Ne-am obișnuit cu făina de grâu, pe care o achiziționăm la prețuri cât se poate de accesibile din orice magazin.
Acum însă, un al ingredient a devenit celebru și anume făina de greiere, care se comercializează și în România. Din ce este făcută? din greieri mari fără aripi și este vândută de o firmă specializată în comercializare de produse BIO.
Iar pentru că produsele BIO nu sunt deloc ieftine, evident că aceeași regulă se aplică și în cazul făinii de greiere. Înainte de afla însă prețul, este bine să știm cât de specială este acest tip de făină.
În primul rând, insectele sunt mult mai ușor de digerat, așa că făina de greiere poate fi considerată o adevărată delicatesă. În ceea ce privește gustul, acest tip de făină are o aromă de nucă și de asemenea este și bogată în proteine, după cum scrie pe site-ul comercianților.
O explicație a prețului piperat ar fi faptul că acest tip de făină nu conține nici aditivi, nici chimicale și nici conservați. ”Spre deosebire de creșterea animalelor, insectele nu prezintă risc la bacterii”, scriu comercianții, care subliniază faptul că această fină este făcută din 100% greieri.
Referitor la cantitatea de proteine, făina de greieri conține 70% proteine, adică o cantitate similară precum carnea de vită. De asemenea, ea este bogată și în omega-3 și omega-6, având 20% acizi grași.
Un alt avantaj al unui astfel de tip de făină este faptul că, potrivit comercianților ”nu există pericolul să putem lua vreo boală de la greieri”.
Cum se realizează făina de greiere? Greierii sunt spălați în primă fază, iar mai apoi uscați lent, astfel încât proprietățile benefice ale insectei să poată să fie maximizate.
După ce sunt uscați corespunzător, aceștia devin făină. Cum o folosim? În descrierea produsului scrie că făina de greiere poate să fie adăugată simplu în diferite rețete, sau în combinație cu orice tip de făină.
De asemenea, poate fi adăugată și în diferite Smoothie-uri, omlete, sume, sau rețete de clătite, brioșe, ori chec sau pâine.
În ceea ce privește prețul, surpriza vine de abia acum. Doar 100 de grame de făină de greieri costă 96,25 de lei, adică aproape 100 de lei. De cealaltă parte, un kilogram costă 962,5 lei/kg, scrie comerciantul.