News

Facturile mărite la energie și gaze cresc și prețurile alimentelor. Produsele pentru care vom plăti mai mult

Prețurile alimentelor din România vor crește în perioada următoare. Scumpirea care urmează are legătură cu majorările tarifelor la energie și gaze naturale.
02.09.2021 | 22:37
Facturile marite la energie si gaze cresc si preturile alimentelor Produsele pentru care vom plati mai mult
ADVERTISEMENT

Se anunță scumpiri în lanț în România în perioada următoare. Facturile mărite la energie și gaze naturale sunt doar începutul unei perioade extrem de dificile pentru portofelul cetățenilor.

Majorarea prețului la energie și gaze naturale, dar şi alți factori, vor provoca scumpiri ale alimentelor în medie cu 15 – 25% în următoarele luni.  Anunțul vine din partea președintelui Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta (FSIA), Dragoş Frumosu.

ADVERTISEMENT

Facturile mărite la energie și gaze cresc și prețurile alimentelor. Care sunt produsele pentru care vom plăti mai mult

Președintele FSIA explică de ce vor crește masiv prețurile în țara noastră în următoarea perioadă. Majorările depind atât de evoluția tarifelor la energie și gaze, cât și de cursul valutar.

”Fără discuţie vor fi scumpiri ale alimentelor, vizavi de creşterile de preţ la energie electrică şi la gaze, care sunt în urma liberalizării preţurilor şi absenţei măsurilor luate de Guvern. Liberalizarea s-a produs de ceva timp, era de aşteptat că preţurile (la energie, n.r.) vor creşte şi, chiar dacă am primit anumite garanţii, este evident că în momentul de faţă lucrurile nu stau deloc bine.

ADVERTISEMENT

Este evident că majorarea cu aproape 100% a preţului la energie electrică, creşterea la gaze, inclusiv creşterea preţului la combustibil din ultima perioadă, şi pe fondul secetei de anul trecut, care a debusolat puţin zona de cereale, pandemia, care a condus la anumite măsuri de protecţie luate de unele ţări membre ale UE pentru populaţie, sigur că alimentele se vor scumpi, pentru că noi importăm foarte multă materie primă.

Importăm inclusiv lapte 20-25% (din consum, n.r.), importăm carne de porc aproape 70%, importăm şi carnea de vită, deci depindem de toate aceste lucruri, depindem şi de cursul valutar, care s-a depreciat şi el”, a afirmat Dragoş Frumosu, pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

Carnea de porc, mai scumpă cu 25%

Dragoș Frumosu ne dă vești nu tocmai bune și spune că este posibil ca preţul cărnii de porc şi al pâinii să crească cu aproape un sfert, iar produsele lactate să se scumpească cu 15%.

”Eu cred că vom avea o creştere medie de 8-10% a preţurilor alimentelor, în maximum 3 luni, cu creşteri mai mari pe alte zone: la carnea de porc şi la preparate de porc cred că vom avea o creştere de 20-25%. În ceea ce priveşte procesatorii, ei au încercat să ţină preţul în loc, nu au avut câştiguri mari.

ADVERTISEMENT

Cred că la panificaţie (creşterea preţului, n.r.) va merge fără discuţie la un 25%, nu ştiu dacă nu e puţin. Se discuta de o creştere de 15-20% înainte de ce se întâmplă cu preţul la energie, deci nu e imposibil ca scumpirea imediată să fie de peste 25%.

Poate pare puţin, pentru că la o pâine de 1,5 lei va ajunge la 1,9 lei, maximum 2 lei. Dar noi avem un consum de pâine destul de mare, trebuie să ne gândim la populaţia săracă şi cu o familie mai numeroasă, care îşi cumpără pâine mai multă. La produsele lactate creşterea va fi de 15% fără discuţie”, a estimat Dragoş Frumosu.

În prezent, pentru un kilogram de pulpă de porc scoatem din buzunar 19 lei. Peste câteva săptămâni, pentru aceeași bucată de pulpă, am putea să plătim chiar 23 de lei.

Nu este singurul produs care se va scumpi radical. Carnea de pui va costa cu 8-10 procente peste nivelul actual, la fel şi laptele, alături de produsele lactate.

Legumele, fructele şi conservele se pot majora cu 10-12%. Preţul pâinii va urca chiar şi cu 25%. O pâine de un leu şi 50 de bani va costa astfel aproape 2 lei.

ADVERTISEMENT