Sport

Familia Becali, tun financiar în domeniul energiei regenerabile! Avizul primit pentru construcția unui parc eolian uriaș în Dobrogea!

Familia Becali pare că a dat un tun financiar considerabil, după ce a primit avizul construcției unui parc eolian uriaș în Dobrogea, zonă cunoscută pentru potențialul vânturilor.
23.03.2024 | 18:46
Familia Becali tun financiar in domeniul energiei regenerabile Avizul primit pentru constructia unui parc eolian urias in Dobrogea
Familia Becali intră în domeniul energiei regenerabile din Dobrogea / Montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Investitorii fac parte din familia cunoscutului latifundiar din Pipera, și au obținut avizul tehnic de racordare (ATR) recent. Zona dobrogeană este cunoscută pentru peisajul energetic bogat, unde eolienele planează regește de-a lungul Autostrăzii Soarelui, și nu numai.

Tun financiar considerabil pe fondul creșterii energiei regenerabile în România

Parcul eolian al familiei latifundiarului va avea 120 MW, și se va dezvolta pe raza localității Băneasa, din județul Constanța. Firma Unitedpower Eolian S.R.L. a primit avizul tehnic de racordare și a început demersurile pentru punerea în funcționare.

ADVERTISEMENT

Avizul tehnic de racordare va expira la finalul anului 2027, ceea ce înseamnă că investitorii trebuie să se miște rapid cu construcția parcului. Însă, dacă lucrările nu sunt finalizate, avizul poate fi prelungit pentru a se implementa optim proiectul familiei Becali.

Odată cu finalizarea construcției parcului, acesta va fi racordat la Deleni, cu o stație nouă de 400 kV, iar apoi să performeze pe axele Medgidia Sud-Varna și Medgidia Sud – Dobrudja.

ADVERTISEMENT

Familia Becali, împreună pentru mega-proiectul eolian

Firma condusă de familia latifundiarului este segmentată în patru investitori, conform datelor oferite de Economica cu procente diferite de acțiuni. Andreea Becali, fiica lui Giovani Becali, cel ce-și va face un film autobiografic, deține un sfert din firma dezvoltatoare.

De asemenea, soția lui Victor Becali, Manuela Raluca Becali, deține aproape o cincime, mai precis 19%. Cu acțiuni mai puține se află în firma și Ioan Natură (8%), dar și Alina Natură-Becali, cu doar 6,38%, conform datelor oferite de sursa citată.

ADVERTISEMENT

Conform datelor financiare, firma dezvoltatoare a familiei Becali a avut în 2022 un profit net de doar 7400 de lei. Afacerea familiei nu are o vechime considerabilă, fiind înființată în anul 2021, când ideea a luat naștere, cel mai probabil.

Gigi Becali, interes în trecut în domeniul energiei regenerabile

Energia regenerabilă nu are o istorie foarte bogată în România, ci a început implementarea la scară largă în acest secol. În plină criză financiară, anul 2008 a adus prima explozie a energiei regenerabile pe plan național, Gigi Becali fiind interesat.

ADVERTISEMENT

Latifundiarul din Pipera, aflat in plin scandal cu Dan Șucu, spunea atunci că ar avea un teren de 10.000 de ha în Dobrogea și investitori parteneri. Becali spunea că dorește să acceseze fonduri alături de asociați spanioli pentru a crea cea mai mare fermă eoliană din țară.

Patronul FCSB-ului nu s-a oprit doar la stadiul de idee, ci a și înființat o companie în domeniu, sub denumirea de Becali Green Energy. Din datele existente, compania nu a generat vreun profit după înființare și nu a funcționat propriu-zis.

ADVERTISEMENT