News

Val de arestări în Turcia după cutremurul de luni. Dezvoltatorii imobiliari sunt ținta autorităților

Autoritățile judiciare din Turcia au lansat anchete de amploarea împotriva dezvoltatorilor imobiliari care au construit blocurile care s-au prăbușit la cutremur.
12.02.2023 | 17:29
Val de arestari in Turcia dupa cutremurul de luni Dezvoltatorii imobiliari sunt tinta autoritatilor
Președintele Recep Tayyip Erdogan vizitând sinistrații din Turcia/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai multe persoane au fost deja reținute de către polițiștii turci, fiind suspectate că nu au respectat normele de construcție a clădirilor, motiv pentru care multe dintre blocurile recent construite s-au prăbușit la cutremurul care a avut loc luni, informează Reuters, preluată de HotNews.

Vicepreședintele Fuat Oktay a afirmat că, până în momentul de față, au fost identificate 131 de persoane care ar fi responsabile pentru prăbușirea unor clădiri nou construite. „Au fost emise ordine de reținere pentru 113 dintre ei”, a precizat Oktay, într-o conferință de presă susținută la Ankara. „Vom face asta cu meticulozitate până la încheierea procedurilor judiciare necesare, în special în cazul clădirilor care au suferit pagube importante și al clădirilor care au provocat morți și răniți”, a adăugat vicepreședintele Turciei.

ADVERTISEMENT

Acesta a adăugat că Ministerul Justiției a înființat birouri speciale de investigare a infracțiunilor care au legătură cu seismul de la începutul săptămânii. Aceste birouri vor investiga inclusiv suspiciunile privindu-i pe dezvoltatorii imobiliari care nu au respectat normele de construcție.

Potrivit unui bilanț prezentat de către ministrul Mediului, Murat Kurum, în regiunile afectate de cutremur s-au prăbușit sau au fost grav avariate un număr de 24.921 de clădiri. În ce privește numărul morților, acesta a depășit 28.000 de oameni și este de așteptat ca numărul să crească în continuare.

ADVERTISEMENT

Președintele Erdogan, acuzat de opoziție

Președintele Tayyip Erdogan este acuzat de către partidele de opoziție că nu a vegheat la respectarea reglementărilor din domeniul construcțiilor și că a deturnat în alte scopuri banii colectați din taxa specială instituită după cutremurul din 1999, care era destinată consolidării clădirilor.

În replică, Erdogan susține că opoziția calomniază guvernul și obstrucționează investițiile, în loc să gestioneze problema corupției din localitățile conduse de primari provenind din partidele de opoziție.

ADVERTISEMENT

Corupția este o problemă care s-a agravat continuu în ultimii ani, ceea ce explică și faptul că au putut fi ridicate complexe rezidențiale, fără ca acestea să fie suficient de rezistente în cazul unui seism de magnitudine mare. În 2012, Turcia se afla pe locul 54 din 174 de țări în Indicele de percepție a corupției elaborat de Transparency International, pentru ca în 2022 să ajungă pe locul 101.

Dintre cele 113 de mandate de arestare, 62 au fost emise de către procuratura din Adana, iar alte 33 de mandate urmează să fie puse în executare în Diyarbakir. Deocamdată, nu toate arestările au fost făcute. Până acum, opt persoane au fost reținute în Sanliurfa și patru la Osmaniye, acuzate că au contribuit la construcția unor clădiri cu deficienți, cum ar fi un număr redus de stâlpi de susținere.

ADVERTISEMENT

O altă arestare a fost făcută pe aeroportul din Istanbul, cel reținut fiind dezvoltatorul unui complex rezidențial care s-a prăbușit la Antakya care se pregătea să se urce într-un avion care urma să se îndrepte către Muntenegru. Clădirea care s-a prăbușit era un bloc de lux cu 12 etaje și 249 de apartamente. Bărbatul reținut a spus că plecarea sa în Muntenegru nu era o fugă din țară și că a respectat toate procedurile legale, obținând autorizațiile necesare.

ADVERTISEMENT
Tags: