News

Familia unei românce, distrusă de cutremurul din Turcia: “În jur de opt persoane am pierdut”

Familia unei românce care trăia în Turcia a fost decimată de cutremurele care țin cap de afiș, după ce peste 30.000 de oameni au murit.
13.02.2023 | 07:08
Familia unei romance distrusa de cutremurul din Turcia In jur de opt persoane am pierdut
Cutremur în Turcia. Povestea Loredanei. Foto: Observatornews.ro
ADVERTISEMENT

Loredana era stabilită de 28 de ani în Turcia, provincia Hatay, și și-a văzut familia nimicită de cutremur, în doar câteva zeci de secunde. A pierdut nu mai puțin de 8 rude, fiind rămase în viață doar fiica sa și o singură nepoată.

Loredana și-a pierdut opt rude în cutremur

Nepoțica, pe numele său Irem, a fost salvată miraculos de sub dărâmături după 5 zile și jumătate. Mai exact, după 131 de ore, fata în vârstă de 7 ani a fost scoasă de sub fiare și betoane. Numele ei în turcă înseamnă de fapt ”Grădina din Rai”.

ADVERTISEMENT

Fata e acum singura bucurie pentru bunica și mama sa, singurele supraviețuitoare ale cutremurului. Bunica, Loredana Turc, e o româncă stabilită în Turcia. Din păcate starea lui Irem este gravă și se află în continuare aflată la secția de Terapie Intensivă în spital.

“Am umblat ca să-mi înmormântez nepoţeii, acum umblu ca să o vindec pe fată. Cel puţin, să o scăpăm în viaţă. A rămas sub dărâmături în jur de cinci zile şi jumătate. Era în altă parte. Bunicul ei a ocrotit-o şi bunicul ei a murit. Şi unchiul din partea tatălui, şi soţia… În jur de opt persoane am pierdut“, a povestit Loredana Turc, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Loredana își veghează acum fiica, mama lui Irem, și ea internată în spital în stare gravă. Și-a pierdut deja o mână, în timp ce Irem a rămas fără un picior. Cu toate acestea nepoțica a avut puterea să-i transmită un mesaj bunicii sale: “Eu sunt bine şi pentru mine nu-ţi face griji, mami! Unchiul Ismet este lângă mine”.

Loredana a rămas acum fără aproape întreaga familie și fără locuință, pentru că blocul a fost distrus în totalitate de cutremur. “Eu, dacă plâng, plâng în mine. Cu nepoţica nu pot să iau legătura pentru că este în alt judeţ. E foarte departe. Care se vindecă prima, mă duc să o aduc să fim împreună“, mai spune Loredana Turc.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care autoritățile din România nu au contactat-o, mai mulți prieteni ai femeii din Sibiu au făcut un apel spre oamenii cu suflet pentru a o ajuta pe Loredana. ”Femeia asta şi-a pierdut casa. Este într-o situaţie foarte grea, nu are niciun buletin, nu are nimic. Poate ne aude cineva, este într-o situaţie foarte grea”, explică Mihaela Havutcu, apropiată a familiei.

Potrivit datelor statistice, peste 90% dintre clădirile din Hatay s-au prăbușit în urma cutremurului devastator din urmă cu aproape o săptămână. Până acum au murit oficial peste 34.000 de oameni, însă sunt șanse mari ca această cifră să depășească 60.000, conform OMS.

ADVERTISEMENT

Între timp, în Turcia au început arestările în rândul dezvoltatorilor imobiliari. Deși mulți dintre ei au încercat să fugă din țară și probabil au reușit acest lucru, autoritățile au arestat deja 113 astfel de constructori. ”Vom face asta cu meticulozitate până la încheierea procedurilor judiciare necesare, în special în cazul clădirilor care au suferit pagube importante și al clădirilor care au provocat morți și răniți”, au transmis autoritățile.

ADVERTISEMENT