News

Fake News, semnalat de Ministerul Apărării. Speculații legate de crearea unei baze militare americane în Delta Dunării

MApN semnalează existența în mediul online a unui fakenews potrivit cărora SUA și România ar fi convenit asupra deschiderii unei baze militare americane în Deltă.
04.03.2023 | 17:04
Fake News semnalat de Ministerul Apararii Speculatii legate de crearea unei baze militare americane in Delta Dunarii
Soldați americani la baza de la Mihail Kogălniceanu/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Portalul Inforadar al Ministerului Apărării Naționale a avertizat asupra circulației unei știri false, în care se amestecă date reale cu speculații fără fundament, privitoare la înființarea unei baze militare americane în Delta Dunării, înființare care ar fi fost deja convenită printr-un acord secret între guvernele român și american. MApN crede că genul acesta de știri este menit să creeze o atitudine anti-NATO în sânul populației.

Fake: Rachete nucleare pe teritoriul României

Această încercare de manipulare a opiniei și percepției publice se aliniază narativelor alarmiste și panicarde răspândite cu o frecvență crescută în ultima vreme în spațiul public românesc de surse afiliate propagandei pro-ruse, în contextul situației generate de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și posibilele implicații asupra țărilor din regiune.

ADVERTISEMENT

Procedeul de construire a acestei dezinformări este simplist, fiind bazat pe scoaterea din context a unor informații reale și amestecarea lor cu speculații și minciuni care să “susțină” falsa ipoteză, în ideea creării unei alternative la situația reală”, se arată în avertizarea Inforadar.

În esență, autorii falsei știri susțin că există în Congresul american un proiect de lege care urmează să fie adoptat, intitulat”Black Sea Security Act of 2022″. Acest proiect ar prevedea înființarea unei a patra baze militare americane pe teritoriul României, în Delta Dunării, unde să fie amplasate inclusiv rachete nucleare. Decizia ar fi fost luată unilateral de autoritățile de la Washington și acceptată de către cele de la București.  Consecința ar fi perturbarea gravă a echilibrului ecologic din Deltă.

ADVERTISEMENT
fakenews
Sursă: inforadar.mapn.ro

MApN precizează că respectivul proiect de lege nu conține nicio referire la o bază militară a SUA în Statele Unite, fiind vorba doar de autorizarea secretarului de stat american să inițieze discuții cu țările NATO din regiunea Mării Negre privind o strategie care să vizeze aprofundarea relațiilor economice, consolidarea asistenței economice și de securitate pentru statele din regiune, inclusiv prin sprijinirea eforturilor pentru creșterea rezilienței democratice.

Autorii informării au combinat această informație, reală de altfel, cu un studiu publicat de doi experți în revista “American Purpose”, cu sediul în Washington DC. În textul intitulat „Pat Putin” sunt expuse o serie de soluții posibile pentru consolidarea securității în regiune, una dintre fiind ca „Statele Unite să ia în considerare înființarea unei a patra baze în care să disloce forțe, cu o componentă maritimă în Deltă, care să asigure securitatea traficului maritim pentru aliații vestici, pentru România, Ucraina și alte națiuni riverane Mării Negre.” Numai că ipoteza formulată de cei doi experți care au redactat analiza a fost transformată într-o decizie oficială a guvernului american de către autorii dezinformării.

ADVERTISEMENT

Combinarea informațiilor false cu cele reale

Aceștia au dat ca sigură informația invocând inclusiv faptul că ipoteza formulată a apărut pe pagina de internet a postului de radio Europa Liberă, un post finanțat de către Congresul Statelor Unite. De asemenea, a fost menționat că unul dintre autori a fost unul dintre experții consultați de către Departamentul de Stat.

MApN precizează că Strategia urmează să fie elaborată în viitor, nefiind vorba de extinderea prezenței militare americane în Delta Dunării. Subiectul a fost discutat inclusiv într-o întâlnire între secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la o întâlnire din noiembrie 2021 pe care a avut-o cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu care a spus că Strategia „trebuie să aibă în vedere o abordare multidimensională și integrată a descurajării, combinând aspectele care țin de securitatea clasică cu cele care țin de consolidarea rezilienței, cu dimensiunea economică, cea de combatere a amenințărilor hibride, de întărire a securității energetice și de soluționare a conflictelor prelungite, fiind necesară alocarea resurselor adecvate în acest scop.

ADVERTISEMENT

În concluzie, Ministerul Apărării precizează că informațiile legate de prezența militară a unor state NATO pe teritoriul național a fost anunțată în mod transparent, în momentul de față în România aflându-se circa 5.000 de militari din SUA, Franța, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Macedonia de Nord și Spania. „Este de așteptat ca, în contextul de securitate actual, să crească frecvența dezinformărilor și speculațiilor pe teme de maximă sensibilitate și importanță pentru opinia publică din România, în special pe subiecte referitoare la prezența NATO și SUA în România și în regiune. Reiterăm, și pe această cale, sfatul către utilizatorii platformelor online de a verifica din surse credibile, înainte de redistribuire, orice știre sau informație cu caracter vădit senzaționalist și alarmist”, mai precizează Inforadar.

ADVERTISEMENT