News

Facturile mărite la energie și gaze cresc și prețurile alimentelor. Produsele pentru care vom plăti mai mult

Prețurile alimentelor din România vor crește în perioada următoare. Scumpirea care urmează are legătură cu majorările tarifelor la energie și gaze naturale.
02.09.2021 | 22:37
Facturile marite la energie si gaze cresc si preturile alimentelor Produsele pentru care vom plati mai mult
ADVERTISEMENT

Se anunță scumpiri în lanț în România în perioada următoare. Facturile mărite la energie și gaze naturale sunt doar începutul unei perioade extrem de dificile pentru portofelul cetățenilor.

Majorarea prețului la energie și gaze naturale, dar şi alți factori, vor provoca scumpiri ale alimentelor în medie cu 15 – 25% în următoarele luni.  Anunțul vine din partea președintelui Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta (FSIA), Dragoş Frumosu.

ADVERTISEMENT

Facturile mărite la energie și gaze cresc și prețurile alimentelor. Care sunt produsele pentru care vom plăti mai mult

Președintele FSIA explică de ce vor crește masiv prețurile în țara noastră în următoarea perioadă. Majorările depind atât de evoluția tarifelor la energie și gaze, cât și de cursul valutar.

”Fără discuţie vor fi scumpiri ale alimentelor, vizavi de creşterile de preţ la energie electrică şi la gaze, care sunt în urma liberalizării preţurilor şi absenţei măsurilor luate de Guvern. Liberalizarea s-a produs de ceva timp, era de aşteptat că preţurile (la energie, n.r.) vor creşte şi, chiar dacă am primit anumite garanţii, este evident că în momentul de faţă lucrurile nu stau deloc bine.

ADVERTISEMENT

Este evident că majorarea cu aproape 100% a preţului la energie electrică, creşterea la gaze, inclusiv creşterea preţului la combustibil din ultima perioadă, şi pe fondul secetei de anul trecut, care a debusolat puţin zona de cereale, pandemia, care a condus la anumite măsuri de protecţie luate de unele ţări membre ale UE pentru populaţie, sigur că alimentele se vor scumpi, pentru că noi importăm foarte multă materie primă.

Importăm inclusiv lapte 20-25% (din consum, n.r.), importăm carne de porc aproape 70%, importăm şi carnea de vită, deci depindem de toate aceste lucruri, depindem şi de cursul valutar, care s-a depreciat şi el”, a afirmat Dragoş Frumosu, pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

Carnea de porc, mai scumpă cu 25%

Dragoș Frumosu ne dă vești nu tocmai bune și spune că este posibil ca preţul cărnii de porc şi al pâinii să crească cu aproape un sfert, iar produsele lactate să se scumpească cu 15%.

”Eu cred că vom avea o creştere medie de 8-10% a preţurilor alimentelor, în maximum 3 luni, cu creşteri mai mari pe alte zone: la carnea de porc şi la preparate de porc cred că vom avea o creştere de 20-25%. În ceea ce priveşte procesatorii, ei au încercat să ţină preţul în loc, nu au avut câştiguri mari.

ADVERTISEMENT

Cred că la panificaţie (creşterea preţului, n.r.) va merge fără discuţie la un 25%, nu ştiu dacă nu e puţin. Se discuta de o creştere de 15-20% înainte de ce se întâmplă cu preţul la energie, deci nu e imposibil ca scumpirea imediată să fie de peste 25%.

Poate pare puţin, pentru că la o pâine de 1,5 lei va ajunge la 1,9 lei, maximum 2 lei. Dar noi avem un consum de pâine destul de mare, trebuie să ne gândim la populaţia săracă şi cu o familie mai numeroasă, care îşi cumpără pâine mai multă. La produsele lactate creşterea va fi de 15% fără discuţie”, a estimat Dragoş Frumosu.

În prezent, pentru un kilogram de pulpă de porc scoatem din buzunar 19 lei. Peste câteva săptămâni, pentru aceeași bucată de pulpă, am putea să plătim chiar 23 de lei.

Nu este singurul produs care se va scumpi radical. Carnea de pui va costa cu 8-10 procente peste nivelul actual, la fel şi laptele, alături de produsele lactate.

Legumele, fructele şi conservele se pot majora cu 10-12%. Preţul pâinii va urca chiar şi cu 25%. O pâine de un leu şi 50 de bani va costa astfel aproape 2 lei.

ADVERTISEMENT
Afacerea unor buzoieni care câştigau o avere de pe urma oamenilor. Se puneau...
Afacerea unor buzoieni care câştigau o avere de pe urma oamenilor. Se puneau în faţă la ghişeul de Permise apoi vindeau locurile
Viața
Viața "secretă" a lui Victor Pițurcă. Mărturii dureroase despre trecutul fostului selecționer
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani...
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani soția cu cea mai cunoscută amantă din România
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc...
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Cum a reacționat Aspazia, bunica lui Cătălin Bordea, când a aflat că nepotul...
Cum a reacționat Aspazia, bunica lui Cătălin Bordea, când a aflat că nepotul ei a fost înșelat de soție. 𝐑𝐄𝐀𝐂𝐓̦𝐈𝐀 𝐀𝐌𝐔𝐙𝐀𝐍𝐓𝐀̆
A MURIT unul dintre cei mai mari actori! A fost un adevărat pionier...
A MURIT unul dintre cei mai mari actori! A fost un adevărat pionier și inovator
Preparatul de Crăciun, care e otravă. Distruge organismul
Preparatul de Crăciun, care e otravă. Distruge organismul
Este anunţul momentului pentru Halep! Final de carieră!
Este anunţul momentului pentru Halep! Final de carieră!
Scandal după moartea Ronei Hartner! Detaliul uluitor care s-a aflat despre testamentul ei:...
Scandal după moartea Ronei Hartner! Detaliul uluitor care s-a aflat despre testamentul ei: ”O să-i respectăm dorința! Nu vrem război...”
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați
Testul pe care îl pică 7 din 10 români. Mută un singur băț...
Testul pe care îl pică 7 din 10 români. Mută un singur băț de chibrit, în mai puțin de 20 de secunde, pentru a obține rezultatul corect
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română