News

“Fake news”, sancționat în Rusia. Cei care transmit știri considerate false riscă 15 ani de închisoare

Duma de stat a adoptat o lege prin care este sancționată transmiterea intenționată de știri considerate false despre forțele armate ruse. Aceste noi reglementări stabilesc pedepse care pot ajunge la 15 ani de închisoare.
04.03.2022 | 14:16
Fake news sanctionat in Rusia Cei care transmit stiri considerate false risca 15 ani de inchisoare
Această lege stabilește pedepse care pot ajunge la 15 ani de închisoare pentru răspândirea de știri false. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Federației Ruse, a votat vineri, 4 martie, o lege prin care vizează limitarea și pedepsirea răspândirii de știri false despre legate de armată, transmite Reuters.

Fake news-urile sunt pedepsite cu închisoare

După cum transmite presa internațională, această lege prevede pedepse cu închisoare de până la 15 pentru cei care transmit știri false legate de acțiunile acestei țări.

ADVERTISEMENT

În plus, această lege ar reprezenta un efort al regimului de la Kremlin într- un război al informațiilor pe tema conflictului din Ucraina. Asta după ce, în ultimele zile, mai mulți oficiali au declarat că astfel de știri sunt răspândire de dușmanii Rusiei, printre care s-ar numără și Statele Unite ale Americii, și au ca scop dezbinarea unității cetățenilor.

Într-un comunicat de pe site-ul camerei, parlamentarii subliniază că pedeapsa maxima stabilit în această lege poate fi aplicată dacă știrile false au consecințe considerate serioase.

ADVERTISEMENT

Această lege pare a oferi autorităților de la Moscova mai multe prerogative legale de a combate declarații despre care oficialii cred că discreditează activitatea armatei ruse.

Știrile false, o îngrijorare și pentru oficialii occidentali

În urmă cu câteva zile, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat o serie de sancțiuni asupra presei rusești, despre care a explicat că ar susține propaganda regimului de la Kremlin.

ADVERTISEMENT

“Vom interzice aparatul media al Kremlinului în UE. Russia Today and Sputnik, precum și filialele lor, nu vor mai putea să-și răspândească minciunile pentru a justifica războiul lui Putin”, declara aceasta.

Ulterior, chiar și țara noastră a adoptat o serie de măsuri similare, pe teritoriul României fiind oprită activitatea a două publicații controlate de Kremlin: Russia Today (RT) și Sputnik.

ADVERTISEMENT

“Aș vrea să adaug că, începând din această seară, potrivit datelor comunicate la nivelul guvernului, ultimul operator care furnizează serviciile TV în România va opri difuzarea Russia Today în România. Începând din această seară niciun operator de difuzare a Russia Today din România nu va mai avea acest serviciu activ. După cum știți, la nivel european au fost deja anunțate măsuri de blocare a nedifuzării, atât a conținutului Russia Today, cât și a Sputnik”, declara purtătorul de cuvânt al Palatului Victoria, Dan Cărbunaru.

ADVERTISEMENT