceva total pe dos”, povestește, extrem de nemulțumit, cetățeanul Gabriel Bălan.

Specialiștii spun că în această iarnă facturile au crescut astronomic de la o lună la altă. De exemplu, la o scară de bloc cu 8 etaje, calculele arată că din ianuarie factura la apă caldă și căldură a crescut cu 26%, iar în februarie cu 17%. Între decembrie și februarie diferența pare și mai mare, nu mai puțin de 50%. Așadar, din decembrie, de la o factură de 7.800 de lei, oamenii au avut în ianuarie de plătit 9.843 de lei și în februarie 11.571 de lei.

ADVERTISEMENT

Compania de termoficare ar fi primit deja zeci sau chiar sute de sesizări din partea bucureștenilor, nemulțumiți pentru această situație. Cu toate acestea, Termoenergetica consideră că și-a făcut treaba ca la carte. Mai mult, compania a găsit o explicație pentru faptul că luna februarie a fost facturată mai mult decât ianuarie: au fost luate în considerare 33 de zile de consum, față de 28 de zile cât în ianuarie. “Perioada facturată în luna ianuarie a cuprins un interval de 28 zile, în luna februarie fiind facturate 33 zile”, transmite compania Termoenergetica.

ADVERTISEMENT
Tags: